ANTE CIZMIC Cropix
DOBITNA KOMBINACIJA

Bijelima stiglo pojačanje, a Dambrauskas uoči Osijeka otkrio: ‘On zna kako diše Hajduk, spreman je zaigrati‘

‘Moramo pokazati najbolje izdanje za taj novi izazov, jer nema prostora za pogreške u ovom dvoboju‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. kolovoz 2022. 15:39

Završilo je europsko ljeto, na redu su ponovno domaće obaveze. Teže gotova da nije moglo, tri dana nakon Villarreala gostovanje u Osijeku. Tradicionalno neugodno, čak i za Dambrauskasu koji još nije ni godinu dana proslavio na klupi Bijelih. Jer, Dambrauskasu je ostao samo Osijek. Jedini protivnik u HNL-u kojeg nije uspio pobijediti na klupi Hajduka. Dvaput je dobivao Dinamo, triput Rijeku, ali nijednom Osijek. U dva navrata Bijeli su sa Litavcem pokušali, ali nisu uspjeli čak ni pogodak postići. Međutim, postoji nada. I to ne ona što se prevodi sa španjolskog. Prava, istinska nada. Anthony Kalik se zove. Pred dva dana se vraito u Hajduk, u kadru je za Osijek što je potvrdio i Dambrauskas.

- On je stari-novi igrač, zna kako diše Hajduk. Igrao je u Hajduku, ne treba mu vremena za adaptaciju, spreman je zaigrati. Znam ga jako dobro, bio je jedan od mojih ključnih igrača u Gorici i uvjeren sam da je spreman pomoći Hajduku na putu ka pobjedi u Osijeku – kazao je Dambrauskas.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Dobitna kombinacija su Dambrauskas i Kalik kontra Osijeka. Jedinu pobjedu koju je upisao u pet susreta što ih je ukupno vodio u HNL-u protiv Bijelo-plavih zabilježio je s Kalikom u ulozi dvostrukog strijelca. U prosimcu 2020. godine Gorica je torpedirala Osijek sa 4:1 u Turopolju, a Kalik je postigao dva pogotka. Jedina dva pogotka te sezone 20/21, ali vrlo vrijedna i važna. U međuvremenu je Kalik bitno napredovao u ulozi strijelca, jer prošle sezone je postigao sedam zgoditaka u HNL-u, od toga i jedan Osijeku u porazu 2:3 sa Goricom u Gradskom vrtu. Zabio je i Dinamu u HNL-u, ali i Hajduku u polufinalu Kupa za konačnih 2:1 i prolazak Bijelih u finale Kupa.

Kalik je zadnju utakmicu za Bijele odigrao protiv Intera u Zaprešiću u studenome 2019. Hoće li večeras krenuti od prve minute, pitanje je bez preciznog odgovora. S obzirom da je natjecateljski spreman, nema razloga da ga Dambrauskas ne koristi od starta dvoboja, ali ipak samo Litavac i njegov stožer znaju "game plan" za Kalika. Igrat će, vidjet ćemo koliko. I nije jedini kojem Dambrauskas traži poziciju za važni osječki dvoboj koji dolazi tek tri dana nakon Villareala.

image
ANTE CIZMIC Cropix

- Bilo je iscrpljuće sa Španjolcima, imali smo dva treninga u međuvremenu i fokusirani smo isključivo na Osijek. Moramo pokazati najbolje izdanje za taj novi izazov, jer nema prostora za pogreške u ovom dvoboju.

Dambrauskas će za sutrašnji ogled vjerojatno posegnuti za nekoliko promjena u odnosu na utakmicu sa Villarealom. Pritom je nekoliko rečenica ponovno posvetio navijačima. Podršci koja stvara i obavezu.

- Poticaj s tribina je posebnost Hajduka, a mi predstavljamo Hajduk. Imamo odgovornost biti vrijedni takve podrške. Zato idemo u Osijek potvrditi da smo vrijedni igrati za ovaj klub.

Desni bek, stoper, vezni i napadač, četiri su pozicije gdje se traže osvježenja. Kod nekih je u pitanju forma (Mikanović, Elez), ali kod Fossatija svakako umor, jer nakon mjesec dana stanke odigrao je dvije utakmice u četiri dana. Logično bi bilo da u Osijeku krene s klupe, pa zamijeni nekog od igrača iz sredine terena. Nikola Kalinić jednostavno više nema što čekati. Ako je bio spreman s klupe ući protiv Villarreala, onda logično u Gradskom vrtu mora od početka biti na travnjaku. Ove sezone odigrao je tek 40-ak minuta kroz tri nastupa. Kalinić je Hajdukov veliki prostor za napredak, ali to mora potvrditi u važnoj utakmici. Uostalom, zbog derbija se i vratio među Bijele.

image
ANTE CIZMIC Cropix

- Svi su spremni, Nikola Kalinić doduše nije 100 % spreman, ali kao i svi, trenirao je s momčadi. Neki trebaju više odmora, neki manje, međutim onih 11 koji istrče imaju šansu pobijediti Osijek. Pritom je bitno da imao i jaku klupu, koja može promijeniti tijek utakmice. Bit će to napornih 90 minuta, ali mi stižemo u Osijek puni želje i motiva – naglasio je Dambrauskas.

Premda utakmica nosi epitet derbija, činjenica je da Hajduk gostuje kod posljenjeplasirane momčadi lige. Osijek je imao loš ulazak u sezonu, na zadnjem su mjestu poslije šest kola, ali Dambrauskas ne pridaje toj činjenici veliku važnost.

- Osijek je Osijek, nemojmo se zavaravati pogledom tablicom. Osijek ima kvalitetu i pitanje je trenutka kada će se podići u poretku. Ponekad kasnije dođete u formu, imate problema sa ozljedama ili pehom u nekim dvobojima, ali Hajduk je za Osječane sigurno najveći motiv. Za Osijek nema boljeg protivnika nego što je Hajduk za izlazak iz krize. Međutim, vjerujem u moju momčad, vjerujem da ćemo donijeti bodove i važnu pobjedu u Split.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 09:41