VLADO KOS Cropix
POHOD NA EUROPU

Bjelica već okuplja momčad za novu sezonu: Vrijednost narasla trojici, a pala čak petnaestorici igrača!

Je li sada napokon došlo vrijeme za europski iskorak Bjeličine momčadi?
Piše: Gradimir DjukarićObjavljeno: 08. lipanj 2022. 16:45

U Gradskom vrtu broje “sitno”. Već za pet dana Nenad Bjelica opet će okupiti momčad na početku priprema za iduću sezonu, a za točno tjedan dana Osijek će saznati ime prvog protivnika na europskom putu.

Europski iskorak Osijeku donosi puno više od sigurnih 2,9 milijuna eura s koliko će UEFA honorirati momčadi koje izbore skupinu Konferencijske lige. Konačno dobar europski rezultat klubu iz Gradskog vrta donio bi prije svega prestiž. Dva puta je u svojoj prošlosti Osijek bio na pragu velikog kontinentalnog rezultata i oba puta doživio gorka razočarenja. U jesen 2000. generaciju koju je s desetkom na leđima predvodio Nenad Bjelica doslovno su minute dijelile od europskog proljeća i osmine finala Kupa UEFA-e u slavnom dvomeču s praškom Slavijom.

Nakon 2:0 u Gradskom vrtu Bijelo-plavi su sve do sudačke nadoknade u koju su ušli rezultatom 1:3 u džepu imali plasman među 16 najboljih momčadi u tome natjecanju. Iza 90. minute Slavia je zabila još dva gola na nevjericu skoro 2.000 navijača koji su zbog utakmice potegnuli iz Osijeka do Češke. U ljeto 2017. Osijek je opet bio na pragu europske slave. I ostao pred njezinim vratima. Momčad koju je s klupe vodio Zoran Zekić eliminirala je Santa Colomu, Luzern, potom u obje utakmice senzacionalno slavila protiv PSV-a i preostao je tek obračun s bečkom Austrijom za povijesni plasman u skupine Europske lige. Prva utakmica u Gradskom vrtu počela je idealno, u 15. minuti Muzafer Ejupi zabio je za vodstvo Bijelo-plavih, a već u 20. Osijek je imao kazneni udarac. U tom trenutku prema pomoćniku trenera Austrije Thorstena Finka, inače s našeg govornog područja, omaklo se:

”Dobit ćemo pet komada”.

Borna Barišić je, međutim, promašio jedanaesterac i utakmica se okrenula. Austria je preokrenula rezultat i slavila 2:1. I u uzvratu je Osijek bio bolji, pobijedio 1:0 i na kraju ispao zbog pravila gola u gostima koji je tada bio na snazi.

U iduće četiri europske sezone Osijek je dva puta padao već na prvoj stepenici kvalifikacija, u te četiri sezone ukupno zabilježio dvostruko manje europskih pobjeda (tek tri) nego u to sjajno ljeto 2017., i otuda slab europski koeficijent od svega 8.000 koji otežava put kroz kvalifikacije. Samo u 2. pretkolu Bijelo-plavi će biti nositelji, a popis potencijalnih suparnika u toj fazi natjecanja već je poznat. Ždrijeb već na prvoj stepenici može pred Bijelo-plave staviti ozbiljan izazov s obzirom na to da su potencijalni suparnici norveški Viking i Lilleström, danski Viborgom, turski Konyaspor, ciparski Aris ili poljski predstavnici Pogon i Lechia Gdansk. S druge strane, ždrijeb nudi suparnike protiv kojih su bijelo-plavi izraziti favoriti Torshavna s Farskih otoka, gibraltarskih Europe i St Josepha, Bala Towna, Tre Pennea, sjevernoirskih St. Patricka i Crusadersa, Valmierasa, Liepaje ili Gzire... Parovi 2. pretkola kvalifikacija za Europsku ligu bit će izvučeni iduće srijede. Prvu europsku utakmicu Osijek će odigrati 21. srpnja, šest dana nakon premijerne utakmice nove sezone u HNL-u.

image

Dion Drena Beljo

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Vrijednost skočila trojici, a pala čak petnaestorici

Ažurirani su podaci o vrijednosti nogometaša Osijeka na Transfermarktu. U kratkim crtama, tržišna vrijednost skočila je trojici igrača pod ugovorom s Bijelo-plavima, pala je njima čak petnaestorici, a ostala nepromijenjena za 13 profesionalaca iz Gradskog vrta.

Najcjenjeniji su onaj najmlađi i reprezentativac. Vrijednost Dionu Dreni Belji nakon odlične sezone narasla je na 4,5 milijuna eura, odnosno, milijun i pol više u odnosu na posljednje ažuriranje. Za usporedbu, prije godinu dana Transfermarkt ga je cijenio svega 650.000 eura, odnosno, za čak sedam puta manji iznos. Konstantna forma i status reprezentativca utjecao je na vrijednost Ivice Ivušića, koji je procijenjen na 4,5 milijuna eura (pola milijuna više nego do sada).

Samo je Dominik Livaković cjenjeniji hrvatski vratar. Mihael Žaper s tri narastao na tri i pol milijuna, a s druge strane ozbiljan pad doživio je Kristijan Lovrić, koji je s pet pao na četiri milijuna eura. Ukupnu vrijednost Osijekove svlačionice Transfermarkt je procijenio na 36,85 milijuna eura.

Laszlo Kleinheisler mjesec dana out

Uplašila je ozljeda koljena Laszla Kleinheislera sve u Gradskom vrtu, a nakon pregleda u Osijeku poznat je i njezin stupanj, kao i okvirni datum kada bi mađarski veznjak opet mogao biti u pogonu. Prognoze su kako će “petica” bijelo-plavih - koji se inače ozljedio na treningu reprezentacije Mađarske između utakmica protiv Engleske i Italije - izvan stroja biti mjesec dana. Drugim riječima, propustit će dobar dio priprema, a u trenažni proces trebao bi se vratiti početkom srpnja, dva tjedna prije prve utakmice u novoj sezoni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 23:22