VLADO KOS Cropix
DERBI NA OPUS ARENI

‘Dinamu nije ugodno, Osijek je netipičan, a transferi Modrih ne mogu se uspoređivati‘

Posljednju utakmicu prije reprezentativne stanke najavljuju bivši članovi večerašnjih rivala
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. rujan 2023. 16:21

Dinamo ide iz važne u važnu utakmicu. Jednostavno nema mogućnosti malo predahnuti, uhvatiti zraka, smiriti se. Nakon poraza od Sparte i ispadanja iz Europske lige, Modre danas u Opus Areni čeka okršaj s Osijekom, jedan od derbija hrvatskog nogometa. Osječani su drugi na ljestvici, još su bez poraza, Mijo Caktaš zabija bolje nego u svojim najboljim nogometnim danima, uz to je društvo iz grada na Dravi ljuto što Dinamo cima njihovog centarfora Miereza, stadion će biti krcat...

Modre očekuje još jedan žestok ispit. Pobjeda bi bila melem na ranu nakon šoka protiv Sparte, a poraz? U plavom domu o tome uopće ne razmišljaju, mogao bi biti itekako skup kad se radi o ambicijama u HNL-u, a one su jasne, zar ne? Samo naslov prvaka, drugo sve nema smisla za zg-klub.

Kad se radi o sastavu za današnji sraz, bit će zanimljivo vidjeti koga će Jakirović gurnuti na poziciju lijevog beka, hoće li to biti Ukrajinac Mihajličenko ili će opet startati Robert Ljubičić? No, po onom što znamo, Ljubičića trener vidi u veznoj liniji. U drugom poluvremenu utakmice sa Spartom, kad je Dinamo izgledao mnogo bolje, Jakirović je Martina Baturinu gurnuo prema lijevoj strani, bio je to odličan potez. Za očekivati jest da bi istu stvar mogao napraviti i u Opus Areni, pa bi onda u veznoj liniji zaigrali Mišić, Bulat i Ljubičić, a ispred njih Špikić, Petković i Baturina. Inače, iako se tehniciralo s mogućnošću da Lukas Kačavenda dobije neku minutažu na utakmici s Osijekom, novi igrač Modrih nije otputovao s momčadi, ipak je pametnije da obavi najavljenu operaciju. Ali je zato otputovao Gabriel Vidović, mladić koji je stigao iz Bayerna, tko zna možda u određenoj minutaži debitira protiv Osijeka.

Transferi uznemirili igrače

- Dinamo nije u ugodnoj situaciji, sigurno su očekivali barem Europsku ligu. Međutim, ako ispočetka ne posložiš stvari kako treba, onda se može dogoditi ovo što se dogodilo maksimirskom društvu. Sad se može raspravljati o tome tko je najveći krivac za ovu situaciju u kojoj se Dinamo našao. Najmanje bih krivio trenere, iako je Igor Bišćan imao na okupu sve najbolje igrače koji su otišli tek nakon utakmice s AEK-om. Međutim, onog trenutka kad se počelo pričati o transferima, svlačionica više nije bila mirna. Kad se radi o dolascima u ljetnom mercatu, meni je o tome teško pričati. Netko je skautirao te novopridošle igrače, te procijenio da bi mogli biti pojačanja ili barem od koristi. Uspoređivati ove koji su otišli i ove koji su došli nema smisla. Prvi su reprezentativci i kapitalci koje je Dinamo stvarao godinama, teško ih je zamijeniti. Nadalje, svakom igraču kad dođe u novi klub treba vremena za prilagodbu. Ali Dinamo u ovom trenutku nema vremena, traži se rezultat. Zato će Dinamo imati tešku sezonu, Hajduk je sve bolji i osjetio je krv. Splićani će napraviti sve da osvoje naslov prvaka ove godine - kaže nam u uvodu Danijel Pranjić, bivši hrvatski reprezentativac i igrač Osijeka i Dinama.

Čudno primanje golova

Kad se radi o Osijeku, Pranjić će kazati...

- Osijek je uvijek nekako isti, a ovu sezonu su počeli nekako čudno. Netipično za njih. Puno su golova zabijali, puno primali. To tako do sada nije bilo, pogotovo kad je trener bio Nenad Bjelica. Teško su primali golove. Meni je toliko primanje golova čudno, pogotovo poznavajući Tomasa, kakav je bio kao igrač. Ali neke golove koje su primali, pogotovo one protiv Istre u završnici su plod dekoncentracije, to igrači moraju sami riješiti, tu trener ne može ništa.

Kaže da će derbi biti itekako zanimljiv jer je Dinamo poljuljan nakon uvjerljivog poraza od Sparte, a Osijek je nestabilan u obrani.

- Draž ove utakmice jest što jedni i drugi moraju pobijediti! Pogotovo Dinamo.

Kad smo ga pitali oko priče o mogućem dolasku Miereza u Dinamo i žestokog odgovora iz Osijeka, koji kaže da Argentinac nije na prodaju i drži da je maksimirsko društvo nekorektno, zaključuje...

- Svaki igrač je na prodaju! Samo je pitanje hoće li se Osijek i Dinamo dogovoriti oko cijene. Ako obje strane nađu zajednički jezik, onda će Mierez završiti u Dinamu.

Proslavljeni hrvatski centarfor Goran Vlaović, također je odijevao dresove oba kluba. Evo njegovog razmišljanja pred osječki derbi.

- Osijek je u jednom određenom uzletu. I sve to nekako drukčije izgleda na njegovom novom stadionu. Zato vjerujem da će se momčad Stjepana Tomasa željeti pokazati u najboljem svjetlu, te pokušati pobijediti Dinamo. A Dinamo je malo ranjen. Jednim dijelom zbog europskih neuspjeha, a drugim zbog odlaska glavnih igrača, reprezentativaca, nositelja igre - kaže Vlaović.

Priča za sebe

Drži da će derbi biti posve neizvjestan..

- Utakmica bi mogla biti - egal. Da se igra u nekim drugim uvjetima i okolnostima, vjerovao bih da je Dinamo u prednosti.

Naravno, svaka utakmica je priča za sebe, jedan mali detalj, ponekad i sreća ili nesreća mogu odlučiti.

Kad smo ga pitali o recentnim događanjima u Maksimiru, ponudio je ovakav odgovor.

- Puno je tu stvari. Da bih to sve komentirao trebala bi mi duplerica u Sportskim novostima - zaključio je bivši vrhunski napadač Vatrenih.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 16:59