GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
USUSRET DERBIJU

‘Najteže je biti lovina, Dinamu neće biti svejedno! Osijek nema što izgubiti i za njih je ovo najlakša utakmica‘

Klupske legende Karačić i Rupnik o šansama Osijeka u glavnom gradu
Piše: JL.Objavljeno: 08. svibanj 2022. 12:52

Branko Karačić s razlogom uživa status jedne od legendi kluba iz Gradskog vrta. Osamdesetih godina prošlog stoljeća odigrao je u šest sezona za Bijelo-plave i u tom vremenu nastupio u 115 prvenstvenih utakmica te zabio 28 prvoligaških pogodaka, a kasnije je u dva navrata sjedio na klupi Osijeka, posljednji puta prije više od desetljeća. U albumu koji je odmah postao hit među navijačima Bijelo-plavih među najistaknutijim igračima u 75 godina klupske povijesti i njegova je sličica. Broj 80, između Šukera i Žitnjaka.

Iznenaditi postavkom

Kontaktirali smo ga pred gostovanje njegove bivše momčadi na Maksimiru. Ulog derbija je velik, Dinamo bi trijumfom vrlo vjerojatno riješio prvenstvo i stavio već jednu ruku na pehar prvaka, dok s druge strane pobjeda Osijeka u Prvu HNL opet vraća veliku neizvjesnost jer u posljednjih 180 minuta prvenstvene utrke Bijelo-plavi bi Modrima puhali za vratom sa samo dva boda zaostatka.

- Očekujem zanimljivu utakmicu. S psihološke strane Dinamo je u prednosti jer ne mora težiti apsolutno za pobjedom nego čekati neki slabiji izlazak ili završetak akcije Osijeka i pokušati ga kažnjavati. Međutim, Osijek se doveo u situaciju da jednostavno mora tražiti put do pobjede i to donosi veliki rizik na širokom prostoru i ostaje za vidjeti kako će Dinamo na to reagirati. Vrlo teška situacija za Osijek u kojoj su, bez obzira na kvalitetu momčadi, ipak u jednom zaostatku za Dinamom u nedjeljnom derbiju - smatra Karačić.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Bjelica je uoči utakmice najavio kako će Osijek neće ići grlom u jagode.

- Osijeku je vrlo teška situacija što se tiče utakmice na Maksimiru, ali možda Bjelica iznenadi postavkom. Ne smije se zaboraviti kako je dulje vrijeme kao trener boravio u Dinamu i zna vrijednosti i slabosti igrača i sigurno će se postaviti da iskoristi da spriječi njihove prednosti, ali i da iskoristi njihove slabosti - dodaje.

Posljednjih dana u Gradskom vrtu fokus nije bio isključivo na nedjeljnom derbiju, nego se više govorilo o nekim drugim temama koje su dobrim dijelom skrenule fokus javnosti i navijača s utakmice.

- Sigurno da takvo što utječe na momčad i po meni nije odabran pravi trenutak. Za vrijeme mog boravka u Osijeku borili smo se, možda će to ružno zvučati, za komad kruha, a dolaskom mađarskih vlasnika klub je dobio sve na dlanu. To je prednost za igrače i stručni stožer, ali ovaj trenutak nije dobar da se stvara nezadovoljstvo. Svi trebaju biti s jednim ciljem, da se taj cilj i ostvari, da na kraju bude veliko zadovoljstvo i sreća za sve Osijekove navijače - poručio je Karačić.

Najteže je biti lovina

U desetljeću nakon Karačićevog igračkog vremena u Gradskom vrtu snažan trag ostavio je Davor Rupnik. Uostalom njegova je generacija u sezoni 1994./95. posljednja bila u situaciju u kojoj se nalazi aktualna, u igri za naslovom prvaka do samog kraja prvenstvene utrke.

- Osijek po meni ima realne šanse na Maksimiru. U međusobnim utakmicama četiri kluba s vrha Osijek je osvojio najviše bodova. Prema tome, Osijeku odgovara kada se ne mora maksimalno otvoriti. Ako se na kraju izgubi prvenstvo to će biti zbog rezultata u malim utakmicama. Psihološki je dobro što igrači znaju kako im ništa drugo osim pobjede ne igra. Igrači su svjesni da im trebaju sva tri boda i to je puno lakše, jer u situacijama kada trebaš bod čitavu si utakmicu opterećen i očekuješ remi - smatra Rupnik koji je jedno vrijeme bio i trener Bijelo-plavih.

A da bi došao do tri boda Osijek će u nekom trenutku morati napasti.

- Kada god smo igrali otvoreno, protiv Rijeke i Hajduka u Gradskom vrtu bili smo bolji protivnik. Osijek može i mora igrati otvoreno i ima kvalitetu za to - veli nekadašnji suigrač Nenada Bjelice u mlađim kategorijama Bijelo-plavih.

Rupnik smatra kako momčad iz Gradskog vrta još nije rekla posljednju riječ u sezoni. Za razliku od Dinama nemaju toliko snažan imperativ titule prvaka, a to može biti velika prednost.

- Velika je stvar što smo ove sezone konkurentni, a i dalje smatram da imamo šanse. Pogotovo što i Dinamu nije svejedno. Najteže je biti lovina jer imaš jako puno toga za izgubiti. Osijek, pak, nema što za izgubiti. Ovo je psihološki najlakša utakmica za Osječane, očekujem da će Dinamo biti pod puno većim opterećenjem - poručio je Rupnik.

Dugo čeka Osijek na pobjedu kod Dinama, od 18. travnja 2018. kad je na Maksimiru presudio Gabrijel Boban. Kad bi Bijelo-plavi večeras prekinuli taj niz, opet bi bili u igri...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 18:49