Nenad Bjelica

 NK OSIJEK
TRAŽI SE REAKCIJA SVIH

Nije stvar samo u novcu - da je Bjelica otišao, u Osijeku bi tek onda nastao pravi kaos, evo i zašto

Osijek i Bjelica nastavljaju dalje. No, tko će uopće igrati u nedjelju? Kako podignuti momčad?
Piše: Gradimir DjukarićObjavljeno: 31. srpanj 2022. 14:15

Blijeda igra i poraz od Lokomotive, onda reakcija Nenada Bjelice, koji je odmah nakon utakmice u Kranjčevićevoj javno opleo po igračima, sastanak delegacije nogometaša s trenerom, zatim domaći poraz od anonimnog Kizilžara i šokantno rano ispadanje iz Europe od protivnika protiv kojeg se to nije smjelo dogoditi, što je izazvalo masovno nezadovoljstvo navijača koji su od Bjelice tražili da odstupi s klupe, a igrača da skinu dresove, potom upitnici oko sudbine trenera... Puno toga se u Gradskom vrtu izdogađalo u posljednjih četiri-pet dana. Previše i za jednu polusezonu, a kamoli za pola tjedna.

Kako god, epilog svega je da neće “padati glave”. Osijek i Bjelica nastavljaju zajedno, deklarativno do ljeta 2023. do kada je i dogovorena suradnja. I nije razlog samo milijunska odšteta, koju bi jedna strana morala isplatiti u slučaju da posegne za prijevremenim raskidom ugovora. Naravno, osim u slučaju da rastanak ne bude sporazuman, što podrazumijeva kako su obje strane za prekid suradnje. Zasad, međutim, nitko ne inicira rastanak - Bjelica nije ponudio mandat, dok čelnici kluba razmišljaju pragmatično. Naime, nagli odlazak Nenada Bjelice ostavio bi klub u izvjesnom “kaosu” jer to bi značilo rušenje čitave piramide u sportskom sektoru koju je on sam postavio i koju vodi, a koja bi se preko noći morala iznova graditi, na što očito u ovom trenutku u klubu nisu spremni.

Prvi cilj sezone, dobar rezultat u Europi, neočekivano je upropašten odmah na startu, a posljedice tog neuspjeha će se još dugo vremena osjetiti. Domaći poraz u “hendikepu” od Kizilžara je nogometna anomalija koja se rijetko događa. Ali, dogodila se, i to posve zasluženo - Osijeku. Kako i zašto, još dugo će mučiti sve u i oko Gradskog vrta...

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

- Nakon njihovog pogotka u nas se uvukao neki strah, nervoza, što je dovelo do drugog gola. Dogodila se totalna blokada, teško je to objasniti, ali dogodila se i nadam se da se više neće ponavljati - osvrnuo se još jednom Bjelica na najbolniji poraz kojeg je doživio na klupi Osijeka, vjerojatno i jedan od najbolnijih u trenerskoj karijeri.

A objašnjenje će morati pronaći vrlo brzo jer u nedjelju u Gradski vrt dolazi Slaven Belupo. Pobjeda je imperativ. Sve osim tri boda dovelo bi i momčad iz Gradskog vrta i trenera u još težu situaciju. Pritisak je velik, atmosfera daleko od sjajne, zbog čega će Bjelica imati težak zadatak odabrati igrače sposobne stati na kraj lošoj seriji.

U odnosu na blamažu protiv Kizilžara bit će svakako promjena u kadru. Kakvih, teško je uopće i predvidjeti. Igrat će oni za koje se procijeni da su sposobni izdići se iznad trenutka u kojem se momčad nalazi.

- Uvijek je to između mentalne i fizičke snage, vidjet ćemo tko se dobro oporavio od prošle utakmice i tko je mentalno jak da preuzme odgovornost u ovim trenucima kada nije lagano. Pokušat ćemo poslati na travnjak najbolju momčad, vidjet ćemo hoćemo li uspjeti u tome - kazao je trener Osijeka.

A morat će pronaći rješenje kako podići momčad samo tri dana nakon knockdowna protiv Kizilžara jer bi treći rezultatski podbačaj u nizu krizu u Gradskom vrtu samo još više produbio. Otkako je Nenad Bjelica na klupi, Bijelo-plavi su samo jednom vezali dva uzastopna poraza. Dogodilo se to prošle jeseni (Istra i Dinamo), nakon čega je uslijedila velika serija od četiri mjeseca (16 utakmica) bez poraza. A tom sjajnom nizu prošle sezone na kraj je stao upravo Slaven Belupo baš u Gradskom vrtu i tako ovu generaciju Bijelo-plavih ostavio na korak do izjednačenja klupskog rekorda po uzastopnom broju pozitivnih rezultata. Pritom, najdugovječniji trener Bijelo-plavih otkako je HNL-a Zoran Zekić dva puta je s Belupom dolazio u Osijek i oba puta je napravio štetu svojoj nekadašnjoj momčadi. Prošle jeseni namučio je Bijelo-plave u četvrtfinalu Kupa i tek nakon izvođenja kaznenih udaraca priznao poraz. Na otvaranju drugog dijela prošle sezone odmah je “ugasio” šampionske ambicije Osijeka, na čijoj klupi tada nije bilo Bjelice, i na veliko iznenađenje odnio sva tri boda.

Bijelo-plavi će se u nedjelju morati nositi s imperativom, a kakva će biti reakcija navijača nakon velikog razočaranja i kako će u izgledati tribine Gradskog vrta danas je teško predvidjeti.

S početkom sezone Osijek je dobio snažan navijački vjetar u leđa - 4.200 do sada prodanih pretplata i više od 5.000 navijača na utakmici protiv neatraktivnog, pa ipak kobnog, Kizilžara odlične su brojke u sezoni godišnjih odmora koja je u dobroj mjeri ispraznila grad. I umjesto da navijačku euforiju samo još više zapale, uspjela je momčad Nenada Bjelice to pokvariti.

- Imali smo veliku podršku navijača, hvala im na tome. Sinergija je u ove dvije domaće utakmice bila vrhunska, na žalost razočarali smo ih našom igrom i rezultatom. Nemamo što drugo nego okrenuti se idućoj utakmici a to je Slaven Belupo u nedjelju, skupiti se između sebe, biti zajedno više nego ikad i pokušati dobiti utakmicu - zaključio je trener Nenad Bjelica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 05:49