Dion Drena Beljo (desno)

 MARKO MRKONJIC Cropix
TRAŽEN U EUROPI

Nizozemci ponudili najveći iznos u svojoj povijesti za dragulja HR nogometa, Osijek ga nije ni razmotrio!

Ne dogodi li se iznenadna ponuda, Osijek će prijelazni rok zaključiti s prihodom od 250.000 eura
Piše: Gradimir DjukaricObjavljeno: 31. kolovoz 2022. 17:53

Za Osijekovog dragulja Diona Drena Belju za kojeg i u finišu prijelaznog roka stižu milijunske ponude. Osijek je, naime, početkom tjedna odbio četiri milijuna eura, uz još 15 posto zarade na idućem transferu, s koliko je jedan nizozemski klub pokušao zaključiti transfer. Doznajemo kako je ponudu poslao Groningen koji nikad ranije nije ponudio toliki iznos za nekog nogometaša. A koji je svejedno bio nedovoljan.

Ponuda, zapravo, nije ni uzeta u ozbiljno razmatranje jer ovog ljeta za mladog napadača odbijeni su i financijski izdašniji iznosi. U Gradskom vrtu ustraju na potraživanjima s kojima bi na prodaji mladog napadača ostvarili uvjerljivo najveći odlazni transfer u klupskoj povijesti. Iako Nenad Bjelice više nema u klubu, ne planiraju spustiti (barem ne previše) letvicu koju je postavio još prije nekoliko mjeseci. U prijevodu, ponude za Belju manje od sedam - osam milijuna eura koje bi s bonusima i postotkom idućeg transfera u perspektivi narasile na deset milijuna, neće biti uzete u obzir. Iako su u Gradskom vrtu očekivali dobru zaradu u prijelaznom roku, Osijek neće Belju prodati pod svaku cijenu. Bila bi to rasprodaja "obiteljske srebrnine" koja ne bi imala nikakvog smisla. A nije nebitno kako ni on ne insistira na odlasku.

image

Dion Drena Beljo

MARKO MRKONJIC Cropix

Njegov stav je jasan i javno ponovljen u nekoliko navrata - još najmanje jedna sezona među bijelo-plavima prije idućeg koraka u karijeri. Mladi napadač ugovorom je vezan još tri godine, a ponovi li sjajnu prošlu sezonu (danas je na najboljem putu da je golgeterskim učinkom i nadmaši) već na zimu ili idućeg ljeta Osijek će željeni iznos bez problema i dobiti. Anderlecht, Basel i Borussija Mönchengladbach ispipavali su ovoga ljeta "puls" i ponudama testirali klub iz Gradskog vrta, dok su se Bologna, Stuttgart, Galatasaray i još neki klubovi zadržali samo na interesu.

Borussija je pritom najviše "zagrizla", pokušali su zaključiti transfer s 3,5 milijuna i postotkom budućeg transfera, a nakon što su odbijeni tražili su drugi način da dogovore posao. Prema pisanju njemačkih medija čak su razmišljali o kompliciranoj konstrukciji transfera prema kojoj bi Belju kupio neki financijski jači klub, a onda ga proslijedio Borussiji na posudbu uz obvezu otkupa. Partnera u tom poslu očito nisu našli jer se s novom ponudom nisu vraćali. Pritom, nije nezanemarivo kako bi u slučaju da se Beljin transfer dogodi ovog ljeta Istri pripalo 10 posto iznosa. Ta klauzula dogovorena prilikom posudbe mladog napadača u Pulu prošlog ljeta međutim ima rok trajanja, i kako doznajemo, ograničena je samo na aktualni prijelazni rok.

Kako se tranfer tržnica u Ligama Petice zaključuje u četvrtak u ponoć, male su šanse da će se dogoditi nekakav obrat oko statusa mladog napadača. Uostalom, Osijeku danas puno više znači Beljini golovi nego zarada koja bi bila ispod očekivane jer je 20-godišnji nogometaš zabio više od polovina prvenstvenih golova momčadi iz Gradskog vrta ove sezone (5/9). "Devetka" bijelo-plavih, s pet postignutih pogodaka trenutno i najbolji strijelac lige, nastavit će, dakle, i dalje tresti mreže u dresu Osijeka. Inače, najbolji strijelci momčadi iz Gradskog vrta prošle sezone (Caktaš i Žaper) zabili su pet golova koliko ih je Beljo već ima na golgeterskom kontu poslije samo šest odigranih prvenstvenih utakmica.

Osijek napokon u svojim redovima ima mladu zvijezdu čiji učinak je sjajan ne samo iz perspektive HNL-a već i u europskim okvirima. Naime, samo trojica nogometaša u U21 dobi u europskim ligama trenutno imaju više postignutih golova od Belje!? I to samo jedan više. A pritom su taj učinak ostvarili u više nastupa. Beljo ove sezone ima gotovo savršen golgeterski prosjek jer golove zabija nakon svakih 90 minuta provedenih u igri uz sjajan postotak od čak 36 posto realiziranih šuteva (5/14). Pritom je svoju igru obogatio elementima koji prošle sezone nisu bili toliko izraženi. Naime, dva od pet golova zabio je glavom, a jedan udarcem izvan kaznenog prostora. Ove sezone je, inače, tri puta iskušao svoj šut s distance, čitave prošle samo jednom!? Osijek je u Belji dobio i sigurnog izvođača jedanaesteraca na kojima su prošle sezone puno puta pale ambicije osječkog prvoligaša. Na "penalu" na kojem su bijelo-plavi lani gubili bodove, Beljo je zasad bez greške - dva od dva!

Prijelazni rok je za Osijek gotov, zarada 250.000 eura

Ne dogodi li se kakva iznenadna ponuda koju će biti nemoguće odbiti, Osijek će prijelazni rok tako zaključiti s prihodom od svega 250.000 eura, puno manjim od očekivanog, a koliko je (prema Transfermarktu) zarađeno na ime prodaje Damjana Bohara u poljsko Zagleibje. Veliki interes za Ivicu Ivušića, a talijanski i španjolski mediji selili su ga u Napoli odnosno Getafe, nije konkretiziran u ponudu o kojoj bi se u Gradskom vrtu mogli odrediti. Istovremeno, ponude za Laszla Kleinheislera (Puškaš akademija) i Adriana Leona Barišića (Dinamo) bile su prihvaćene, na njima je Osijek trebao uprihoditi oko pet milijuna eura, no poslovi su zbog različitih razloga propali.

Škorić izvan treninga

Uoči utakmice protiv Šibenika Osijek bi se mogao naći u problemima s braničima. Kapetana Škorića muči ozljeda prepona, a zbog koje je teren napustio na poluvremenu derbija protiv Hajduka, i nije na početku tjedna radio s ostatkom momčadi. Slavko Bralić će, pak, izvan stroja biti još dva do tri tjedna zbog ozljede koju je zaradio u uvodnim minutama utakmice protiv Dinama u Maksimiru. U kadru su tako ostali Danijel Lončar i Adrian Leon Barišić te Jevhen Čeberko koji je ove sezone odigrao tek desetak službenih minuta. Ukrajinski branič imao je problema s ozljedom vrata zbog koje je neko vrijeme bio izvan konkurencije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 17:23