VLADO KOS/CROPIX Cropix
NENAD BJELICA

‘Osijek će biti 10-20% bolji nego jesenas, a odluka HNS-a me čudi i apsolutno je loša za hrvatski nogomet‘

Trener Osijeka ambiciozno najavljuje nastavak sezone, a lošom smatra jednu odluku HNS-a
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 24. siječanj 2022. 22:33

Zadovoljan je Nenad Bjelica odrađenim na pripremama. Iza Bijelo-plavih su tri tjedna intenzivnog rada, a ispred njih tjedan u kojem će se dotjerivati posljednji detalji pred nastavak sezone u kojoj Osijek napada dva trofeja.

- Dobio sam ono što sam htio. Intenzitet rada sigurno je bio 10-15 posto veći u odnosu na prethodne pripreme, igrači su sada i spremniji podnositi veće napore jer su im ovo već treće pripreme s nama. Sve što smo htjeli u taktičko-tehničkom i kondicijskom dijelu napraviti, to smo i napravili. Radimo na podizanju morala, natjecateljskog duha, a mislim da su igračima pripremne utakmice, iako one nisu pravo mjerilo, puno teže padale u ranijim pripremama nego sada. To govori da im više nije toliko teško. To su, međutim, pripreme i tek kada dođe prvo kolo vidjet će se pravo stanje momčadi - osvrnuo se trener Osijeka na urađeno u 2022.

To je proces

Vjeruje kako će njegova momčad biti na razini više u odnosu na jesen.

- Nadamo se. Radimo na tome, to je proces. Dovođenjem Fiolića, Bartoleca i Brleka, koji je došao prošle zime, a zapravo tek sada počinje igrati, mi podižemo vrijednost naše momčadi, pa sada i s posljednjim pojačanjima. Ekipa je puno konkurentnija, puno kompetitivnija i vjerujem da će to pokazati u nastavku sezone. Vjerujem da će sa svojim kvalitetnim igrama i treninzima jedne druge gurati i da će ta konkurencija stvarno napraviti da pokažemo kako smo postali 10-20 posto bolji.

Zimska transfer bomba u Gradskom vrtu, ali i Prvoj HNL, potpis je Mije Caktaša. Dovođenje igrača takve reputacije najbolje potvrđuje ambicije Bijelo-plavih. Ostvario je Nenad Bjelica napokon svoju želju, no neće sustav prilagođavati velikom pojačanju nego će Caktaš svoje mjesto naći unutar sustava.

- Mi smo u prošlosti igrali 4-3-3, 4-2-3-1, 3-5-2 i u svakoj imamo mjesto za njega. Naravno, on se mora pokazati i dokazati. Ono što očekujemo od njega jest da je to - to i da će biti bitan igrač za našu momčad. On je prilagodljiv na razne sustave i neće s time biti nikakvih problema - veli trener Osijeka, u čijim je rukama i klupska transfer-politika.

Prijelazni rok u Gradskom vrtu s Caktašem, međutim, nije završio. Bjelica traži pojačanja još na tri pozicije, a u danima koji slijede mogli bi pasti i novi potpisi.

- Radimo intenzivno na dovođenju još dva do tri igrača. Vidjet ćemo na kojoj poziciji. Iskomplicirala se malo situacija oko Nejašmića i Jugovića, upitno je kada će oni biti spremni pomoći momčadi. Iskreno, sada gledamo zadnjeg veznog igrača koji bi mogao pomoći ekipi odmah. Ostaje pozicija lijevog beka, koju isto želimo zatvoriti, te u vrhu napada ili na krilu. Nećemo imati proračun za dva, ali jednog kapitalnog igrača još bismo mogli dovesti. Ako nam to i ne uspije, neće biti problem jer imamo širok kadar, puno kvalitete u momčadi i nećemo dovoditi samo zbog dovođenja.

Nastavak sezone je pred vratima, a Slaven Belupo odavno je u fokusu trenera Osijeka.

- Samo o prvoj utakmici i razmišljamo. Bilo nam je ove sezone jako teško protiv njih igrati, tri puta smo se susretali u prvenstvu i Kupu, a dva puta smo igrali neriješeno. Čeka nas veliki izazov, ali vjerujem da ćemo biti spremni i da ćemo na terenu pokazati da smo bolji - veli Bjelica.

Bez nedoumica

A trener Bijelo-plavih već ima manje-više ideju momčadi s kojom će otvoriti drugi dio sezone.

- Velikih nedoumica nemam, možda na jednoj-dvije pozicije... Fućak se nameće iz utakmice u utakmicu, iz treninga u trening za poziciju lijevog krila, a može i u vrh napada. Isto tako, u veznoj liniji imamo tri ofenzivna igrača - Fiolića, Kleinheislera i Brleka, a vjerojatno će igrati dvojica. Žaper je na poziciji “šestice”, na desnom krilu Bohar dosta dobro izgleda, mogu na tu poziciju i Fućak, Fiolić, Petković. Dosta smo raznovrsni, imamo stvarno širok kadar i, rekao bih, za svaku poziciju tri-četiri igrača. Jedino smo na poziciji defenzivnog veznog zbog ozljeda Nejašmića i Jugovića nekako najtanji. Mogu to pokriti i Brlek i Čeberko, ali onda opet gubim igrača na nekoj drugoj poziciji. Bilo bi optimalno da tu imam još jednog igrača.

Širina kadra

Proljeće Osijeku donosi borbu za dva trofeja. U prošlosti je Bjelica znao reći kako njegova momčad nije psihički spremna zadržati se na vrhu

- Imamo širinu kadra, imamo 24-25 ozbiljnih igrača i ta širina mi daje nadu. Te utakmice, kada smo ove sezone držali vrh, bile su puno bolje nego prošle u kojima smo doživjeli neku blokadu. Sad to puno bolje izgleda. Ekipa je puno dobila s ovim igračima koji su došli, a koji znaju što je to osvajati trofeje. S tim iskustvom će i taj proces biti završen - zaključio je trener Osijeka.

Zbog velikog broja zaraženih postoji realna bojazan kako će pandemija koronavirusa diktirati natjecateljski kalendar Prve HNL. Nosio se ove sezone Osijek dosta dobro s epidemijom. Događali su se uglavnom pojedinačni slučajevi, koji su na vrijeme izolirani kako se zaraza ne bi proširila na ostatak svlačionice iako je zbog velikog broja zaraženih u momčadi Osijek ipak bio prisiljen jesenas odgoditi utakmicu protiv Rijeke.

- Sad su skoro već i svi preboljeli koronu. Mi imamo cijepljeno 80 posto momčadi, a i oni koji nisu uglavnom su već preležali koronavirus. Vjerujem da, što se nas tiče, u nastavku sezone više neće biti velikih problema - veli Bjelica.

Danas promocija Caktaša i Petkovića

Mijo Caktaš i Vinko Petković još su na pripremama u Poreču zadužili opremu Bijelo-plavih i odradili prve treninge. U ponedjeljak će, pak, i službeno biti promovirani kao pojačanja u Gradskom vrtu, te će prvi puta izaći pred medije kao nogometaši Osijeka. U aktualnom prijelaznom roku Bjelica je do sada predstavio Kristiana Fućka i Mihajla Baića. S druge strane, momčad su napustili Petar Bočkaj (koji je za 2,2 milijuna eura transferiran u Dinamo), čiste papire dobio je Marin Pilj, a na posudbu u španjolskog drugoligaša Murciju do konca sezone poslan je Jose Antonio Caro. Postoji interes za posudbama Šime Gržana, Mirlinda Dakua i Merveila Ndockyta, no klub se još nije odredio o njima.

Odluka da ubuduće nema B momčadi u Drugoj HNL loša je za hrvatski nogomet

Izvršni odbor HNS-a koncem godine donio je odluku po kojoj Druga HNL od iduće sezone više neće moći igrati B momčadi prvoligaša. Trener Osijeka smatra kako je takva odluka loša.

- Mi se još uvijek nadamo da će naša B momčad i iduće godine igrati u Drugoj HNL. Mislim da je ta odluka apsolutno loša za hrvatski nogomet, nije razvojna. Pokušat ćemo našu momčad zadržati u Drugoj ligi jer nam se na ljeto stvara problem da imamo dvadesetak mladih igrača pod ugovorom koji još nisu spremni ući u borbu za prvo mjesto, a nemaju gdje igrati. Za mene je to jako loša odluka i još me više čudi da nitko o tome nije pričao s nama i nije želio s nama iskomunicirati što mi mislimo o tome, koji su pro i kontra razlozi imanja momčadi u Drugoj HNL. Borit ćemo se da to ne bude tako - poručio je Bjelica.

B momčadima, a takve u drugoligaškoj konkurenciji imaju samo Dinamo i Osijek, nudi se igranje u jedinstvenoj trećoj ligi, a što igračima, smatra trener Bijelo-plavih, neće biti dovoljno kvalitetan impuls u njihovu razvoju.

- Mi sada imamo dvadesetak igrača u drugoj momčadi koji se nose s drugoligaškim ekipama bez problema i stvarno sam zadovoljan kako igraju, a sada dolazimo u situaciju na ljeto da tim igračima ili moramo pronaći klub ili ih poslati u Treću HNL, na razinu natjecanja koja neće biti poput ove koju sada igraju. U svome razvoju oni bi išli dva koraka nazad i zbog toga mi nije jasno da se to radi. Kroz Drugu HNL su prošli i Olmo, Moro, Gvardiol, Žaper, Lončar... Igrači kojih možda ne bi bilo da nije bilo B momčadi - zaključio je Bjelica.

OSIJEK NA PRIPREMAMA

8. siječnja 2022. Osijek - BSK 2:0

15. siječnja 2022. Osijek - Olimpija 3:0

20. siječnja 2022. Osijek - Haladas 3:1

22. siječnja 2022. Osijek - Tabor 3:0

50 godina prošlog je kolovoza prolsavio Nenad Bjelica

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 03:35