DAMIR KRAJAC Cropix
UVJERLJIVE POBJEDE

Osijek i Rijeka izborili plasman u osminu finala Kupa protiv četvrtoligaša, čeka se još samo Dinamo

Bijelo-plave sada čeka ogled protiv Slavonije iz Požege
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 18. rujan 2024. 20:25

Odigrao je Varteks hrabru utakmicu, četvrtoligašu se ne može nikako poreći kako nije pokazao zube prvoligašu, ali je Osijek na kraju prilično uvjerljivo izborio plasman u osminu finala Kupa gdje ga čeka ogled protiv Slavonije iz Požege.

Federico Coppitelli poslao je na teren momčad u kojem je, bez obzira na kvalitetnu razliku, veliki broj prvotimaca što sugerira kako ništa nije htio prepustiti slučaju. U Osijeku su, doduše, ostali Matković i Jurišić. Mladog napadača "napala" je viroza, dok Jurišić preventivno pošteđen nakon udarca kopačkom u glavu na prvenstvenoj utakmici protiv Slaven Belupa zbog čega je završio na CT-u.

Varteks se pokušao nadigravati, odmah u 7. minuti pred protivničkim vratima, no otvorena igra i pokušaj nadigravanja brzo im je došao glave. Očekivano, Osijek se nametnuo u prvom dijelu i brzo došao u prednost. U 9 minuti Omerović je odigrao za Soldu na rubu kaznenog prostora, a veznjak bijelo-plavih prošetao se do gola, prošao između dvojice Varteksovih braniča, obišao vratara i pospremio loptu u praznu mrežu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

U 18. Pušić se našao u odličnoj situaciji, Banfić je obranio njegov šut, a na odbijenu loptu slabo je reagirao Hernani. Po jakoj kiši koja je pojačavala kako je prvo poluvrijeme odmicalo nismo vidjeli previše kvalitetnog nogometa, tek je u završnim minutama Osijek pritisnuo domaćine. Počelo je solidnim pokušajem Bukvića u 32. minuti kada je lopta otišla preko grede.

U 40. Hernani nije mogao imati bolju situaciju za prvijenac u dresu bijelo-plavih. Udarac Pušića obranio je Banfić, a lopta se odbija do Portugalca koji neometan iz neposredne blizine pogađa vratnicu. Mogao se Hernani proslaviti i prelomiti utakmicu, imao je barem dva zicera i još nekoliko pokušaja, ali nakon silnih promašaja Coppitelli ga je na poluvremenu odlučio ostaviti na klupi. Netom pred odlazak na odmor sijevnula je kontra Varaždina, a udarac Glavice blokira Omerović.

U 57. Jakupović je prevario vratara Banfića, a loptu se na putu do mreže ispriječio Katanec. Nije prošlo tada, ali samo nekoliko minuta kasnije austrijski reprezentativac upisao je svoj prvijenac za Bijelo-plave kojim je zapravo prelomio utakmicu. Pušić je odlično podvalio loptu i izbacio Jakupovića u situaciju jedan na jedan s protivničkim vratarom. Ni minutu-dvije kasnije mogao je Osijekov napadač upisati novi pogodak, presjekao je jedno loše dodavanje, odigrao dupli pas s Pušićem i onda pogodio protivničkog igrača na gol liniji.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Svaka rezultatska neizvjesnost nestala je u 73. Jakupović je presjekao loptu, Jugović iz prve odigrao prema Limi koji tek što je ušao u igru koristi zicer za potvrdu pobjede i plasmana Osijeka među 16 najboljih momčadi Kupa. Nagrada za dobru utakmicu Varteksu je stigla u 77. Nisu domaćini pali bez ispaljenog metka, a počasni pogodak zabio je Glavica. Osijek mu baš "leži", ovo mu je četvrti gol u mreži bijelo-plavih. Prethodne je zabijao u dresu Slaven Belupa i Varaždina.

Za kraj treba izdvojiti nevjerojatno količinu peha za Marka Soldu. Veznjaku Osijeka u 87. minuti okvir vrata dva puta je "ukrao" eurogol. Prvo je udarcem s dvadesetak metara zatresao gredu, lopta mu se odmah vratila u noge, a iz novog pokušaja pogodio je vratnicu.

Uvjerljiva i Rijeka

I nogometaši Rijeke izborili su plasman u osminu finala hrvatskog Kupa nakon što su na Rujevici u susretu 16-ine finala porazili Neretvanac sa 3-1.

Utakmica se trebala igrati na stadionu četvrtoligaša iz doline Neretve, međutim kako Neretvanac nije mogao osigurati minimalne sigurnosne standarde na svom stadionu, utakmica se igrala na Rujevici.

Rijeka je povela u 10. minuti golom Komnena Andrića kojem je to bio prvijenac u klubu s Kvarnera.

Bogojević je uputio prizemni ubačaj na vrh peterca, a Andrić postavio nogu za 1-0. U 33. minuti je Fruk sjajnom dubinskom loptom pronašao Pašalića koji je izašao sam pred suparničkog vratara i rutinski poentirao za 2-0.

U 60. minuti Rijeka je zabila i treći gol. Fruk je ubacio na drugu vratnicu, Perica glavom pogodio gredu, a odbijenu loptu kapetan Radeljić poslao iza vratara Neretvanca.

Konačnih 3-1 postavio je Krešimir Medić u 83. minuti pogodivši sa 20 metara.

Plasman u osminu finala ranije su osigurali Hajduk, Istra 1961, Šibenik, Lokomotiva, Gorica, Slaven Belupo, Varaždin, Mladost Ždralovi, Rudeš, Slavonija Požega, Dugopolje, Bednja i Bjelovar.

U posljednjem susretu 16-ine finala 25. rujna se sastaju Banjole i Dinamo 25. rujna.


REZULTATI 1/16: FINALA:


Varteks - Osijek 1-3
Neretvanac - Rijeka 1-3
Utorak, 17. rujna
Bilogora ‘91 - Hajduk 0-4
Srijeda, 11. rujna
Samobor – Lokomotiva 2-4
Đakovo - Gorica 4-5 11m (1-1)
Kustošija – Slaven Belupo 0-1
Pitomača – Rudeš 1-2
Gaj Mače – Varaždin 1-2
Slavonija – Oriolik 3-0
Dugopolje – BSK 1-0
Bednja – Belišće 2-0
Bjelovar – Vinogradar 4-0
Utorak, 10. rujna
Jadran Poreč - Mladost Žd. 0-2
Tomislav DA - Istra 1961 0-2
Z.Osječko 1664 - Šibenik 0-2


čekaBanjole – Dinamo

Linker
18. rujan 2024 20:26