Slavlje Miereza nakon pogotka za 1:0

 MARKO MRKONJIC Cropix
PETA U NIZU

Traje renesansa Osijeka, novo slavlje u Gradskom vrtu! Mierez načeo Istru, Caktaš ih dokrajčio...

S obzirom na viđeno, gosti su još dobro i prošli. U Gradskom vrtu preporod nakon Bjelice!
Piše: Gradimir Djukarić, Sportske novostiObjavljeno: 15. listopad 2022. 19:12

OSIJEK - ISTRA 2:0 (Mierez 62‘, Caktaš 90+5‘)

Stadion Gradski vrt, Gledatelja: 3.524, Sudac: Goran Pečarić (Zagreb). Pomoćnici: Mihalj i Marić. Četvrti sudac: Čuljak. VAR: Pajač. AVAR: Crnčić. Delegat: Posavec.

OSIJEK: Ivušić - Barišić, Žaper, Čeberko - Gržan, Nejašmić, Jugović, Leovac (od 46. Mierez) - Caktaš, Kleinheisler (od 90.+2 Hiroš) - Beljo (od 84. Špoljarić). Trener: Rene Poms.

ISTRA 1961: Majkić - Marešić (od 71. Mumba), Galilea, Perković, Marin - Petrusenko, Caseres - Boultam(od 71. Petković), Mlinar (od 71. Bakrar), Rovis (od 78. Antovski) - Erceg. Trener: Gonzalo Garcia.

Žuti kartoni: Rovis (5 - preoštar start), Barišić (8 - preoštar start), Žaper (28 - preoštar start), Perković (50 - preoštar start), Erceg (57 - preoštar start), Petrusenko (61 - preoštar start). Crveni karton: Antovski (90+5 - prekršaj posljednjeg igrača obrane).

------------------------------------------------------------

Osijek je nastavio u ritmu pobjeda, Istra je već peta prvenstvena utakmica u nizu koju su Bijelo-plavi završili uzdignutih ruku. Završilo je 2:0, a s obzirom na viđeno gosti su još dobro i prošli. U Gradskom vrtu proživljava se renesansa.

Naučila je nešto Istra iz svježih iskustava Lokomotive i Slavena kojima je Osijek zabio gol odmah u uvodnim minutama i brzo prelomio utakmicu u svoju korist. Pokušali su što više sakriti loptu i onemogućiti Osijek da razvije svoju igru. Istra je igrala hrabro, nije bila uplašena dugog pozitivnog niza momčadi iz Gradskog vrta i u posljednje vrijeme vrlo raspucanih napadača bijelo-plavih.

Trebalo je proći petnaestak minuta prije nego što je utakmica postala zanimljiva. Prvu veliku prilku imali su gosti, u pokušaju da presječe dodavanje Barišić je promijenio smjer lopti koja je natjerala Ivušića na veliku intervenciju, a na odbijenu loptu natrčava Boultan no neprecizno tuče. Ni minutu kasnije isti igrač se našao u situaciji jedan na jedan s Ivušićem, "slomio" je vratara Osijeka i otpucao, ali loptu je na putu u mrežu zaustavio Čeberko. Trebalo je domaćinima malo vremena da se zagriju, ali zagrijao se i vratar gostiju Majkić.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

U 23. golman Istre iz kuta izvadio loptu nakon udarca Belje, nedugo potom bio je spreman nakon udarca Nejašmića, a onda i Caktaša. Osijek nikako nije uspijevao nametnuti svoju igru. poluvrijeme bez golova bila je nova okolnost za Bijelo-plave, u prethodne dvije utakmice već su u prvom dijelu imali 3:0 prednost i pobjedu u džepu. U poluvremenu je Poms promijenio formaciju, zaigrao još ofenzivnije nakon što je umjesto Leovca ušao Ramon Mierez. Promjena beka za napadača jasno je pokazala kako ga zanima samo pobjeda i nastavak trijumfalnog niza.

U tom trenutku Osijek je prvi puta ove sezone na terenu imao ofenzivni kvartet Kleinheisler - Caktaš - Beljo - Mierez. Posljednja dvojica zabijala su i u dresu Istre. Njih četvorica zajedno su zabila 179 HNL pogodaka. Zabili su zajedno i 18 od 22 pogotka bijelo-plavih ove sezone. Osijek je odmah krenuo po gol, igralo se uglavnom pred vratima Istre, ali je u kratkom vremenu Majkić obranio "bombu" Jugovića s dvadesetak metara, a onda je bio spreman i na dobar pokušaj Čeberka. U drugom dijelu na terenu je postojao samo Osijek.

Ofenzivni potencijal momčadi iz Gradskog vrta koji je u tom trenutku bio na terenu morao je prije ili kasnije doći do izražaja, a inicijativa koju su imali stići na naplatu. Registrirali smo već kako se Ramon Mierez probudio, kako je Argentinac na tragu svojih izdanja otprije dvije sezone kada je bio najbolji strijelac lige. A "gladan" je Argentinac. Obrana Istre bila je u velikim iskušenjima s Mierezom na kojem su u desetak minuta napravili dva prekršaja za javnu opomenu.

image

Mijo Caktaš

MARKO MRKONJIC Cropix

A onda je "El Toro" zabio. U 62. minuti ispratio je akciju Nejašmića i zabio svoj drugi pogodak ove sezone. Ni odlični Majkić koji je do trenutka držao svoju momčad s pet velikih obrana ništa nije mogao. Nije ni tu Osijek stao, a i ono što odlični vratar Istre nije uspio zaustaviti, zaustavila je vratnica kao nakon šuta Miereza. U 84. minuti Marin je srušio Kleinheislera u kaznenom prostoru i za suca Pečarića isprva nije bilo dvojbe. Ali nakon sugestije VAR-a i pregleda snimke promijenio je svoju odluku.

Prethodno se dogodila zanimljiva situacija, Belju je u 84. minuti u igri zamijenio Špoljarić, Poms je dakle mijenjao napadača za napadača, koji je posljednju utakmicu za Osijek odigrao prije više od dvije godine, još u kolovozu 2020. Istra je utakmicu završila s igračem manje, a opet je VAR promijenio odluku suca. Nakon prekršaja Antovskog, inače u toj situaciji posljednjeg igrača obrane, prvo mu je pokazao žuti, a onda preinačio u crveni karton. Iz tog prekršaja uslijedio je potez utakmice.

Prekrasnu Osijekovu večer u Gradskom vrtu prekrasnim je golom zaključio Caktaš. Otpucao je iz slobodnog udarca snažno s malo više od 25 metara, a lopta je bila neuhvatljiva za Majkića. S tim pogotkom, sedmim ove sezone, Caktaš je izbio na vrh ljestvice strijelaca.

--------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE Osijek dolazi do pete pobjede u nizu 2:0 slavljem nad Istrom. Domaćini su došli do zaslužena tri boda i sada broje 24 na drugom mjestu ljestvice, sa 7 bodova manje od Dinama koji ima i dvije utakmice manje. Mierez je kaznio nekoliko promašaja gostiju u drugom dijelu i zabio za vodstvo nakon ulaska s klupe, a Caktaš je predivnim pogotkom iz slobodnog udarca potvrdio nastavak sjajnog niza Osječana. Istra je na šestom mjestu HNL-a s 13 bodova. Gosti ni u jednom trenutku nakon primljenog pogotka nisu pokazali da zaslužuju podjelu bodova, ostali su bez ijedne ozbiljnije prijetnje. Vratar Istre Lovro Majkić odradio je sjajan posao s osam obrana, ali s obzirom na rezultat, ipak će mu izostati titula heroja utakmice.

90+5‘ - GOOOOOOOOOOOOOL! Caktaš pogotkom iz slobodnog udarca potvrđuje nova 3 boda domaćinima! Osijek ima 2:0

90 +4‘ - CRVENI KARTON ZA ISTRU! Antovski je prvo požutio, ali ponovo je Pečarić nakon VAR provjere promijenio odluku. Istra je s desetoricom u završnici

90+3 - Požutio je i Antovski, VAR provjerava je li start koji je spriječio kontru Osječana dovoljan i za crveni karton

90+2‘ - Poms radi posljednju izmjenu. Kleinheisler napušta igru, na njegovo će mjesto Hiroš

90‘ - igrat će se još pet minuta sučevog dodatka

88‘ - Osijek ne posustaje. Traje opsada gostujućeg gola, Špoljarić je prvo pokušao škaricama, ali nije uspio zahvatiti loptu. Usljedio je ubačaj Jugovića, no previše neprecizan da bi ga mogao iskoristiti netko od suigrača. Istra ne odaje znakove da bi mogla zaraditi bod u završnici, stisnuti su na svojoj polovici

85‘ - Poništen kazneni udarac za Osijek! Marin je srušio Kleinheislera u svom kaznenom prostoru, sudac Pečarić pokazao je na bijelu točku, ali nakon što je pregledao snimku promijenio je odluku

84‘ - Beljo izlazi iz igre, ulazi Špoljarić za prvi svoj nastup u ovoj sezoni

82‘ - Šansa za Istru! Napokon su i gosti pokazali znakove života. Lijevicom je potegao Marin nakon ubačaja s lijeve strane, ali nije dobro zahvatio loptu, stoga je Ivušić imao lak zadatak

80‘ - Četvorica domaćina sjurila su se u kontra napad, ali Beljo je ponovo ostao u nedozvoljenoj poziciji i suđeno je zaleđe. Osijek se neće povući, aktivno traže potvrdu pobjede

78‘ - Mlinar izlazi iz igre, a Bakrar dolazi na njegovo mjesto, dok će Antovski zamijeniti Rovisa.

76‘ - Nova prijetnja Miereza i još jedna spektakularna obrana Majkića! Pomsov adut s klupe ciljao je s distance i perfektno šutirao u gornji desni kut, ali Majkić se ponovo brzo i spretno ispružio te obranio pokušaj, a potom lopta odsjeda na stativi. Uz malo sreće, vratar Istre održava nade gostiju na životu

75‘ - Gržan se sjurio po desnoj strani i tražio Miereza u šesnaestercu, ali uspjeli su gosti otkloniti oštar centaršut i poslati loptu u korner. Caktaš je ubacio na prvu vratnicu, no Majkić skreće putanju lopte!

72‘ - Poništen gol! Beljo je Kleinheislerov udarac s lijeva preusmjerio u mrežu vratara Majkića, ali gol opravdano nije priznat zbog Beljinog zaleđa. Ostaje 1:0 za Osijek.

71‘ - Dvostruka izmjena u momčadi Istre. Dario Marešić izlazi iz igre, a njegovu ulogu preuzima Zambijac Prince Mumba. Na mjesto tragičara Boultama ulazi Petković, posuđen Istri upravo iz Osijeka.

68‘ - Osijek drži Istru podalje od opasne zone. Poms i dalje inzistira na visokom presingu na protivničkoj polovici, što Istru nerijetko tjera na gubitak posjeda.

62‘ - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Mierez zabija nakon što je ušao s klupe! 1:0 vode Osječani! Nejašmić je ubacio pred raspoloženog vratara Majkića, a adut s klupe Renea Pomsa perfektno se snašao i glavom zabio svom bivšem klubu.

image

Slavlje Miereza nakon pogotka za 1:0

MARKO MRKONJIC Cropix

61‘ - Nova opomena za goste! I Petrušenko je zaradio opomenu

57‘ - Žuti karton sada je zaradio i Ante Erceg

55‘ - Mierez je sjajno pokušao glavom nakon ubačaja s desne strane, ali lopta odlazi preko vrata. Raste pritisak Osječana!

52‘ - Prvi pravi pokušaj Osječana u nastavku! Jugović je silovito opucao, ali Majkić još jednom pokazuje spremu. Odmah slijedi novi pokušaj domaćina preko Čeberka s distance, ali Majkić se raširio koliko je dug i širok i održao 0:0.

image

Vedran Jugović u duelu s dvojicom igrača Istre

MARKO MRKONJIC Cropix

51‘ - U bilježnicu glavnog suca Pečarića ulazi i Perković zbog starta na Kleinheisleru kojim je prekinuo kontra napad Osječana

49‘ - Kleinheisler je oteo jednu loptu na protivničkoj polovici, probio se po lijevo strani brzim trkom i pokušao uposliti Belju pred vratima Majkića, ali na kraju domaćini nisu izborili ništa više od udarca iz kuta

47‘ - Rovis čisti ubačaj Caktaša iz slobodnog udarca s desna. Još ćemo pričekati do prve opasnosti u nastavku

46‘ - Počinje drugo poluvrijeme na Gradskom vrtu! Mierez ulazi u igru na mjesto Leovca kod Osječana. Kod Istre nema promjena u sastavu

KRAJ PRVOG DIJELA Bez pogodaka na Gradskom vrtu u prvih 45 minuta. Leovac i Kleinheisler najaktivniji su igrači u redovima domaćina, dok gosti imaju za čime žaliti nakon velikog promašaja Nizozemca Boultama u 15. minuti. Istra na momente teško živi, ali svaku opasnost zasad uspijeva otkloniti. Majkić broji tri obrane, od kojih je udarac Belje iz okreta zasigurno bilo najteže ‘skinuti‘. Očekuje nas uzbudljiv nastavak susreta 13. kola HNL-a.

image

Kohorta na Gradskom vrtu

MARKO MRKONJIC Cropix

45‘ Igrat će se minuta sučevog dodatka

41‘ Boultam je ostao ležati na travnjaku nakon duela s Čeberkom. Izgleda da se radilo o sudaru glavama, no Nizozemac je brzo ustao nakon što mu je na brzinu ukazana liječnička pomoć

39‘ - Istra se probudila u napadačkom dijelu nakon nekoliko ne pretjernao opasnih akcija domaćih. Rovis je probio po lijevoj strani, ali Nejašmić pravovremenim klizećim startom sprečava pas u srce kaznenog prostora

35‘ - Nova opasnost pred golom Istre! Kleinheisler je dugo tražio prostor za šut koji je na kraju pripao Nejašmiću. Šut po zemlji bez većih poteškoća obranio je Majkić.

33‘ - Spiker je u čast sutrašnje godišnjice smrti branitelja Blage Zadre zatražio aplauz publike. Gledatelji su gromoglasno odgovorili na molbu

31‘ - Još jednom se Boultam nije dobro snašao u gol šansi! Marin je probio desnu stranu i ubacio, ali Boultam je loše zahvatio loptu glavom i labavo ju poslao pored gola.

28‘ - Nekoliko odličnih kombinacija između Leovca i Belje pred 16-ercom gostiju, ali bez konkretne opasnosti. Leovac je jedan od najaktivnijih igrača na utakmici. Nedugo zatim žuti karton zaradio je Žaper zbog oštrog starta na veznjaku Caseresu

25‘ - Posjed lopte u ovom je trenutku blago naklonjen gostima, ali obrana Osijeka nema razloga za paniku. Vidjeli smo po tri udarca sa svake strane, od kojih šansa Boultama ostaje najveća u dosadašnjem dijelu susreta

23‘ - Sjajan udarac Belje iz okreta! Ubacio je Kleinheisler, a Beljo se odlično snašao s čuvarom na leđima i iz okreta precizno gađao, ali Majkić brani loptu usmjerenu u njegov donji desni kut

image

Drion Dena Beljo imao je odličan udarac iz okreta

MARKO MRKONJIC Cropix

19‘ - Leovac još jednom pokušava ubačajem s lijeva, no Perković siječe dodavanje i prekida napad

18‘ - Leovac je uposlio Belju u protivničkih 16, ali ofenzivcu Osijeka pobjegla je lopta. Ništa od nove opasnosti za goste.

15‘ - Odlična šansa za Istru! Erceg je tražio Boultama u protivničkom kaznenom prostoru, a na njegovo dodavanje po zraku labavo je reagirao Ivušić i dopustio desetki gostiju udarac glavom, ali lopta ide preko grede! Već u idućoj akciji Boultam dolazi u novu šansu, vara Ivušića u šutira prema golu, ali Čeberko sprečava čisti pogodak!

12‘ - Gužva u šesnaestercu Istre! Caktaš je ubacio iz kuta, potom još jednom pokušao pronaći nekog od svojih suigrača nakon što mu se lopta vratila u posjed. No, nitko od Osječana nije uspio adekvatno reagirati i zaprijetiti vrataru Majkiću

9‘ - Mlinar je pokušao stvoriti opasnost direktno iz slobodnog udarca, ali Ivušić lako čita njegovu namjeru i hvala loptu. Prvi udarac u okvir za goste

8‘ - Drugi žuti karton na utakmici! Opomenut je Barišić. Istra ima šansu zaprijetiti iz prekida

7‘ - Osijek traži rano vodstvo, domaćini neumoljivo pritišću na protivničkoj polovici čak i bez lopte i relativno lako dolazi do posjeda

5‘ - Žuti karton zaradio je Mihael Rovis, nogometaš Istre.

4‘ - Još uvijek nema prave prilike na utakmici. Ali, krenulo je vrlo žustro, s nekoliko prekršaja.

1‘ - Počinje ogled u Osijeku!

>>> Stigli su sastavi za današnji dvoboj! Kod Osijeka, sve prema najavama, baš kao u našem tiskanom izdanju. S druge strane, kod Istre u sastavu je Marešić umjesto najavljivanog Petkovića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 22:37