MARIN FRANOV Cropix
OSIJEK ŠOKIRAN U 95. MINUTI

VIDEO: Dinamo zabio u sudačkoj nadoknadi i zadržao vrh ljestvice HNL-a

Utakmicu Osijeka i Dinama pratimo i komentiramo iz minute u minutu
Piše: Gradimir Đukarić, SNObjavljeno: 11. kolovoz 2024. 22:40

Osijek - Dinamo 1:2 (Lima 10./Hoxha 21., Ristovski 90+5.)

OSIJEK: Čavlina - Omerović🟨 (od 58. Cvijanović), Mkrtčjan, Jelenić, Jurišić - Nejašmić, Soldo (od 58. Jugović) - Bukvić🟨 (od 81. Kewal), Lima⚽ (od 81. Mikolčić), Pušić - Matković (od 69. Ademi)

DINAMO: Nevistić - Ristovski⚽, Theophile🟨, Mmaee, Pierre-Gabriel - Mišić, Sučić (od 64. Ademi) - Pjaca (od 90. Kačavenda), Baturina (od 79. Rog), Hoxha⚽(od 64. Špikić) - Petković (od 79. Kulenović)

Pogotke pogledajte OVDJE.


Već viđeno u Opus Areni, Osijek je poveo, a Dinamo preokrenuo rezultat i golom u sudačkoj nadoknadi zabio za pobjedu. Za razliku od Federica Coppitellija koji mora razmišljati o europskom revanšu kojoj njegovoj momčadi slijedi za četiri dana u Azerbajdžanu iako nije ni mogao puno kombinirati, Sergej Jakirović nema sličnih briga. Na teren je poslao sve ono najbolje što u ovom trenutku ima na raspolaganju, uključujući i kapetana Petkovića koji je odmorio premijernu utakmicu sezone protiv Šibenika. U redovima Osijeka zabilježili smo, pak, jedan zanimljiv detalj. Darko Nejašmić je protiv Zire prvi puta oko ruku stavio traku oko ruku nakon izlaska Jugovića iz igre, a tri dana kasnije u utakmici protiv Dinama u svom 109. nastupu za Bijelo-plave premijerno je izveo momčad na teren kao kapetan.

image
MARIN FRANOV Cropix

Utakmica je u startu kasnila minutu dok se teren nije očistio od papira koji su prethodno poslužili kao koreografija na istočnoj tribini. Inače, osjetilo se još kako po posjeti kako je sezona godišnjih odmora na vrhuncu, za razliku od obje lanjske utakmice Osijeka i Dinama koje su bile rasprodane, ovu je pogledalo bitno manje gledatelja, službeno 9.172.

U 3. minuti Hoxha je iskosa otpucao, ali udarac je bio takav da nije zahtijevao intervenciju Čavline. Pustio je Osijek gostima da vode igru, a onda je sijevnula kontra koja je završila golom. Soldo je sjajno odigrao za Limu, a ovaj je u skladu s brojem na dresu kojeg nosi u 10. minuti zabio svoj prvijenac za Osijek. U 21. minuti Osijeku se ponovilo što se ove sezone već četiri puta događalo. Bijelo-plavi su opet pogriješili i opet su za tu grešku kažnjeni. Ovaj puta je protivniku je “asistirao” Mkrtčjan. Već postaje frustrirajuće koliko toga Osječani individualnim greškama poklanjaju protivniku i odmah bivaju kažnjeni.

image
MARIN FRANOV Cropix

Dinamo je imao posjed, inicijativu, pritisak, bio agresivniji na lopti, ali do najopasnijih situacija i dalje je dolazio uglavnom nakon tehničkih grešaka Osijekovih igrača. Drugo poluvrijeme počelo je puno suzdržanije, sve do 60. minute i udarca Pušića koji je išao u naručje Nevistića nije se događalo ništa vrijedno spomena, a onda je minutu-dvije kasnije isti igrač loše reagirao nakon što ga je Jugović izbacio u odličnu šansu. Dinamo je tek u 75. natjerao Čavlinu na prvu intervenciju, vratar Osijeka je ispod grede izvukao loptu nakon udarca Špikića. Burno su reagirale i klupa i igrači Osijeka i nakon što sudac Strukan nije pokazao drugi žuti karton Theophileu nakon povlačenja Čavline za dres u trenutku dok je ispucavao loptu.

U petoj od sedam minuta nadoknade Ristovski je zabio za preokret i pobjedu. Treći puta u tri gostovanja u Opus Areni Dinamo je zabio u nadoknadi, drugi puta za pobjedu.

image
MARIN FRANOV Cropix

image

Sofascore statistika

SOFASCORE Sofascore
ž

Detaljnija statistika: Sofascore

Kraj utakmice!

Nakon što smo ušli u stotu minutu utakmice, sudac Strukan označio je kraj dvoboja. Dinamo je pobijedio Osijek s 2:1 i ponovno preuzeo vrh ljestvice HNL-a, a heroj večeri je Stefan Ristovski, koji je u petoj minuti sudačke nadoknade zabio za preokret i veliko slavlje Modrih.

90+5. GOOOL!

Dinamo vodi 2:1! Stefan Ristovski je ugurao loptu u mrežu za veliko slavlje gostiju! Pierre-Gabriel probio je lijevu stranu i ubacio, Špikić je prvo tukao u vratnicu, ali na loptu je natrčao Ristovski i iz neposredne blizine poslao ju u gol.

90+3. Bilo je opasno pred osječkim vratima nakon kornera, tukao je Theophile glavom, ali na kraju je i označeno zaleđe.

90. 🕖

Igrat će se sedam minuta sudačke nadoknade.

90.

Zadnja izmjena kod Dinama: Pjaca je izašao iz igre, na terenu je Kačavenda.

88. Čavlina je pretrpio udarac u trup u sudaru sa Špikićem, a iako se činilo da situacija nije ozbiljna na prvu, osječkom vrataru ipak se morala pružiti liječnička pomoć.

85. Ovo je bilo ružno! Mkrtčjan i Kulenović glavama su se sudarili u trku na sredini terena, ostali su ležati na travnjaku, ali bit će sve u redu s obojicom.

83. 🟨

Theophile je završio u bilježnici suca Strukana nakon prekršaja nad Kewalom.

81.

Festival izmjena sada nastavljaju Osječani: Mikolčić i Kewal su na terenu, izašli su Bukvić i Lima.

79.

Dvostruka promjena kod Dinama: u igri su Rog i Kulenović, na klupu su preselili Baturina i Petković.

75. Prilika za Dinamo! Brzo su kombinirali gostujući igrači, a lopta je završila u kaznenom prostoru kod Špikića, koji je tukao oštro uz pomoć bloka, a Čavlina refleksno reagirao i iščupao njegov pokušaj.

72. Baturina se sjurio prema vratima, činilo se da će Dinamo imati dobru priliku za preokret, ali s malim odmakom označeno je zaleđe.

69.

Matković je završio svoj nastup, a umjesto njega ušao je Kemal Ademi. Sada na terenu imamo dva Ademija, po jednog u svakoj momčadi.

66. 🟨

Bukvić je zaradio žuti karton zbog prekršaja na Petkoviću. Burno su Osječani reagirali na ovu sudačku odluku, a zadovoljni nisu niti domaći navijači.

63.

Prve promjene i kod Dinama: igru su napustili Hoxha i Sučić, a na terenu su Špikić i Ademi. Izlaskom Hoxhe, Pjaca je preselio na prirodnu poziciju, na lijevo krilo.

62. Osječani su sada imali dobru situaciju pred Dinamovim vratima, ali semafor i dalje pokazuje 1:1. Jugović je oduzeo loptu na polovici terena, Pušić se sjurio prema vratima, ali onda pucao prilično neprecizno.

Glasnu podršku svojim ljubimcima daju i Bad Blue Boysi u gostujućem sektoru.

image
MARIN FRANOV Cropix

60. Pušić je potegnuo s 25 metara, ali lopta je otišla ravno u Nevistićeve ruke.

58.

Prva promjene na utakmici: kod Osječana igru su napustili Soldo i Oremović, a ušli su Jugović i Cvijanović.

52. Ristovski je pucao s ruba kaznenog prostora, a lopta je otišla visoko iznad vrata. Činilo se da Dinamov desni bek ima i boljih opcija, ali odlučio se za udarac.

50. 🟨

Prvi žuti karton na utakmici dobio je Omerović zbog ostrog štarta na Pierreu-Gabrielu.

Velimir Zajec prati utakmicu u društvu sportskog direktora Marka Marića.

image
MARIN FRANOV Cropix

46. 🕖

Počelo je drugo poluvrijeme u Osijeku! Treneri su se odlučili u nastavak susreta krenuti s istim postavama kao i u prvom dijelu.

💭 Da čujemo i vaše komentare nakon prvih 45 minuta...

"Samo da se Pjaca i Petko probude i bit će to u redu." (Darko Bedeković)

"Dinamo odličan. Osijek solidan. Strukan je trebao provjeriti faul u 16 m. Petko najgori." (Bate Maturina)

"Nije mi jasno što je to Petković igrao u prvom poluvremenu." (Dudo Dudo)

"Dobit će to Dinamo, vidi se da su dva koplja iznad." (Kristijan Bilonić)

image
MARIN FRANOV Cropix

Kraj prvog poluvremena u Osijeku!

Lima i Hoxha su zabijali, Dinamo je imao inicijativu i veću želju, a igrači na odmor odlaze s 1:1. Osječani su u desetoj minuti preko lijeve strane skuhali akciju za vodstvo, dok je Dinamo uzvratio kombinacijom Mišića i Hoxhe. Gosti češće drže loptu u nogama, konkretniji su i opasniji, ali rezultat je izjednačen.

Međutim, neizvjesne završnice nisu novost u utakmicama Bijelo-plavih i Modrih, u proteklih pet dvoboja postignuto je ukupno 11 pogodaka, a njih čak sedam padalo je u zadnjih 20 minuta.

45+2. Baturina je zavrnuo loptu iz kuta, a Ristovski tukao glavom, ali otišlo je to pored vrata.

45. 🕖

Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

Kohorta ne staje s navijanjem od početka utakmice.

image
MARIN FRANOV Cropix

42. Theophile se zaputio na "izlet", presjekao loptu na 30-ak metara od osječkih vrata i zakuhao opasnu situaciju, ali lopta je na kraju završila u korneru.

36. Baturina je proigravanjem tražio Pierrea-Gabriela u kaznenom prostoru, ali bila je to ipak malo prejaka lopta. Francuski bek često se ubacuje u zadnju trećinu i stvara probleme Osječanima.

32. Matković se okuražio na udarac s ruba kaznenog prostora, ali lopta je završila visoko, u zaštitnoj mreži iza gola.

31. Petković je efektno proigrao Pierrea-Gabriela u kaznenom prostoru, ali udarac francuskog braniča otišao je ravno u ruke osječkog vratara.

Ovako je izgledalo slavlje domaćih igrača nakon vodećeg pogotka Lime.

image
MARIN FRANOV Cropix

27. Bukvić je pao u kaznenom prostoru nakon duela s Theophileom, ali neće biti ništa od udarca s bijele točke.

26. U Osijeku gledamo zanimljivu utakmicu u uvodnih pola sata. Dinamo češće drži loptu i nakon pogotka za izjednačenje, a sada su i u lovu na preokret.

21.GOOOL!

Dinamo je zabio za 1:1! Hoxha je zatresao mrežu. Mišić je presjekao loptu na 30-ak metara, a zatim dodavanjem "razrezao" osječku obranu, u srcu kaznenog prostora pronašao Albanca, a on mirno poentirao kroz Čavlinine noge.

18. Baturina je napravio "slalom" kroz obranu, ali Osječani su ga uspjeli zaustaviti prekršajem prije negoli je ušao u opasnu zonu.

15. Theophile je poslao dugu loptu prema Baturini, Dinamova "desetka" tražila je Petkovića u sredini, ali nije bilo opasnosti za Osječane.

10.GOOOL!

Osijek vodi 1:0! Strijelac je Lima! Bukvić je proigrao Soldu na lijevoj strani kaznenog prostora, veznjak je poslao povratnu loptu na peterac, a Brazilac ju je prizemnim udarcem pospremio u mrežu.

9. Dok se igrači bore za loptu uz aut-liniju kod istočne tribine, sitne probleme na terenu rade im zgužvani papiri, koje su Osijekovi navijači lansirali na travnjak nakon odrađene koreografije prije prvog sučevog zvižduka.

8. Na travnjaku je ostao Matković, koji je dobio udarac u "nezgodno mjesto", ali sve će biti u redu s mladim napadačem.

5. Petković i Ristovski brzo su kombinirali, odigrali dupli pas, a nakon Sučićevog udarca lopta je otišla u korner. Akciju je zaključio Pierre-Gabriel, čiji je udarac s 20-ak metara otišao pored vrata.

3. Prva prijetnja na utakmici! Hoxha se sjurio prema vratima s lijeve strane, a zatim tukao iskosa prema golu, ali lopta je prošla pored vratnice.

📣 Sve je spremno za derbi! Sudac Duje Strukan uskoro će dati znak za početak dvoboja.

20.45 Još je 15 minuta ostalo do dvoboja na Opus Areni. Dinamu će to biti druga službena utakmica u novoj sezoni, a Osijeku već peta.

20.21 Ovako izgledaju udarne postave Osijeka i Dinama.

19.51 Obje će momčadi imati gromoglasnu podršku u večerašnjem derbiju, a osim osječkih navijača, na dvoboj stiže i više stotina gostujućih navijača. Dinamovi navijači kupili su svih 650 ulaznica, koliko su ih dobili na raspolaganje, a jasno je da nas u Osijeku čeka dekor prikladan derbiju.

19.37 Opus Arena "skockana je" za nedjeljni derbi. Dinamo je dvaput gostovao na najmodernijem hrvatskom stadionu, a u oba dvoboja bilo je prilično dramatično. Modri su u rujnu prošle godine slavili preokretom u sudačkoj nadoknadi (3:2), dok je Kulenović u ožujku ove godine zabio za remi (1:1) u fotofinišu.

19.20 Stigli su sastavi za derbi na Opus Areni! Nakon poraza od Šibenika i remija protiv Zire, Federico Coppitelli i Osječani traže iskupljenje, dok Dinamo u Slavoniju stiže odmornih nogu, nakon visoke pobjede protiv Istre prije devet dana. U odnosu na tu utakmicu, Sergej Jakirović napravio je samo jednu promjenu: na klupi je ostavio dvostrukog strijelca, Sandra Kulenovića, a na teren će poslati Brunu Petkovića, kapetana momčadi, koji je proteklu utakmicu propustio iz preventivnih razloga.

Najavu piše: Gradimir Đukarić

Osijek je prošlu sezonu zaključio čak s minus 25 bodova u odnosu na Dinamo, iako su međusobni ogledi odlučivani u dramatičnim okolnostima.

Bile su to četiri rezultatski “knap” utakmice u kojima bi presudio jedan pogodak i to najčešće postignut iza 90. minute. Dva puta je, naime, u sudačkoj nadoknadi vremena Dinamo zabijao golove za pobjedu, jednom su duboko u ekstra vremenu Plavi zabili za izjednačenje i bod, a u posljednjoj međusobnoj utakmici na Maksimiru preokrenuli su iznenađujuće vodstvo Bijelo-plavih tek nakon isključenja jednog Osijekova igrača.

Pogotovo su bili dramatični okršaji u Opus Areni. U utakmici igranoj koncem prošlog ljeta, iza koje se i dan-danas vuku repovi, Osijek je 70 minuta držao Dinamo “na konopcima”, imao 2:0 prednost, a na kraju izgubio golom Brune Petkovića u 90+6. minuti iz kaznenog udarca.

Proljetos je Dinamo Osječanima “oteo” veliku pobjedu i uzeo bod u 90+4. minuti kad je mrežu zatresao Kulenović.

- Bilo je jednako frustrirajuće svima, i nama i navijačima, doslovno u zadnjim sekundama tih utakmica smo primali golove - reći će danas jedan od najiskusnijih u svlačionici Bijelo-plavih, 30-godišnji vratar Marko Malenica.

Novi okršaj u Opus Areni dvije momčadi dočekuju iz posve različitih perspektiva, prije svega energetski. Dinamo je ove sezone odigrao tek jednu utakmicu, do prvog europskog izazova ostalo im je još deset dana, dok je Osijek, koji se dubinom kadra, kao uostalom niti ostatak lige, ne može mjeriti s onim u Maksimiru, u ritmu četvrtak - nedjelja.

Bijelo-plavi se pritom nisu ni stigli naviknuti na život bez Ramona Miereza, a na vrata im je već stigao aktualni prvak.

Dinamo je u obranu naslova krenuo dominantnom predstavom i 5:0 pobjedom protiv Istre (i to bez Brune Petkovića u momčadi!), a to mu je ostala i jedina utakmica ove sezone do gostovanja koje devet dana kasnije slijedi na travnjaku u Opus Areni.

Osijeku će, pak, utakmica protiv Dinama biti već treća unazad tjedan dana i opet će trener Bijelo-plavih Federico Coppitelli u izboru igrača morati balansirati između Europe i prvenstva u mjeri u kojoj može. A nema prostora za puno kombinatorike.

Za razliku od raspucanog Dinama, u posljednje dvije utakmice Osijek je na terenu definitivno dobio puno manje nego što je to realno zaslužio. Kao da su se gadno zamjerili sreći, pa im je posljednjih tjedan dana posve okrenula leđa.

Prvo su Bijelo-plavi šokantno poraženi od Šibenika u utakmici u kojoj im ni čak 30 šuteva te 17 udaraca iz kuta iz perspektive konačnog rezultata nije donijelo apsolutno ništa, a potom su u posljednjim sekundama utakmice ispustili prednost pred europski uzvrat nakon što više od 90 minuta protivniku nisu dozvolili doslovno ništa.

Ovog tjedna iz oba tabora stizale su eksplozivne vijesti, iako s potpuno različitim predznakom. Za razliku od potresa u Opus Areni, kojeg je izazvao odlazak Ramona Miereza, u Maksimiru su dogovorili ostanak svoje najveće igračke zvijezde.

Naime, dok je Mierez samo dan prije europske utakmice protiv Zire i tri dana prije derbija protiv Dinama pokupio svoje stvari iz svlačionice kako bi isforsirao transfer u Emirate, gdje ga očekuje ugovor života i novac kakav u Osijeku ni izbliza ne bi mogao zaraditi, Plavi su produžili ugovor s Brunom Petkovićem do ljeta 2026.

“Nigdje na svijetu mi neće biti ljepše nego ovdje”, poručio je Petković nakon produženja suradnje i tim činom dodatno zapalio navijački puk.

Obje momčadi su uoči nedjeljnog ogleda pred imperativom, a dojam je kako je veći pritisak na domaćinu. Osijek se unatoč umoru mora “vaditi” nakon domaćeg kiksa protiv Šibenika jer nikakav osvojeni plijen nakon dva odigrana prvenstvena kola, k tome oba pred tribinama Opus Arene, ne samo da će biti neočekivan, nego će nedvojbeno i vrlo ružno izgledati.

Međutim, s druge strane teško će u Osijeku iz misli moći izbaciti uzvrat u Azerbajdžanu jer Bijelo-plavima je ovog ljeta europski ždrijeb kao nikad ranije na putu do povijesnog plasmana u europske skupine donio protivnike s kojima se mogu “potući” i protiv kojih nisu autsajderi.
Dinamo je, pak, u komfornom trenutku na kojeg su nenaviknuti u ovom dijelu sezone. Europa im još uvijek nije došla na dnevni red i još uvijek se mogu fokusirati isključivo na SuperSport Hrvatsku nogometnu ligu.

Najavu piše: Dražen Antolić

Dinamo je suvereno startao 5:0 pobjedom nad Istrom 1961, no drugo kolo donosi ozbiljniji ispit. U Opus Areni lani je dvaput bio u škripcu, ali je okrenuo rezultat ili se barem spasio u nadoknadi vremena. Domaćin nije izdržao vlastiti tempo, što je Dinamu pomoglo da odnese četiri boda.

Sad će biti intrigantno vidjeti hoće li Modri demonstrirati da su kvalitetniji i sigurno dobiti ili će to ponovno biti napeta utakmica. Trener Sergej Jakirović kazat će da ga “živo zanima kako će se prezentirati”, što dovoljno govori kako se i on pita hoće li nastaviti moćno i “raspjevano” kao na maksimirskoj kiši ili će svjedočiti nekoj drugoj stvarnosti.

U Osijeku su početkom prošlog rujna dobili 3:2 u utakmici čiji su se repovi vukli duže nego meksičke sapunice, a potom igrali 1:1 u drugom dijelu sezone. Danas Dinamo mnogi vide posloženijim, igrački kompletnijim i jačim nego što je bio tada. Plan, o kojem se ne govori previše glasno ali ga se jasno vidi iz rasporeda, svakako je dobiti prva četiri kola HNL-a i proći u Ligu prvaka, pa mirno otići na samom kraju kolovoza na Rujevicu na derbi s Rijekom i pogotovo spreman i dobro raspoložen dočekati Hajduk na maksimirskom stadionu sredinom rujna nakon reprezentativne stanke.

- Kad si u Dinamu, očekuje se da dobro igraš i pobjeđuješ. S tim ciljem idemo u Osijek - u tom je kontekstu kazao trener.

No, sezona se tek otvara, Osijek ne igra bajno, što se moglo posebno vidjeti u posljednje dvije utakmice, ostao je bez najjačeg oružja Ramona Miereza, ali uvijek je za Dinamo imao specijalan motiv, grizao i gorio te našao kompaktnost kao za rijetko koji drugi susret. Zato će, barem donekle, ogled kraj Drave pokazati gdje su Modri pred kvalifikacije za Ligu prvaka, a do kojih će imati još domaći susret sa Šibenikom.

Bruno Petković je potpisao novi ugovor i logično je očekivati da će krenuti kao “devetka”, iako je Sandro Kulenović na prošlom gostovanju na istoj adresi bio strijelac u 90+4. minuti za bod, a sad je startao s vrlo dobrom igrom i dva pogotka Puljanima. Veće promjene u startnoj postavi ne očekujemo jer ekipa koju je Jakirović ponudio prošlog petka najbolje je što Dinamo ovog časa ima.

Ako vezni red Baturina, Sučić i Mišić bude na razini koja se od njega očekuje, a prikazali su koliko to može biti kreativno i jako, Modri bi morali nametnuti svoj stil, a ne ponovno patiti pod pritiskom Osječana.

Dinamo mora igrati nogomet većeg intenziteta, brži, kompaktniji, ubojitiji i čvršći nego što je HNL standard. Možda mu to nije nužno u svakoj utakmici domaće lige, ali za Ligu prvaka će svakako biti. Čak su ovaj put i svježiji jer za hrvatskog prvaka sezona se tek treba zahuktati, dok Osijek već igra u ritmu dva nastupa tjedno, no tek je početak i nitko ne bi smio biti umoran.

Zbog ozljeda nema Perkovića i Stojkovića, od ranije Perića, ostali su najavljeni u konkurenciji. To ne vrijedi za Kolumbijca Juana Cordobu, koji je tek stigao iz Deportivo Calija, odradio prve treninge sa zagrebačkom ekipom i prema najavi iz kluba neće biti u kadru još za ovaj nastup u Slavoniji. To znači da bi Marko Pjaca ponovno mogao dobiti poziciju na desnom krilu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. kolovoz 2024 23:25