RONALD GORSIC Cropix
VRIJEDNA TRI BODA

VIDEO Najbolji strijelac HNL-a ponovno zablistao: Mierez hat-trickom odveo Osijek do pobjede u gostima

Junak utakmice došao je do brojke od 17 golova u sezoni
Piše: Toni Roić, SNObjavljeno: 28. travanj 2024. 18:53

GORICA - OSIJEK 0:3 (Mierez 45+1., 52., 80.)

VELIKA GORICA Gradski stadion, 812 gledatelja

Sudac: Fran Jović (Zagreb) 6,5. Pomoćnici: Radić i Marić. Četvrti sudac: Jurić. VAR: Čuljak. AVAR: Starčević. Delegat: Jurina.

GORICA: Banić 5 - Đekić 5,5, Maloča 5,5, M. Matković 5, Leš 5 - Mrzljak 5 (od 58. Soldo 5) - Majstorović 5,5, Kapulica 5 (od 70. Vrzić -), Pršir 5,5 (od 81. Sagna -), Rukavina 5 (od 58. Jurić 5) - Vujnović 5,5 (od 81. Blummel -).

Trener: Rajko Vidović 5,5.

OSIJEK: Kolić 6 - Prekodravac 6,5, Duarte 6,5, Mkrtčjan 6 (od 85. Vrbanac -) - Guedes 6, Jugović 6 (od 68. Cokaj -), Nejašmić 6,5 (od 83. Mikolčić -), Jurišić 7 - Pušić 6,5 (od 83. Gržan -) - A. Matković 6 (od 67. Bukvić 6,5), Mierez 8.

Trener: Zoran Zekić 7.

Žuti kartoni: Guedes (71 - preoštar start).Crveni kartoni: -.Igrač utakmice: Ramon Mierez

Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu


Ramon Mierez je hat-trickom srušio Goricu i ostavio Osijek na europskom četvrtom mjestu. Nanizali su Osječani četiri pobjede u gostima i ušli u formu u ključnom dijelu sezone, dok je Gorica nastavila rezultatski pad, koji je prati od prve utakmice u 2024. godini. Turopoljci su i protiv Osijeka bili izuzetno dekoncentrirani u obrani, a u napadu sterilni i poraz 0:3 došao je kao logična posljedica toga.

Trener Gorice Rajko Vidović dobro je ispremiješao sastav za dvoboj s Osječanima, pa je debi za seniorski sastav upisao mladi reprezentativac Srbije Đuro Giulio Đekić na poziciji desnog beka, dok su od prve minute krenuli i stoper Mario Matković i veznjak Luka Kapulica. Kako je zbog ozljede otpao i lijevi bek Dino Štiglec, njegovo mjesto zauzeo je Mateo Leš. Osječki strateg Zoran Zekić izveo je najavljenu postavu, koja je krenula vrlo odlučno i već u 3. minuti gosti su mogli povesti. U lijepoj akciji Mierez je uposlio Vedrana Jugovića, koji je bio sam ispred vratara Banića, pucao je u desnu stranu, ali čuvar mreže Gorice sjajno je reagirao i spasio čisti gol.

image
RONALD GORSIC Cropix

Bila je to opomena za Velikogoričane da ne smiju dopustiti da se Osječani razmašu, pa su što je vrijeme odmicalo polako preuzimali veći posjed. Dobar pokušaj bio je Mrzljakov iz 10. minute, ali udarac je izblokiran u korner. Osječani su uzvratili u nekoliko situacija, a najbolja je bila u 34. minuti kada je Anton Matković u gužvi poslije kornera pucao zamalo preko grede. Gorica je u 42. minuti imala priliku nakon prekida i Prširovog ubačaja s desne strane, ali Vujnović loptu nije uspio poslati u mrežu već preko grede.

I onda u posljednjim trenucima prvog dijela Osijek je ipak došao do vodstva pogotkom najboljeg strijelca lige Ramona Miereza, kojem se lopta odbila na volej s desetak metara. Lopta je pritom prošla kroz noge vrataru Baniću i gosti su došli do prednosti i zadovoljni krenuli prema svlačionicama na odmor. U pravo vrijeme na pravom mjestu, stara je golgeterska deviza, a Mierez je to još jednom pokazao za svoj 15. pogodak u aktualnom 33. prvenstvu Hrvatske u nogometu.

Mierez je i u prvoj akciji drugog dijela bio u dobroj situaciji kada je dobio loptu na pet metara s lijeve strane, ali obrana Gorice ipak je ušla u pravovremeni blok i lopta je izbijena u korner. No, spasa za Banića nije bilo u 51. minuti kada je Mierez još jednom pokazao majstorstvo i glavom pogodio nakon centaršuta Roka Jurišića s lijeve strane.

Gorica je opet primila gol kao u prošlom kolu u Rijeci jer obrana nije dobro reagirala na centaršut, tada je zabio Pjaca, sada Mierez. U najgorem trenutku domaći su primili prvi gol, a onda početkom nastavka i drugi, od čega se nikome ne bi bilo jednostavno oporaviti. Pokušao je Vidović uvođenjem Jurića i Solde umjesto Rukavine i Mrzljaka, ali Osijek se povukao u niski blok, kojeg nije bilo lako probiti. Čak je Mierez bio blizu i svom trećem pogotku, ali udarac u 71. minuti završio je pokraj vratnice. Dvije minute potom i Gorica je u šansi, pucao je s vrha šesnaesterca Pršir, Kolić je bio nesiguran u intervenciji, ali se ipak popravio i izbio loptu koja je bila blizu prelaska gol-linije.

Da Ramon Mierez ipak ne bi ostao bez hat-tricka pobrinuo se u 80. minuti vratar domaćih Banić, koji je dodao loptu Bukviću, a on je poslužio Argentinca da završi svoj savršeni dan u Turopolju. Po ulasku u igru mogao mu se priključiti i Šime Gržan, ali iz dvije čiste šanse pogodio je gredu i promašio okvir. Nije trebalo gostima, ali treba zabilježiti...

Gotova je utakmica u kojoj je Osijek upisao uvjerljivu pobjedu od 3:0. Junak utakmice je bio Ramon Mierez koji je postigao svoj hat-trick i tako došao do brojke od 17 golova u sezoni. Osijek sada ima 48 bodova i pobjegao je Lokomotivi na četiri boda u borbi za četvrto mjesto. Gorica je na sedmom mjestu s 35 bodova.

90+2. Još jednom je Gržan bio u dobroj prilici, ali nije bio precizan.

86. Moglo je sad abiti 4:0. Gržan je pobjegao po lijevoj strani, dobro pucai i pogodio gredu.

81. ⇔ Reagirao je Vidović nakon trećeg gola. Ušao je Blummel umjesto Vujnovića, a Sagna umjesto Pršira.

80. ⚽ GOOOOL! Mierez je kompletirao svoj hat-trick. Banić je napravio veliku grešku, loptu dodao Bukviću u noge, a on nesebično dodaje Argentincu koji mirno postiže svoj treći gol na utakmici. (POGODAK POGLEDAJTE OVDJE)

77. Opet je Mierez bio dobar u skoku, ovaj put na ubačaj Bukvića, ali lak je to bio zalogaj za Banića. U istoj minuti je pucao i Pušić, ali lopta je otišla daleko od gola.

74. Velika opasnost pred vratima Osijeka. Pucao je prvo Leš, zatim i Pršir, ali Količ je nekako uspio obraniti, a u nastavku je izbacio loptu praktično s gol-linije ispred Majstorovića.

71. Opet je pokušao Mierez, ali ovaj put nije bilo preciznosti.

67. ⇔ Zamjena kod Osijeka. Ušao je Čokaj umjesto Jugovića. Minutu ranije je izašao Matković, a ušao Bukvić.

59. Pokušao je opet Matković, ali još jednom njegov udarac nije bio previše snažan.

58. ⇔ Izmjene kod Gorice. Izlaze Rukavina i Mrzljak, ulaze Jurić i Soldo.

53. Probao je Majstorović odmah uzvratiti, njegov udarac je otišao pored vratnice.

52. ⚽ GOOOL! Opet Mierez koji je došao do 16. gola ove sezone. Ubacio je Jurišić, a Argentinac je glavom savladao Banića. (POGODAK POGLEDAJTE OVDJE)

image

Kohorta

RONALD GORSIC Cropix

46. Počelo je drugo poluvrijeme. Odmah je Osijek zaprijetio, Mkrtčjan je potražio Miereza u sredini, ali netko iz obrane Gorice je loptu izbacio u korner.

Gotovo je prvo poluvrijeme. Nismo vidjeli puno u ovih 45 minuta, Osijek je bio bolji te je svoju igru okrunio golom Miereza u sudačkoj nadoknadi.

image
RONALD GORSIC Cropix

45+1. ⚽ GOOOOL! Vodi Osijek s 1:0, a gol je postigao najbolji strijelac SuperSport HNL ramon Mierez. Dobio je loptu Argentinac s 6-7 metara od gola, a on ju je uspio provući Baniću kroz noge. (POGODAK POGLEDAJTE OVDJE)

image
RONALD GORSIC Cropix

43. Ovo je bila najbolja akcija za Goricu. Odlično je ubacio Pršir iz slobodnog udarca s desne strane, Kolić je istrčao i malo 'zaplivao', ali se Matković nije uspio dobro snaći i ubaciti loptu u mrežu Osijeka.

40. Nemojte misliti da smo zaspali, jednostavno nemamo što napisati, Osijek je aktivniji, ali sve staje na oko 25 metara od gola Gorice. Možda je ovo sunce uspavalo nogometaše.

30. Statistika kaže da Osijek ima 51% posjeda lopte i tri udarca. Sva tri su išla u okvir, ali niti jedan nije bio pretjerano opasan po Banića. Gorica ima dva udarca, niti jedan u okvir vrata.

24. Da upišemo kakav-takav pokušaj Gorice. Ubacio je Đekić, ali Rukavina nije stigao do lopte.

19. Aktivan je Matković. Nakon jedne greške Leša sjurio se u kontru i pucao, ali udarac nije bio težak za Banića.

14. Nismo puno vidjeli u uvodu ove utakmice. Osijek je krenuo agresivnije, imao tu šansu Jugovića u trećoj minuti, ali osim toga nismo vidjeli ništa. Posebno su neaktivni domaćini koji trenutno ne izgledaju kao momčad koja može pobijediti danas.

image
RONALD GORSIC Cropix

3. Prva prilika na utakmici, pucao je Jugović, ali brani Banić.

1. Dobro je Matković probio lijevu stranu i ubacio u sredinu, ali je Maloča izbacio loptu ispred Miereza.

1. Počela je utakmica u Velikoj Gorici.

image

Zoran Zekić i Rajko Vidović

RONALD GORSIC Cropix

Najavu pišu: Gradimir Đukarić i Toni Roić

Nakon što u prošla dva kola nije uspjela poremetiti šampionske planove Dinama i Rijeke, Gorica u dvoboju s Osijekom kroji europsku sudbinu gostiju, koji se bore za održavanje četvrtog mjesta. Istog onog kojeg su Velikogoričani držali na kraju prvog dijela sezone, a onda sve upropastili dugom serijom poraza u 2024. godini.

Nikad lakše turopoljski klub nije mogao do povijesnog europskog plasmana. U onim ranijim sezonama, kad je bio blizu, konkurencija je bila znatno jača i kvalitetnija nego sada, ali kao da Gorica nije dovoljno sazrela da bi se izdignula iznad prosjeka i konačno napravila korak bez kojeg nikad neće postati veći klub od ove razine solidnog hrvatskog prvoligaša.

Realno je pritom reći da zadatak nije lagan, ni jednostavan, prije svega gledano s financijskog aspekta nemogućnosti kupovine istinske kvalitete igrača za oformiti jaku generaciju koja će izdržati 36 kola borbe za čelne pozicije, ali baš iz razloga što i dvije ili četiri europske utakmice značajno podižu vrijednost igrača, pogotovo onih najboljih i najpotentnijih, taj cilj mora biti prisutan u svim dugoročnim planovima struke i uprave.

U ovom trenutku trener Rajko Vidović bori se za svoju afirmaciju, ali i filtrira kadar s kojim će krenuti u ljetne pripreme, a Osijek je suparnik koji mu dosta toga može otkriti jer gosti će ići do svojih krajnjih granica u želji da odnesu iz Turopolja sva tri boda. Može li Gorica uzvratiti jednakom mjerom?

- Nakon Dinama i Rijeke očekuje nas još jedna zahtjevna utakmica protiv Osijeka. Gosti su većinu sezone igrali u šarenim izdanjima, ali su u zadnja tri gostovanja kod Hajduka, Slavena i Rudeša pobijedili, a u prošlom kolu izgubili su od Istre, iako su prije isključenja Bralića bili dominantna momčad. Oni trebaju bodove za Europu, ali utakmica je jako bitna i za nas da bismo se vratili na šesto mjesto - kaže strateg Gorice Rajko Vidović, koji ima dosta problema oko sastava.

Josip Mitrović, koji je igrao odlično u zadnje vrijeme, mora odraditi pauzu zbog tri žuta kartona, a ozlijeđeni su Krizmanić, Matavž i Ndockyt.

- Ne rezultatski, ali pristupom, voljom i htijenjem veseli prošli susret u Rijeci jer smo dolazili u situacije za gol, ali nismo ih iskoristili. Vjerujem da će ove nedjelje više toga biti naklonjeno nama, da ćemo iskoristiti šanse i proći mnogo bolje nego u prošla dva kola.

Strateg gostiju Zoran Zekić poznat je po promjenama sustava igre?

- Dobro znam Zekićeve ideje i tri sustava koja zna kombinirati i tijekom jedne utakmice. Pripremali smo se i analizirali sve kombinacije gostiju i vjerujem da ćemo znati odgovoriti na sva tri njihova načina igre. Ono što je bitno i što prenosim na igrače jest da se na svom terenu nikoga ne bojimo. Tko god da nam dolazi želimo ga pobijediti i sve ćemo napraviti za to - odlučan je velikogorički trener Vidović.

Njegov današnji suparnik, trener Bijelo-plavih Zoran Zekić, u ponedjeljak će proslaviti 50. rođendan, a najbolji poklon dan ranije mogu mu dati njegovi igrači. Ipak, u Osijeku se još uvijek s gorčinom prisjećaju svog posljednjeg gostovanja u Velikoj Gorici.

- Taj prošli poraz baš nas je bacio unazad. I to gadno - kazao je Zekić.

Taj poraz došao je, naime, nakon niza od tri uzastopna trijumfa kad se činilo kako je Osijek konačno uhvatio dobar ritam i počeo hvatati vrh ljestvice (a bili su Bijelo-plavi u tom trenutku na osam bodova minusa za Rijekom i šest za Hajdukom), a s njim je počelo i najdulje razdoblje momčadi s Opus Arene ove sezone bez prvenstvene pobjede, koje se oduljilo na čak šest utakmica, odnosno, skoro dva mjeseca.

U Velikoj Gorici je Osijek poražen na posljednja dva gostovanja, na kojima pritom nije ni zabio gol. Od 11 utakmica odigranih na Gradskom stadionu slavili su Bijelo-plavi na tek dvije. Zekića ta loša tradicija ne opterećuje.

- Svaki teren ti paše kada igraš dobro i imaš dobra razmišljanja. Sve smo ove godine napravili i pobijedili dva puta u Splitu i izgubili dvije utakmice kod kuće koje nismo smjeli. To je još jedna stvar za razmišljanje. Ja mislim da znam koji je razlog, ali neću ga još spominjati, o tome ćemo na kraju sezone. Bit će vremena za analize... Pokazalo se puno puta da kad smo mi s pravom energijom, onda možemo biti dobri - kaže trener Osječana.

Ponavlja kako borba za europske pozicije njegovim igračima ne smije biti uteg.

- Europa? To ne bi trebao biti pritisak koji te smeta, nego jedan motiv više bez obzira s kim igramo i gdje igramo. Prosuli smo dosta toga, u nekim stvarima smo sami sebe doveli u dobre trenutke, a u nekim stvarima do ovoga što jesmo. Ove sezone sve što smo mogli loše napraviti smo i napravili. Nigdje se nismo što smo loše napravili se i izvukli, a ova zadnja utakmica protiv Istre je manje-više pokazatelj svega. Do 36. minute imaš kontrolu, dogodi se crveni karton odmah i gol, ne daš si ni deset minuta da se povežeš na poluvremenu, a opet taj drugi gol nije posljedica igrača manje nego taktička nedisciplina. Najviše u ovom poslu ubija kada ponavljaš iste pogreške iz utakmice u utakmicu, i koliko god ti analizirao, ukazivao igračima, opet se događa - kazao je Zekić.

Promjena u odnosu na posljednju prvenstvenu utakmicu svakako će biti u sastavu, a posljedično vrlo vjerojatno i u sustavu. Zbog kartona nema Bralića i Lovrića. Na upit tko će uskočiti u posljednju liniju, trener Bijelo-plavih odgovorio je kratko:

- Mkrtčjan.

Nejašmić je nakon utakmice protiv Istre zbog ozljede preskočio nekoliko dana treninga, ali on bi trebao od prve minute istrčati na travnjak. U konkurenciji je nakon dugo vremena i Oleksandr Drambajev, koji je posljednje službene minute imao još u prosincu prošle godine. Ukrajinac je, naime, u drugom dijelu sezone imao dvije dulje stanke zbog ozljeda i u tom vremenu nije ga bilo u zapisniku 11 utakmica. Za Fućka je, pak, još uvijek prerano.

- Drambajev se vratio, a na moju radost Fućak je počeo trenirati s nama i uskoro će biti u kadru - kaže Zekić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 21:17