VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
EUROPA ZOVE

Evo zašto Rijeka do kraja sezone mora navijati za - Marseille! Isto bi trebao i Hajduk, ne uzme li titulu

Pobjednika Hrvatskog kupa, ostane li Rusija suspendirana, mogla bi na ljeto dočekati velika vijest.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. travanj 2022. 19:16

Dok se jedan finalist Kupa Hajduk bori za titulu, za Rijeku je najrealnije da će osvojiti četvrto mjesto, iako još uvijek teoretski ima šanse i za bolji plasman. No, biti drugi, treći ili četvrti u HNL-u svejedno je što se tiče startnih pozicija za europska natjecanja. Golemu razliku radi ako si prvak, a drugi najvažniji rezultat je - osvojiti Hrvatski kup.

Po trenutačnom stanju, ostane li Rusija suspendirana, naš prvak ići će u drugo pretkolo Lige prvaka i imat će tri prepreke do skupine elitnog natjecanja. U protivnom, kad bi Rusi bili vraćeni, mjesto u drugom pretkolu ovisilo bi o tome hoće li barem jedan od osvajača Lige prvaka i Europske lige izboriti izravan plasman u Ligu prvaka kroz domaće prvenstvo, što je vrlo vjerojatno. Ili bi ipak, ako se to ne poklopi, hrvatski šampion morao kao i lani u prvo pretkolo.

Brojne opcije

Prošle godine sva tri naša kluba u Konferencijskoj ligi startala su u drugom pretkolu, sada će sigurno dva, ali primjer Rijeke dobro pokazuje što može značiti osvojiti Kup pod uvjetom da Rusija ostane “na ledu”, a trenutačno se čini da bi moglo biti tako.

Rijeka i Hajduk 26. svibnja na Poljudu igraju za Rabuzinovo Sunce, a osim za trofej Rijeka igra i za konfiguraciju europskog ljeta, što će vrijediti i za Hajduk ne bude li prvak. Dakle, momčad Rijeke, ako izgubi finale Kupa, imat će mjesto u drugom pretkolu Konferencijske lige. Međutim, ukoliko osvoji taj pehar, natjecanje započinje u trećem pretkolu Konferencijske lige, a kad bi se poklopio još jedan uvjet, osim da Rusija ostane izvan natjecanja, išla bi u Europsku ligu. Taj uvjet jest da pobjednik Konferencijske lige izbori plasman u skupinu Lige prvaka kroz nacionalno prvenstvo, te mu ne treba zajamčeno izravno mjesto u skupini Europske lige. Tada bi došlo do pomicanja crvene crte na listi država koje imaju pravo na izravnog predstavnika u pretkolima Europske lige, a prva ispod nje je - Hrvatska.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Bolja premija

U tom slučaju bi osvajač Rabuzinova Sunca išao u treće pretkolo Europske lige. Tako bi se imao mogućnost boriti za grupu jačeg natjecanja, koje se bolje premira, a ako i ne bi bio uspješan dobio bi popravnu priliku u play-offu za Konferencijsku ligu, dok klubovi koji idu izravno u Konferencijsku ligu nemaju drugu šansu...

U polufinalu igraju Leicester City - Roma i Feyenoord - Marseille. Jedino Marseille od njih ima velike i realne izglede da u nacionalnoj ligi dođe do izravnog plasmana u Ligu prvaka jer drugi je u francuskom prvenstvu. Feyenoord i Roma drže vrlo male mogućnosti za to, a Leicester City nema šanse. Dakle, konkretno Rijeka, treba osvojiti Hrvatski kup, čekati hoće li Rusija ostati izvan konkurencije i navijati za Marseille…

image

Duje Ćaleta-Car sa svojim Marseilleom

MUSTAFA YALCIN Anadolu Agency Via Afp

Međutim, postoji još jedna opcija osim Marseillea - ako bi Roma bila peta ili šesta u Serie A išla bi izravno u skupinu Europske lige, pa bi i ona, bude li pobjednik Konferencijske lige, otvorila jedno mjesto... No, vrlo je neizvjesno na kojoj će poziciji na kraju završiti Mourinhova ekipa. To, dakako, vrijedi ukoliko UEFA do lipnja ne donese neke preinake, što inače ne radi u zadnji čas, a nema najava niti da će sada, ali situacija je specifična zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Osijeku sve jasno

Tko će morati u drugo pretkolo Konferencijske lige prvu utakmicu igrat će 21. srpnja, uzvrat je 28. srpnja. Onaj tko krene od trećeg pretkola premijeru će imati 4. kolovoza neovisno bila to Europska liga ili Konferencijska liga, a druge su utakmice tjedan dana kasnije.

Osijeku je situacija daleko jasnija. Kao prvak išao bi u Ligu prvaka, a ako je njegova realnost Konferencijska liga krenut će u drugom pretkolu, neovisno o tome na kojoj točno poziciji završio.

Linker
25. travanj 2022 19:31