Ademi, Drmić i Livaja

 CROPIX
TROFEJ NOGOMETAŠ 2022.

Glasujte u velikoj anketi SN: Ademi, Livaja ili Drmić? Tko je bio najbolji igrač HNL-a u prošloj sezoni?

Jedan Oršić nije među uvršten u završnu nominaciju najboljih igrača lige. Toliko je jaka konkurencija.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. lipanj 2022. 21:41

Prošla sezona Prve HNL ostat će zapisana kao posebna iz nekoliko razloga. Do posljednjih nekoliko kola u utrci za naslov prvaka imali smo čak četiri momčadi - Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka - što je doista veliki privilegij za svaku ligu, a posebno za našu u kojoj smo godinama naviknuti na dominaciju Dinama. Prošla sezona pamtit će se i kao ona koja nam je iznjedrila ugovor za TV prava vrijedan 44 milijuna eura za četiri godine. Što je jedinstven ugovor u povijesti hrvatskog klupskog sporta, ugovor koji nam daje nadu da će i naši klubovi uskoro početi živjeti na zdravim, tržišnim nogama.

Međutim, prošlu sezonu najviše ćemo pamtiti po sjajnim igrama brojnih igrača. Mislav Oršić je primjerice oduševljavao kako igrama u prvenstvu, tako i igrama u Dinamovim europskim utakmicama. A Mislav Oršić nije među uvršten u završnu nominaciju najboljih igrača lige. Toliko je jaka konkurencija.

Arijan Ademi, Marko Livaja i Josip Drmić na kraju su dobili najviše glasova od igrača i trenera Prve HNL. Evo i zašto.



ARIJAN ADEMI (31)

U Dinamo je 2010. iz Šibenika došao na mala vrata, a danas uživa status legende kluba. Kapetan bez mane! Sjajan igrač, klasa, najbolji u najtežim utakmicama, borac bez mane i straha, karakter koji nikome ne priznaje da je bolji.

Za Dinamo je u prvenstvu odigrao samo 20 utakmica (zabio je tri gola i imao tri asistencije), te je po mnogima baš taj podatak bio glavni razlog zbog kojeg su Modri do pretposljednjeg kola strepjeli za naslov. Ademi je često bio ozlijeđen, a bez njega je Dinamo ranjiv, koliko god u svlačionici imao vrhunskih igrača koji individualnom klasom mogu riješiti svaku utakmicu. Međutim, Ademi je više od klase, on je rođeni vođa koji okuplja svlačionicu i koji je fajterski predvodi kad izlazi na travnjak. Dinamo može nadoknaditi izostanak svakog igrača, ali Ademija ne može.

Stoga nevjerojatno zvuči podatak da Arijan Ademi u prethodnih devet Trofeja Nogometaš nikada nije osvojio nagradu za najboljeg igrača lige. Vjerojatno zato što uvijek prvo misli na momčad, a onda na sebe i individualna priznanja. Zbog čeka i je toliko dragocjen za Modre...



MARKO LIVAJA (28)

HNL je kroz svoju povijest imao pregršt velikih zvijezda, ali ova Marka Livaje svijetli drugačije od svih. Sve što smo napisali za Ademija možemo ponoviti kad pričamo o Livaji. Klasa, fajter, kapetan koji drži svlačionicu i koji na travnjaku nikome ne priznaje da je bolji od njega. S tim da Livaja k tome odlučuje i utakmice. Prošlu sezonu završio je s 28 golova u prvenstvu, što je treći učinak u povijesti lige.

Međutim, Livajina igra nisu samo golovi. Livaja je taj koji potezom mijenja tijek utakmica, kada je nadahnut on je taj koji diktira sve ritmove na travnjaku. Njegova popularnost nadilazi sve okvire lige, njegovi se dresovi prodaju na razini klasnih igrača u velikim europskim klubovima. Livaja je najveća zvijezda koju je HNL ikada imao. I on se nada da će po prvi put osvojiti Trofej Nogometaš kao najbolji igrač lige.



JOSIP DRMIĆ (29)

Znali smo da je sjajan centarfor i prije nego što je došao u HNL, ali nismo znali da je baš tako dobar igrač. I da je nevjerojatan profesionalac. Kažu da je na Rujevici uvijek bio prvi na treningu, a da je zadnji odlazio iz kluba. Kažu da pomogao klubu da napravi iskorak po brojnim naizgled sitnim pitanjima koji se tiču života igrača, jer Drmić je takav. Na terenu uvijek daje sve što ima, ali onda i od svih ostalih traži da imaju isti pristup.

Njegova se klasa vidi iz aviona. Kobra u kaznenom prostoru, ali i vrlo raznovrstan i koristan izvan njega. Zabija na sve načine, odličan je s obje noge, u skoku, u razigravanju suigrača. Zabio je 21 gol u sezoni, od toga sedam u derbijima protiv Dinama, Hajduka i Osijeka. Dinamo je u njemu dobio veliko pojačanje za sljedeću sezonu. Rijeka je puno izgubila, ali ono što joj je Drmić ostavio u naslijeđe sigurno će pomoći klubu da u sljedećim godinama bude još bolji. I Drmić nikada nije bio najbolji igrač Prve HNL.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 10:34