DAMIR SKOMRLJ Cropix
GDJE JE NESTAO GOL?

Najefikasnija momčad prošloga prvenstva na prve četiri utakmice nove sezone dala je samo tri pogotka

Prošle sezone najubojitija hrvatska momčad otvorila je sezonu 2022./2023. mnogo skromnije
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 02. kolovoz 2022. 07:20

Prošle je sezone Rijeka bila najefikasnija momčad Prve HNL, momčad s Rujevice čak je 71 put, na 36 utakmica, tresla suparničke mreže! Prosjek je to od gotovo dva pogotka po utakmici (drugi najefikasniji bio je prvak Dinamo sa 68 zgoditaka), napadački je nogomet bio zaštitni znak sastava kojeg je s klupe vodio trener Goran Tomić.

A u novu su sezonu Riječani krenuli pucački skromno – na četiri utakmice postigli su samo tri pogotka. Po jednom su tresli mreže Djurgardensa (na Rujevici je Vučkić u prvoj utakmici zabio za 1:0 u 1:2 porazu), u Šibeniku je Obregon donio 1:0 pobjedu, a u domaćem 1:1 remiju s Goricom vodeći je pogodak zabio mlađahni 19-godišnjak Matija Frigan. I to su bila tri ovoljetna gola Rijeke, na uzvratu s Djurgardensom u Stockholmu bilo je 2:0 za domaćina...

Skroman učinak

Međutim, ovakav skromni napadački učinak, kao i eliminacija iz Europske lige protiv ozbiljne švedske momčadi, zapravo nimalo ne čudi. Rijeka je, naime, ovoga ljeta zbrda-zdola skrpala momčad, koja je, nadalje, u posljednji trenutak, tik uoči početka priprema, dobila trenera. Otišlo je niz dobrih igrača, svlačionica je, istina, brojčano popunjena njihovim zamjenama, no vrlo je upitno je hoće li ih i kvalitativno nadomjestiti. Posebno u situaciji kad se istodobno moraju uigravati, ali i ostvarivati dobre rezultate, na koje su posljednjih godina navikli svoje navijače.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Uglavnom, Rijeka je zasad dovela prinove, nogometaše koji tek trebaju dokazati je li im mjesto na Rujevici. Nije stoga lako treneru Draganu Tadiću, koji je zapravo u Stockholmu, uvrstivši u momčad pretežno “klupsku djecu”, povukao očajnički potez, ali je i mudro shvatio da mu nitko neće previše zamjeriti ispadne li iz Europe s vlastitim mladim igračima.

To se i dogodilo, pa stoga nije ni bilo previše propitkivanja čudne klupske politike koja svakoga ljeta iznova “renovira” svlačionicu od temelja. Odluči li se Tadić doista za forsiranje vlastitih mladih igrača, onda neka tako i ostane tijekom cijele sezone, pametnije je to od dovođenja upitnih imena na zalasku karijere ili onih koji su već zaboravili kad su zadnji put odigrali ozbiljnu utakmicu. Time bi klub s Rujevice pokazao da ima viziju i da dugoročno planira svoju egzistenciju.

No, u cijeloj priči oko efikasnosti Rijeka ima i olakotnu okolnost. Ovoga je ljeta, naime, ostala bez ukupno 41 prvenstvenog pogotka od spomenutih 71!

Golemi hendikep

Nema više, naime, najboljeg strijelca Drmića (21 pogodak), nema ni napadača Murića (11) i Abassa (3), kao ni veznjaka Pavičića (4) i Čerina (2). A takav hendikep teško bi nadoknadili i kudikamo bogatiji i planski bolje vođeni klubovi od Rijeke...

RIJEKA U NOVOJ SEZONI

16/07/22.

Šibenik - Rijeka 0:1

21/07/22.

Rijeka - Djurgardens 1:2

28/07/22

Djurgardens - Rijeka 2:0

31/07/22.

Rijeka - Gorica 1:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 15:31