Serse Cosmi

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
PIŠE ROBERT ŠOLA

Što to radi Serse Cosmi? Pa on gazi i vlastite igrače! A moglo bi ga snaći isto što i u zadnja 4 kluba

Kako trener s 30-ak godina staža pomišlja da će potjerati hrpu igrača? Gdje je on to vidio u životu?
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. listopad 2022. 07:15

Serse Cosmi (64) na prvu je simpatičan lik. Veliki emotivac, osebujnog vođenja utakmica, mora ti se svidjeti. Ima 64 godine, a zrači energijom kao da mu je 25.

Cosmi nam se ipak sve manje sviđa. Najmanje zato što je Rijeka pod njegovim vodstvom dobila samo dvije od sedam utakmica. Uz sedam osvojenih bodova. Statistika je poražavajuća, ali Talijan je još "friški" u HNL-u, tek upoznaje i ligu i suparnike. Realno, ni svoje igrače još ne poznaje kako bi trebao. I zato Cosmi zaslužuje nešto veći kredit nego što bi ga dobili neki domaći treneri, koliko god i to na prvu nepošteno bilo. U zapadnom svijetu nogometa stranci su uvijek prvi na meti. Pogledajte što su samo Tudoru radili u Marseilleu. Nije stigao na prvi trening, a već su ga "smjenjivali".

Vratimo se Cosmiju. Nakon što je Rijeka prije dva tjedna dobila drugu utakmicu u nizu - slavila je na Rujevici 3:0 protiv Lokomotive - Cosmi je bio jako zadovoljan s onim što su njegovi igrači pokazali.

"Približavamo se tome da budemo momčad, zadnje četiri utakmice dobili smo samo jedan gol. Dakle, postala smo i čvrsta squadra. Definitivno smo sve kompaktniji i počinjemo sličiti na momčad. To je plod rada. Igrači se trude, usvajaju moje principe. Ne smijemo poletjeti, ali dobri smo", podvukao je Cosmi.

image

Serse Cosmi

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Dva tjedna kasnije potpuno je okrenuo ploču. U međuvremenu je izgubio dvije utakmice.

"Ova skupina igrača više od ovoga ne može. Ovo je momčad za totalni remont. Od studenoga nadalje. To zna i uprava. Ako sam ja odgovoran, prihvaćam i to. Ali ne možemo biti drukčiji nego što jesmo. Htjeli ste 11 lavova? I ja, ali netko je rođen kao lav ili tigar, a netko kao paun. I u smislu truda i zalaganja ovi igrači ne mogu bolje. Ni Mourinho ne bi izvukao više od njih. Na polusezoni šaljem sve u k...."

Stanite malo, gospodine Cosmi. Kad se pobjeđuje onda je to zato što igrači usvajaju "vaše trenerske principe". Kada gube, onda su paunovi koje ćete u zimi razjuriti. Onda ni Mourinho ne bi mogao bolje.

Italija je svjetska nogometna velesila, Serie A pripada elitnoj skupini liga Petice. Nije baš da je i Hrvatska beznačajna na svjetskoj nogometnoj karti. Mi u Kataru branimo srebro, a Talijana u Kataru neće ni biti. Kao što ih nije bilo ni u Rusiji. I svejedno nam ne pada na pamet uspoređivati s Italijom, poglavito Serijom A. Imamo zdrav razum i poštujemo sve što je Italija napravila u svojoj dugoj i prebogatoj nogometnoj povijesti.

Međutim, Cosmi nakon poraza od Istre nije pokazao poštovanje, najprije prema svojim igračima, onda i prema igračima Istre, kao i njihovom treneru, a na koncu i prema kompletnoj ligi. Gospodine Cosmi, možda ste protiv Istre izgubili zato što je ona odigrala dobru utakmicu. Možda imate dvije pobjede u sedam kola zato što u HNL-u ima puno "lavova". I trenera koji rade dobar posao.

Kako trener koji ima 64 godine i 30-tak godina ozbiljnog staža pomišlja da će u zimskoj stanci potjerati hrpu igrača? Gdje je on to napravio ili barem vidio u životu? U Serie A sigurno nije, nije ni u Serie B, a ni u Serie C, jer to su lige u kojima je radio već duži niz godina. Zašto misli da je u HNL-u ili Rijeci to moguće?

Pazite Cosmijev niz u četiri zadnja kluba u kojima je radio prije Rijeke. Crotone je vodio u ukupno 14 utakmica, Perugiu u 17, Veneziju u 13, a Ascoli u 27. Samo je u Ascoliju osvojio više bodova (34) nego što je odigrao utakmica (27). U Crotoneu 11 u 14 utakmica, u Perugii 15 u 17 utakmica, u Veneziji 12 u 13 utakmica.

Svi su ga se oni brzo riješili, jer vjerojatno je i njima dao birati između trenera i čišćenja svlačionice. Izabrali su - svlačionicu. Jer kako će pronaći igrače koji će slijediti trenera koji ne poštuje igrače koje ima u svlačionici. Koje - dapače - tako licemjerno gazi svim sredstvima.

Naravno da Rijeka nema momčad sposobnu stati uz bok Dinamu, ali daleko je po kvaliteti iznad toga da osvoji sedam bodova u sedam kola. I to je, gospodine Cosmi, plod vašeg rada, uz sve olakotne okolnosti koje smo već naveli. Pa ako i jesu "paunovi" onda je to i vaša zasluga, gospodine Cosmi. Davno su nam mudri i iskusni ljudi iz sporta rekli da je momčad ogledalo trenera. I njegovog rada...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 11:58