DAVOR PONGRACIC/CROPIX
VELIK INTERES

Za mladog hrvatskog napadača stižu upiti s milijunskim ciframa: ‘Želim ostati barem do ljeta‘

‘Koja destinacija? Ma, uopće ne razmišljam sada o tome‘, kaže U-21 reprezentativac
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 17. siječanj 2023. 23:14

Ofenzivni kvartet koji je započeo susret protiv Honveda prema svemu će sudeći istrčati i u Gradskom vrtu kao riječka “oštrica”. Ampem je u generalki upisao asistenciju, Niko Janković je bio milimetarski blizu, Antonio Marin bio je dvostruki strijelac, no barem “pola” prvog gola ide na “dušu” Matiji Friganu, najisturenijem igraču Rijeke, koji je na kraju, po izlasku s terena, zaradio veliki pljesak riječke publike.

- Trener Jakirović nas je stvarno dobro posložio. Imali smo, doduše, jedno razdoblje u prvih 15-20 minuta gdje nismo bili konkretni, ali poslije nam se sve otvorilo i mislim da smo stvarno na dobrom putu, a to smo pokazali i s ovom posljednjom utakmicom, kao i s onima prije. Jednostavno moramo biti optimistični kada je u pitanju nastavak sezone - kazao je 19-godišnji Frigan u uvodu.

Kratko je prokomentirao i fantastičnu asistenciju petom za Marina, kojem je preostao lakši dio posla i lagano dovesti Rijeku u vodstvo u tom susretu. Odavno se takva akcija nije vidjela na Rujevici, publika se naprosto spontano ustala, zapljeskala i pomalo u nevjerici ispratila ono čemu je svjedočila.

- Ja sam u začetku te akcije tražio loptu u dubinu, i kako sam se okrenuo da utrčim u prazan prostor, već sam vidio gdje Marin stoji i da bi to mogla biti idealna asistencija. Lopta mi je došla u noge i ja sam je nekako, u stotinki sekunde, petom proslijedio između dva stopera. Naravno, on je samo trebao poentirati da to bude još ljepše, na kraju je sve ispalo najbolje za nas - dodao je Frigan koji je u tom dvoboju, za razliku od onog protiv Gorice gdje ga je trener Jakirović isprobao na desnom krilu, bio jedini riječki “klasični” napadač.

image
DAMIR SKOMRLJ

Moglo je i bolje

Unatoč svojoj mladosti koju je u cijelosti proveo u omladinskom pogonu kluba s Kvarnera, Frigan sada iza sebe već ima cijelu godinu SuperSport HNL-a, prošlo proljeće igrao je u Dragovoljcu, a onda se vratio u Rijeku i “zakaparirao” svoje mjesto u momčadi.

- Zadovoljan sam svojim igrama u posljednje vrijeme, naravno, moglo je to biti još i bolje, ali u protekloj polusezoni sam postigao četiri pogotka, nadam se da će ih biti još. Sigurno su tome pridonijele i pripreme koje su polako iza nas, moram kazati da su mi ovo bile najteže od kada treniram nogomet. No, spremni smo sada kao “puške”, što bi se reklo. Spremni smo i kondicijski i taktički, a nikako ne smijem zaboraviti ni psihološki aspekt trenera i stručnog stožera. Trener stvarno zna posao, na samom početku kao da smo bili u nekom “knock downu”, a kako i ne bi kada smo osmi na ljestvici. No, trener nas je stvarno digao, puni smo motivacije i želje za drugu polusezonu, kao i da konačno sve ono što smo radili i trenirali pokažemo u prvenstvu.

Ne misli o destinacijama

Već ove subote Rijeka će protiv Osijeka (15.00) imati tu priliku. Pomalo iznenađujuće zvuči činjenica da Riječani za pobjedu na Gradskom vrtu ne znaju još od prosinca 2018. godine i točno sedam uzastopnih gostovanja. Bijele je tada vodio Bišćan, a dvostruki strijelac u toj pobjedi, Antonio Mirko Čolak, danas je napadač velikana Glasgow Rangersa.

- Mislim da u Osijeku možete očekivati jednu agresivnu i rastrčanu Rijeku s planom da smo iza čvrsti i kompaktni, te da probamo ugroziti vrata Osijeka. Naravno, želja nam je pobijediti utakmicu, to će nam biti glavni cilj - dodao je Frigan.

U posljednje vrijeme s nekoliko strana dolaze informacije o brojnim upitima i milijunskim ciframa, koje se spominju kao odšeta u slučaju odlaska Matije Frigana iz Rijeke. I njegov agent i sam klub preko sportskog direktora Srećka Juričića potvrdili su da zaista postoji veliki interes za mladog napadača Rijeke i U-21 reprezentacije Hrvatske, no Matiju trenutno takve priče naprosto – ne zanimaju.

- Naravno, i ja sam čuo svašta, čitam o tome zadnjih nekoliko dana, to mi je samo pokazatelj da sam na dobrom putu, da dobro radim. No, trenutno sam isključivo fokusiran na svoj klub, moju Rijeku i što sve mogu za svoj klub napraviti u polusezoni koja je pred nama. Kada je pravo vrijeme za odlazak? Što god bude, ja ću biti zadovoljan, ali prva ideja, odnosno, želja je da ostanem u Rijeci barem do ljeta, a onda ćemo vidjeti što i kako dalje. Koja destinacija? Ma, uopće ne razmišljam sada o tome. Ponavljam, samo i isključivo trenutno razmišljam o Rijeci - rekao je za kraj.

Puca od samopouzdanja

Frigan podvlači sljedeće...

- Iskreno, više mi paše isturenija pozicija, nekako sam se na nju već i navikao, a uostalom i cijelu prošlu polusezonu sam igrao na toj poziciji napadača, neovisno jesmo li imali jednog ili dva napadača u polju. No, naravno, gdje god me trener stavi, tu ću dati sve od sebe, o tome je bespredmetno i pričati - pojasnio je Frigan, koji, vidi se to i na terenu, "puca" od samopouzdanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 14:14