RONALD GORSIC Cropix
ZADNJE KOLO HNL-A

VIDEO: Golijada u Dinamovoj proslavi titule, Rudeš napravio iznenađenje za kraj

Utakmicu Dinama i Rudeša pratimo i komentiramo iz minute u minutu
Piše: Davorin Olivari, SNObjavljeno: 26. svibanj 2024. 19:33

DINAMO - RUDEŠ 3:3 (Brodić 24., Kaneko 36., Kulenović 52. / Topić 28., Petković 77., Doležal 86.)

DINAMO: Krkalić - Šutalo, Bernauer, Jakirović - Bulat - Kaneko⚽, Vrbančić, Pavić, Majić - Kulenović⚽, Brodić⚽

RUDEŠ: Marković - Vujanić, Mrčela, Camara (od 57. Šare), Krušlin - Stipić - Topić⚽, Mašala, Ćorić? (od 57. Doležal⚽), Latković (od 57. Petković⚽) - Korač (od 46. Magđinski)

Golove pogledajte OVDJE.

Dinamo je u slavljeničkoj atmosferi proslave naslova sezonu zaključio neodlučenim rezultatom protiv Rudeša. Nije uspio doći do dvanaeste pobjede zaredom u HNL-u, ali to jučer nije bilo niti bitno. Modri su trijumfalno uzeli sve na hrvatskom nogometnom nebu, pa su posljednju utakmicu odigrali u sastavu prepunom klinaca iz modre škole koji su se predstavili maksimirskoj publici. Upravo kad je puno mladih bilo u igri pred kraj dečki iz Rudeša su došli do poravnanja.

Modri su ove sezone razveselili svoje sjajne navijače koji su u nedjelju bili fenomenalni kao i sve ovo vrijeme, bodrili su u zanosu plave dečke od prve do posljednje minute. Isto tako, oboren je rekord po posjećenosti tribina ove sezone, na maksimirskoj veselici okupilo se nešto manje od 24 tisuće gledatelja. Bio je to fantastičan dan u Maksimiru koji će se dugo pamtiti, dan koji su Sergej Jakirović i njegovi dečki definitivno zaslužili.

image
RONALD GORSIC Cropix

Modri su startali agresivno, već u prvom napadu Kaneko je opalio s dvadesetak metara, nije baš bio precizan, ali i takav udarac već je zagrijao tribine. Atmosfera u plavom domu bila je sjajna, Jakirović i njegovi dečki imali su veličanstvenu podršku s tribina. Plava momčad koja nikad nije igrala u ovom sastavu i vjerojatno nikad neće, preuzela je kontrolu igre, cijela priča zbivala se na Rudešovoj polovici. Dečki Davora Mladine postavili su čvrsti blok, po oduzetoj lopti, tu i tamo pokušali su krenuti prema Krkaliću.

Dinamovi klinci su nakon desetak minuta igre opasno prijetili. Prvo je dobro pucao Toni Majić, nakon toga i Luka Vrbančić, ali Matej Marković je bio siguran. Opet je probao i Kaneko, uglavnom, sve je bilo u nogama starih-novih prvaka. Na scenu je stupio i sin trenera Jakirovića. Leon je sjajno centrirao na ‘drugu stativu‘, Vrbančić je dohvatio loptu ali je iskosa s nekih sedam-osam metara promašio cilj.

image
RONALD GORSIC Cropix

Kapetan Dinama na jučerašnjoj utakmici bio je Sandro Kulenović. Ne trebamo valjda niti pisati koliko je ta čast značila Kuletu, čovjeku kojem je plava boja oduvijek u krvi. Kad mu je svojevremeno trener Lokomotive Silvijo Čabraja kazao da se vraća u Dinamo, Sandro se rasplakao. Možete misliti kako mu je bilo u nedjelju, kad je dobio kapetansku traku voljenog kluba. Nakon dvadesetak minuta igre, upravo je Kulenović probio bok, odlično je ubacio po travi, ali nitko nije uspio dohvatiti tu loptu.

Marko Bulat je ubrzo nakon te akcije ozbiljno ugrozio Markovića udarcem s dvadesetak metara, ali je vratar Rudeša obranio. Međutim, minutu kasnije nije mogao ništa. Kaneko je proigrao Kulenovića, jučerašnji kapetan je ubacio iskosa, na nekoliko metara od gola loptu je u mrežu pospremio Fran Brodić. Tim pogotkom Brodić je postao drugi strijelac HNL-a, odmah iza Ramona Miereza. Dinamo je tako golom naplatio dominaciju.

image
RONALD GORSIC Cropix

Mogli su Modri odmah do povećanja vodstva. Kaneko je sjajno uposlio Vrbančića na nekih dvanaest metara od gola, ali je modri mladac promašio izvrsnu priliku, otišlo je preko grede. No, onda se ukazao još jedan Fran, ovoga puta Topić, igrač Modrih na posudbi u Rudešu. Vrhunski je pogodio pod gredu, nije slavio pogodak svom klubu. Ali da je super zabio, jest. Ne temelju viđenog, bilo je neočekivano poravnanje. Nije dugo trajalo, jer ubrzo je zabio Kaneko...

Na mogao je Japanac zabiti i na početku druge dionice. Odlično je iskosa pucao s nekih 18 metara, ali lopta pogodila gredu. Kaneko je tri minute kasnije i dobro centrirao, ali Brodićev udarac glavom nije pogodio mrežu, otišlo je iznad grede. Ali uskoro je Brodić izveo pravi slalom na lijevoj strani, ubacio po travi, a majstor Kulenović je iz blizine pogodio mrežu. Bilo je nakon toga još prilika Modrih, vratar Marković se istakao dobrim obranama.

image
RONALD GORSIC Cropix

A zabio je u završnici Rudeš dva puta, Doležalovu asistenciju u mrežu je pospremio Petković, a nakon toga Doležal je zabio i sam. Tako je završila jedna od najturbulentnijih sezona Modrih u posljednje vrijeme. Sezona koja je na koncu okončana briljantno ili kako su BBB to opisali transparentom na sjeveru; ‘Kralj ostaje kralj‘!

image
RONALD GORSIC Cropix

KRAJ UTAKMICE

Završila je posljednja ovesezonska utakmica SuperSport HNL! Dinamo i Rudeš na Maksimiru su odigrali izrazito sadržajnu utakmicu u kojoj smo vidjeli čak šest pogodaka. Iako se očekivalo da će Modri rutinskom pobjedom zaključiti sezonu i krenuti s velikim slavljem, planove im je djelomično pokvario Rudeš, čiji su igrači pružali sjajan otpor i na dostojan se način oprostili od najvišeg ranga hrvatskog nogometa.

image
RONALD GORSIC Cropix

90+3. Imali su Modri veliku priliku u samoj završnici doći do pobjede, pokušali su u nekoliko navrata udarcima u gužvi u gostujućem šesnaestercu, ali lopta je redovito završavala u Rudešovom bloku.

90+2. Pao je skroz intenzitet, umor je učinio svoje, čeka se posljednji sučev zvižduk i početak velikog slavlja na Maksimiru...

90. Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

86.⚽GOOOOL! Rudeš je izjednačio na 3:3, strijelac je Jan Doležal.

S desne strane loptu je ubacio Vanja Šare, a na drugoj vratnici loptu u mrežu poslao Doležal. Dinamo je za vrijeme pogotka igrao s igračem manje, s obzirom da je van terena ozlijeđen ostao Leon Jakirović.

Rudeš se drugo uzastopno kolo iz rezultatskog zaostatka vraća na 3:3!

Sergej Jakirović lagano odbrojava do podizanja trofeja...

image
RONALD GORSIC Cropix

84. Ležati je s bolnom grimasom ostao Leon Jakirović, pomoć će mu se nastaviti pružati van terena, tako da Modri trenutno igraju s igračem manje.

Današnji dvoboj Dinama i Rudeša na Masimiru prati 23.809 gledatelja!

81. Blizu pogotka sada je bio Mahir Emreli, azerbajdžanski napadač sjajno se riješio svojih čuvara i pucao, međutim završilo je malo pokraj desne vratnice.

77.⚽GOOOOL! Rudeš je smanjio na 3:2, zabio je Vinko Petković.

Jan Doležal je fantastičnom loptom izbacio dvojicu čuvara i 'kao na pladnju' servirao loptu za Petkovića. Napadač Rudeša nije imao težak zadatak te je s desetak metara sigurno zabio za smanjenje zaostatka na semaforu.

Dirljiva posveta navijača Georgu Kochu imala je, uz skandiranje, i transparent.

image
ANDRO POLIĆ

75. U sjajnoj šansi našao se Boško Šutalo, pucao je glavom pod gredu, ali lijepom bravurom istaknuo se Matej Marković. Vratar Rudeša danas je upisao rekordnih 13 obrana!

71.⇔Prvi puta ove sezone u SuperSport HNL zaigrat će rekonvalescent Luka Stojković. U igru je ušao umjesto Marka Bulata, a iz igre je još, umjesto Zlatana Košćevića, izašao strijelac prvog gola Fran Brodić.

S maksimirskih tribina čuju se uzvici posvećeni teško bolesnom bivšem vrataru Dinama Georgu Kochu: "Koch mit uns!"

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Prethodno je i Sergej Jakirović povukao trostruku zamjenu. Umjesto Kulenovića ušao je Emreli, a Majića i Kaneko zamijenila su dva nova lica u najvišem rangu hrvatskog nogometa - Ante Sušak i Tin Miljak.

Na Maksimiru je i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja, zanimljivo, navija sa zastavom drugog kluba.

Opširnije pročitajte OVDJE.

66. Loša komunikacija na relaciji Dinamovih stopera i vratara Krkalića rezultirala je dobrom prilikom za Vinka Petkovića, međutim obranom se iskupio upravo debitant na golu Modrih.

64. Raspala se sada gostujuća obrana, Brodić je neometan dočekao loptu na rubu šesnaeesterca, ali pucao je loše iznad gola.

62. Prijetnja za prijetnjom ka Rudešovu golu, sada je Bulat pokušao volejem nakon ubačaja iz kornera, ali završilo je pored desne vratnice.

61.⚠Dvije velike obrane Markovića!

Prvo je uspješno obranio udarac Kulenovića iz teške pozicije, a zatim i herojskom intervencijom spriječio udarac Vrbančića.

60. Tek što je ušao u igru opasno prijeti Vinko Petković. Pokušao je odmjerenim udarcem s lijeve strane, ali završilo je malo pokraj gola.

57.⇔Davor Mladina odlučio se na trostruku zamjenu, umjesato Latkovića, Ćorića i Camare u igru su ušli Petković, Doležal i Šare.

55. Nastavlja se opsada gostujućeg gola, ponovno je pokušao Kaneko, ali ovoga puta spreman je bio Marković.

52.⚽GOOOOL! Dinamo vodi 3:1, strijelac je Sandro Kulenović.

Brodić je sjanim prodorom po lijevoj strani napravio 'dar-mar' u Rudešovoj obrani, ubacio u sredinu gdje uzvraća uslugu Kulenoviću za prvi pogodak. Današnji kapetan Dinama neumoljivo je pogodio za svoj osmi pogodak u sezoni.

52. Prijeti sada i Rudeš, našli su se u stopostonoj stiuaciji ispred Dinamovog gola, međutim nakandno je dosuđeno zaleđe u začetku akcije.

49.⚠Velika prilika za Dinamo!

Kaneko si je otvorio prostor na desnoj strani i opasnim udarcem uzdrmao gredu. Marković je već bio svladan, ali okvir gola spasio je vratara Rudeša od novog vađenja lopte iz mreže.

Na Maksimiru je šampionsko ozračje, ali bivši predsjednik Dinama te također bivša, friško smijenjena predsjednica Uprave, u tome nisu htjeli sudjelovati.

Više pročitajte OVDJE.

46. Počelo je drugo poluvrijeme na Maksimiru!

Sergej Jakirović nije povukao nikakve zamjene, dok je Davor Mladina u igru umjesto Duje Korača ubacio 17-godišnjeg Lukasa Magđinskog.

Dinamovci će, podsjetimo, nakon podizanja trofeja na Maksimiru krenuti prema središnjem zagrebačkom trgu. Njihov će autobus ići preko Maksimirske, Vlaške i Jurišićeve ulice, a proslavu ćemo također pratiti uživo iz minute u minutu.

Još jedan pogled na impresivnu koreografiju sa Sjevera.

? Dok čekamo nastavak utakmice, da čujemo vaše dojmove...

"Dinamo Zagreb - vladar hrvatskog nogometa. ?" (Tanja Tanjić Tušek)

"Najjači nogometni klub na ovim prostorima!" (Kristijan Ćalić)

"Dinamo slavi četiri trofeja." (Milenko Mikec)

Prvenstvo, Kup, Superkup i... Jesmo li nešto propustili?

U sadržajnom prvom poluvremenu posljednje ovosezonske utakmice SuperSport HNL-a vidjeli smo čak tri pogotka. Dinamo je u vodstvo doveo Brodić, Rudeš je eskpresno uzvratio preko Topića, a novi gol Modrima ubrzo je donio danas raspoloženi Kaneko. Vrlo otvorena utakmica u kojoj se Rudeš pokazao kao dostojan protivnik i pružio značajan otpor prvacima u njihovoj slavljeničkoj utakmici.

image
RONALD GORSIC Cropix

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. Mašala je u domaćem kaznenom prostoru pogodio Bernauera u ruku, tražili su gosti jedanaesterac, ali sudačka postava, na čelu s glavnim sucem Zdenkom Lovrićem, nakon kraće provjere ruku je okarakterizirala nekažnjivom.

Zamišljeni Davor Mladina.

image
RONALD GORSIC Cropix

44. Novi pokušaj Vrbančića, došao je do prostora u protivničkom šesnaestercu, ali pucao je ravno u Markovića.

Na tribinama su svoje mjesto pronašli i igrači Futsal Dinama, koji su prije nešto više od tjedan dana u finalnom srazu s Olmissumom obranili naslov malonogometnih prvaka Hrvatske.

40. Nastavlja se apsolutna Dinamova ofenziva na gol Rudeša, u nekoliko su se navrata Modri opasno približili Markoviću, ali gostujući vratar bio je spreman.

Prizor sa Sjevera.

image
RONALD GORSIC Cropix

36.⚽GOOOOL! Dinamo vodi 2:1, zabio je Takuro Kaneko.

Japanac u redovima Dinama poslao je opasnu loptu put protivničkog gola, vratar Rudeša očekivao je da će Brodić presječi taj ubačaj i uputiti udarac, no na kraju je ostao zavaran jer je lotpa završila u mreži.

Brodić je odmah dao do znanja da loptu nije dirao te da je pogodak zabio Kaneko.

33. Velika gužva u gostujućem šesnaestercu, pucao je na kraju Bulat, ali završilo je u bloku. U konačnici je ležati na terenu ostao i Krušlin, nakon što je pretrpio udarac u lice od Kaneka.

32. Pukli su sada redovi Rudeša, Bulat je sjajnim pasom pronašao Kulenovića čiji udarac odlazi malo iznad gola.

28.⚽GOOOL! Rudeš je izjednačio na 1:1, strijelac je Fran Topić.

Kakav ekspresan povratak Rudeša! Topić je dočekao loptu na nekih dvadesetak metara i silovitim udarcem 'probio ruke' debitanta na Dinamovom golu Farisa Krkalića.

Zanimljivo da je ovo Topiću posljednja utakmica u dresu Rudeša, s obzirom da se na kraju sezone s posudbe vraća upravo u Dinamo.

26. Mogao je Dinamo vrlo brzo doći i do drugog pogotka, raspoloženi Luka Vrbančić pokušao je novim udarcem, ali pucao je iznad gola.

24.⚽GOOOOL! Dinamo vodi 1:0, strijelac je Fran Brodić.

Akcija Modrih u tri poteza, Kaneko je uposlio Kulenovića koji šalje preciznu loptu pred gol Rudeša. Težak zadatak nije imao Brodić koji je postigao 13. gol ove sezone, šesti u Dinamovom dresu.

Pjesma na Maksimiru ne staje, a na tribinama danas ima navijača "od 7 do 77".

image
RONALD GORSIC Cropix

20. Rudeš se u prvih dvadesetak minuta pokazao kao dostojan protivnik i poslao poruku da neće samo tako pokleknuti na slavljeničkoj utakmici novih prvaka.

18. Nova opasnost pred vratima Rudeša, Kulenović je poslao loptu u pet metara, međutim nitko od njegovih suigrača nije bio pred golom da 'dotakne' loptu u mrežu.

17. Velika prilika za Dinamo!

Leon Jakirović ubacio je sjajnu loptu u sredinu, Vrbančić je pokušao udarcem 'iz prve', ali nije bio precizan.

15. Bulat je pokušao ubačajem iz slobodnog udarca, ali nije uspio pronaći nikoga od svojih suigrača.

Dinamovi su navijači inspiraciju za današnji veliki transparent na Sjeveru pronašli u sceni iz Kralja lavova, u kojoj Simba "rješava" hijene.

Više pročitajte ovdje.

13. Novi pokušaj Dinama, probudili su se Modri! Sada je Vrbančić pucao silovito, ali ponovno ravno u vratara Rudeša.

12. Toni Majić pokušao je iznenaditi Markovića udarcem s visoke udaljenosti, ali pucao je je bezopasno, ravno u ruke vratara Rudeša.

10. Ćorić je ubačajem s desne strane tražio Krušlina, ali Dinamova obrana bila je spremna i na vrijeme izbacila loptu.

7. Prvi put je na protivničku polovicu izašao Rudeš, kombinirali su Vujanić i Topić, ali domaćini su se uspjeli obraniti.

Prije utakmice su igračima Dinama uručene ovogodišnje nagrade "Trofej nogometaš" Hrvatske udruge "Nogometni sindikat".

image
RONALD GORSIC Cropix

5. Raspoložen je na otvaranju susreta Takuro Kaneko, već je nekoliko puta probio desnu stranu, ali bez konačnog učinka.

2. Pokušao je Kaneko prodorom u sredinu i udarcem s distance, ali pucao je visoko iznad gola.

1. Počela je posljednja ovosezonska utakmica SuperSport HNL!

Navijači Dinama na sjevernoj su tribini priredili spektakularnu koreografiju inspiriranu scenom iz Kralja lavova uz poruku: "Kralj ostaje kralj!"

Igrači Rudeša špalirom i aplauzom dočekali su igrače Dinama na terenu.

17.05 Maksimir je već preplavljen plavom bojom, navijači se slijevaju na tribine i čekaju početak utakmice s Rudešom kojom će Dinamo proslaviti naslov prvaka.

image
RONALD GORSIC Cropix

image
RONALD GORSIC Cropix

image
RONALD GORSIC Cropix

image
RONALD GORSIC Cropix

16.20 Dinamo je objavio sastav za današnju utakmicu. Jakirović je u prvih 11 ubacio nekoliko novih lica.

Najavu piše: Davorin Olivari

Stigao je i taj dan, službena proslava naslova prvaka zagrebačkih Modrih nakon utakmice s Rudešom. Maksimir je rasprodan, očekuje se pravi spektakl, krasno je to da će Modri pred punim tribinama proslaviti titulu. U posljednjoj ovosezonskoj utakmici senatori će dobiti slobodno, i oni će moći sa strane gledati divnu veselicu. Senatorski status na tribini dobiti će Bruno Petković, Arijan Ademi, Stefan Ristovski, Theophile, Josip Mišić... Neće biti niti mlade zvijezde Martina Baturine, niti Arbera Hoxhe, Maura Perkovića, vjerojatno niti Petra Sučića i Gabriela Vidovića. Na vratima bi u zadnjem kolu mogao biti ipak jedan senator. Radi se o Danijelu Zagorcu, dok će jedan od junaka pobjedničke sezone Ivan Nevistić dobiti također zasluženi odmor. I da, nemojte zaboraviti da je prije nekog vremena Jakirović najavio da će određenu minutažu dobiti i Luka Stojković, dečko koji se ozlijedio dolaskom u Dinamo, a koji bi mogao postati nova maksimirska zvijezda u budućnosti.

Ritam smanjuje trening

- Sigurno jest da smo presretni s konačnim epilogom nakon svega što se događalo. Najveći pečat sezone udarili smo prvenstvenom pobjedom na Rujevici. Da, trebali smo matematički osigurati naslov protiv Osijeka. Kad smo vidjeli da je Rijeka izgubila u Varaždinu, nije nam lako bilo igrati tu utakmicu. Kompletnu sezonu smo bili uporni, držali se zajedno. Bili smo maksimalno koncentrirano i fokusirani na dvije utakmice finala Kupa. U prvoj finalnoj utakmici bili smo malo emocionalno prazni nakon osvajanja naslova, ali rekao sam odmah nakon tog maksimirskog sraza da ćemo u uzvratu igrati puno bolje. Tako je i bilo, zaslužili smo duplu krunu po svemu prikazanom. Bili smo najustrajniji, pokazali smo mentalitet pobjednika, pogotovo se osjetilo iskustvo naših senatora, lidera, igrača koji su iznimno značajni za ovu momčad - kazao je u subotu Sergej Jakirović.

Jedan statistički detalj daje posebnu težinu ovoj sezoni kad su Modri u pitanju. Utakmica protiv Rudeša bit će Dinamova 59. službena utakmica ove sezone. Što je povijesni rekord! Od 1911. godine, dosadašnji rekord bio je 57 utakmica.

- Posao u Dinamu nema nikakve veze s niti jednim drugim klubom. Tempo je takav da nemate vremena niti tugovati, niti slaviti. Stalno se morate okretati novoj utakmici. Naravno da svi žele da Dinamo uvijek igra dobro i da se pobjeđuje. Međutim, takav ritam jako puno smanjuje obim treninga. U biti imate treninge, ali su kompenzacijski, regeneracijski. Čak nekada nemate vremena za kvalitetnu analizu, nego izdvojite samo najvažnije trenutke koji će momčadi biti od koristi. Da, 59 utakmica je stvarno jako, jako puno. Ali još se jednom pokazalo da ovi momci to mogu iznijeti. Navikli su na to, pogotovo ovi koji već imaju iskustva. Zato je sve prevagnulo na našu stranu.

Kad se radi o nedjeljnoj slavljeničkoj utakmici, Jakirović kaže...

- Naši glavni igrači su već na odmoru. Pogotovo A reprezentativci i mladi. Čekaju Europsko prvenstvo i prijateljske utakmice s U-21 reprezentacijom. Neke igrače ćemo poštedjeti, neki su bili roviti sve ovo vrijeme. U nedjelju će sigurno igrati tri ili četiri naša juniora od starta utakmice. Planirano je da kasnije uđu svi planirani mladi. Naravno, pojačani sa svim ostalima koji su do sada dali veliki obol dvostrukoj kruni.

Ljudi su se zaželjeli

Kazao je nešto trener i o slavljeničkom autobusu koji će sa stadiona krenuti prema Trgu bana Jelačića.

- Jako nas to veseli. Mi smo nekako već od Osijeka, kad smo matematički postali prvaci, već lagano razmišljali o proslavi na Maksimiru, te dočeku i proslavi na Trgu. Mislim da naše navijače ne treba pozivati, osjeti se zadnjih deset dana da svi jedva čekaju. Mislim da je to “točka na i” cijele ove sezone. Pogotovo što tog slavljeničkog autobusa nije bilo jako dugo. Ljudi su se sigurno zaželjeli, vjerujem da će na Trgu biti pravo veselje - zaključio je Sergej Jakirović

Profa, njegova momčad i svi u klubu čekaju sad finale Lige prvaka, čekaju vidjeti hoće li Real osvojiti. U tom slučaju će pripreme početi 27. ili 28. lipnja, što bi bilo idealno. Još sve nije definirano, ali postoji velika vjerojatnost da će ljetne pripreme Modri odraditi u Austriji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. svibanj 2024 19:59