Damir Canadi

 DANIEL KARMANN Dpa Picture-alliance Via Afp
DAMIR CANADI

Šibenik dobio novog trenera! Stiže čovjek s bogatim bundesligaškim iskustvom, a tečno govori hrvatski

Kako doznajemo, ambicije mu nisu skromne, kao ni financijski uvjeti koji su dogovoreni.
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 07. lipanj 2022. 21:50

Šibenski prvoligaš dobio je novog trenera. Riječ je o Damiru Canadiju (52), Austrijancu hrvatskih korijena, koji je u utorak kasno poslijepodne potpisao dvogodišnji ugovor s klubom.

Za mnoge je to vjerojatno iznenađujući izbor, ali Canadijev trenerski CV je prilično zanimljiv. U trenerskoj karijeri ima već 361 vođenu utakmicu, a radio je u svojoj domovini, Rusiji, Grčkoj, Njemačkoj. Najviše se zadržao u Altachu, kojeg je dvaput uveo u Bundesligu, a od trenerskih uspjeha valja izdvojiti onaj u Atromitosu. S tim grčkim prvoligašem je dvaput izborio plasman u Europu (4. mjesto), a vodio je od poznatijih klubova i njemački Nurnberg u 2. Bundeslgi.

Bio je trener i bečkog Rapida, a jednu sezonu proveo je u moskovskom Lokomotivu kao član stručnog stožera. Na početku karijere radio je u još dosta manje poznatih klubova, pretežito u Austriji. U igračkoj karijeri igrao je veznjaka, od matične bečke Austrije preko niželigaških klubova.

image

Damir Canadi

DIETMAR STIPLOVSEK Apa-picturedesk Via Afp

Izbor Damira Canadija je za mnoge pratitelje nogometa pomalo neočekivan jer se tehniciralo s hrvatskim trenerskim imenima, ali kao prvi pick je figurirao Slovenac Simon Rožman, koji se odlučio naposljetku za Domžale, a potom je bio u igri opet i Krunoslav Rendulić. No, on je prihvatio zanimljiv trenerski, ali i financijski izazov, kao član stručnog stožera Dragana Skočića u reprezentaciji Irana, koja nastupa na SP-u u Kataru. Razgovaralo se s još nekoliko poznatih domaćih stručnjaka, ali izbor je naposljetku pao na stranca, koji prvi puta dolazi raditi kao trener u HNL.

Canadi na Šubićevac dolazi s odličnim preporukama struke, čelni ljudi Šibenika su zavrtjeli sto brojeva, od Austrije, Grčke, Hrvatske i obavili mnoštvo razgovora, analiza prije nego li su se odlučili za Austrijanca. Kada su od svih dobili samo riječi hvale, uz njegovu biografiju odluka je pala.

Canadijev moto je inače "ako želiš nešto postići, a to nikada nisi ranije, onda napravi nešto što nikada nisi". Može li to geslo primijeniti i na klupi Šibenika, vidjet ćemo. Njegovim angažmanom novi vlasnici kluba su iskazali visoke ambicije, koje sada ne žele na glas objavljivati, a i Austrijančeve ambicije kako doznajemo nisu skromne, kao ni financijski uvjeti koji su dogovoreni.

Inače, Damir Canadi tečno govori hrvatski jezik, a uskoro će nakon svoje inauguracije objaviti i imena svog stožera. Ono što se već zna da će u njemu i dalje biti Mirko Hrgović, koji je bio i u stožeru Deana Računice. Klub će službeno medijima na posebnoj konferenciji predstaviti novog trenera u ponedjeljak, a tada bi trebale krenuti i pripreme momčadi za novu sezonu.

Uskoro će se javnosti predstaviti i novi sportski direktor, a to je Dario Dabac, koji je prije Šibenika radio na istoj funkciji u Istri 1961. Od novog sportskog direktora doznajemo i nekoliko novosti vezanih za igrački kadar. Za sada dva odlaska i tri dolaska novih igrača. S dvojicom igrača sporazumno su raskinuti ugovori. To su Antonio Jakoliš i Ivica Batarelo. Stariji od braće Jakoliš je za HNK Šibenik potpisao u kolovozu 2021. godine, a za narančaste je odigrao ukupno 20 službenih utakmica u kojima je postigao jedan pogodak i upisao dvije asistencije.

Linker
07. lipanj 2022 21:50