Oliver Zelenika (u sredini) bio je centralna figura utakmice

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
SLAVLJE BELUPA

Od junaka do tragičara: Bivši golman Dinama obranio barem pet zicera, ali i kiksao kod gola odluke...

U derbiju sjevera, susjedskom obračunu, čuda je radio domaći golman, ali je i kobno pogriješio...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 17. srpanj 2022. 21:15

VARAŽDIN - SLAVEN BELUPO 0:1 (Kocijan 49‘)

GRADSKI STADION VARAŽDIN, Gledatelja: 3095. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) 6,5. Pomoćnici: Pataki i Pajić. Četvrti: Turčin. VAR: Vidulin. AVAR: Tomas. Delegat: Žugaj.

VARAŽDIN: Zelenika 6 - Stanić 5,5 (od 53. Herrera 6), Karabatić 5,5, Pellumbi 6, Brekalo 6 (od 72. Urata -) - Postonjski 6,5, Lusavec 5,5 (od 53. Kolarić 6) - Teklić 6,5, Elezi 5,5, Posavec 6 (od 72. Peco -) - Brodić 5,5 (od 88. Perić -). Trener: Mario Kovačević 6.

SLAVEN BELUPO: Sušak 7 - Bosec 6,5, Božić 7, Soldo 7, Martinaga 5,5 (od 46. Kocijan 7) - Caimacov 6,5 (od 87. Behram -), Marina 6,5, Bašić 6,5 (od 71. Fanimo -) - Kvržić 6,5, Crnac 6 (od 71. Mihalić -), Hoxha 6,5 (od 87. Žuljević -). Trener: Zoran Zekić 7.

Žuti kartoni: Martinaga (15 - preoštar start), Bosec (16 - preoštar start), Elezi (82 - preoštar start) Božić (90 - preoštar start). Crveni kartoni: -. Igrač utakmice: Mateo Kocijan.

------------------------------------------------------------------

Susjedski derbi pripao je Slavenu Belupu koji je pogotkom Matea Kocijana stigao do punog plijena u Varaždinu. Zekićeva momčad predstavila se kao ozbiljan i uigran suparnik koji je stvorio više pravih prilika te je zaslužio pobjedu. Doduše, mogli su i bolje proći Varaždinci, no u završnici nisu bili konkretni. Oliver Zelenika je spasio svoje od većeg potopa, imao je devet obrana, no na kraju je njegov kiks presudio pobjednika...

Krenuo je Slaven Belupo visokim pritiskom na polovici domaćih, koji su u samom početku imali dosta problema s izlaskom u igru. Prve opasnije situacije pred domaćim vratima kreirali su Bosec i Hoxha, a prvu priliku Slaven je imao nakon što je Caimacov izborio slobodan udarac na 20 metara. Tukao je Kvržić, ali je Zelenika obranio, lopta je završila u korneru.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Uspjeli su domaći uhvatiti malo zraka i približiti se sjevernim vratima na koja su napadali u prvom poluvremenu. Martinaga i Bosec su pomalo naivno i dosta rano zaradili žute kartone, a Varaždin je upravo iz prekida kojeg je skrivio Bosec u 17. minuti stigao do svoje prve prilike. Iz slobodnog udarca tukao je Postonjski, a Brodić je glavom poslao loptu iznad grede.

A onda velika prilika na drugoj strani. Marina je dubinskom loptom uposlio Hoxhu koji je s par driblinga stigao u matnu situaciju, ali je njegov udarac iz blizine obranio Zelenika. Veliko uzbuđenje među domaćim navijačima izazvala je ‘bomba‘ Postonjskog u 29. minuti. Najraspoloženiji domaći igrač opalio je s 30-ak metara, ali je Sušak ostao koncentriran i lijepo obranio.

Nova velika šansa za Farmaceute u 31. minuti, Caimacov je prošao Pellumbija i tukao lijevom nogom, ali je Zelenika upisao još jednu važnu obranu. Moldavski reprezentativac zaprijetio je i u 38. minuti kad je njegov udarac otišao malo pokraj vratnice.

U 40. minuti Brodić je prošao po desnoj strani i uposlio Posavca koji je tukao snažno, ali neprecizno. Prvo poluvrijeme zaključeno je još jednom velikom prilikom gostiju iz Koprivnice. Kvržić je u 43. minuti pronašao Hoxhu, ali je Zelenika još jednom obranio i potvrdio svoj status junaka u redovima domaće momčadi.

image

Varazdin, 170722.
Na gradskom stadionu igra se utakmica 1. kola HNL-a NK Varazdin - NK Slaven Belupo.
Na fotografiji: Fran Brodic
Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

U nastavak susreta Zekić je ušao s jednom izmjenom. Martinaga je napustio teren, ušao je Kocijan koji je zauzeo poziciju u vezi, a na lijevi bok otišao je Kvržić. Prema naprijed su ostalo orijentirani Crnac, Caimacov i Hoxha.

Zelenika je u 48. minuti zaustavio udarac Caimacova, ali se ubrzo nakon toga varaždinski vratar iz junaka pretvorio u tragičara. Koprivnički je junak pak postao Mateo Kocijan, mladić koji je donedavno igrao Treću ligu u Tehničaru. Tukao je Kocijan s nekih 25 metara i to slabijom, lijevom nogom, a lopta je završila u mreži zahvaljujući slaboj intervenciji Zelenike.

Nakon početnog šoka zbog primljenog pogotka brzo su domaći shvatili da više nemaju što čekati i da moraju krenuti po izjednačenje. Pokušao je Teklić u 54. minuti, tukao je atraktivno, u padu, ali neprecizno. Ubacio je Kovačević u igru Kolarića i Herreru, i upravo je ofenzivac iz Venezuele imao veliku priliku u 69. minuti, ali se nije najbolje snašao u gužvi pred Slavenovim vratima pa je Soldo otklonio opasnost.

Teklić je u 78. minuti tukao izvana, snažno, ali pokraj okvira. Minutu kasnije na drugoj strani prijeti Mihalić, također mu je nedostajalo preciznosti. U završnici još par prilika za goste. Udarac Hoxhe Zelenika je u 82. minuti izbacio u korner, a novi pokušaj Kocijana vratar Varaždina obranio je nogom. U 85. minuti još jedna prijetnja Teklića, ovaj put Sušak je obranio.

Domaća publika je u trećoj minuti sudačke nadoknade tražila kazneni udarac zbog Kvržićevog igranja rukom, no sudac Bebek odmah je pokazao da tu nema materijala za najstrožu kaznu. Izdržali su Koprivničanci i u Podravinu odnijeli tri vrijedna boda...

--------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE Slaven Belupo zasluženo je slavio protiv Varaždina u derbiju sjevera Hrvatske rezultatom 1:0. Utakmicu je riješio Kocijan (49‘) na početku drugog dijela, kada je i ušao u igru. Mogao je poraz Varaždina biti puno teži da bivši vratar Dinama Oliver Zelenika nije obranio barem pet čistih šansi, no prilikom pobjedničkog pogotka trebao je bolje reagirati.

90+3. minuta - Domaćini traže kazneni udarac zbog možebitne Soldove igre rukom. Bebek samo odmahuje rukom, VAR je potvrdio da nema najstrože kazne.

90. minuta - Igrat će se četiri minute sučevog dodatka.

89. minuta - Još jedna sjajna prilika za Farmaceute, no udarac s distance obranio je Zelenika. Odmah je usljedila kontra Varaždinaca, prekršajem na sredini terena zaustavio ju je Božić i tako zaradio žuti karton.

88. minuta - Karlo Perić ulazi za Varaždin, igru napušta Brodić. Nije to bio uvjerljiv nastup napadača pristiglog iz Gorice bez odštete.

87. minuta - Caimacov izlazi iz igre, a novi igrač Belupa, Behram, dobit će priliku u završnici, zajedno sa Žuljevićem koji mijenja Hoxhu.

85. minuta - Snažan udarac Teklića s distance završio je ravno u rukama gostujućeg vratara, ništa od izjednačenja!

83. minuta - Zelenika brani još jednu veliku prigodu Farmaceuta poslije poluvisoko upućene lopte iz kuta. Prethodno je požutio i Elezi iz Varaždina.

image

Varaždin - Slaven Belupo

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

80. minuta - Opasno je bilo pred golom Suška, ali dupli pas Kocijana i Mihalića završava nepreciznim udarcem Mihalića.

79. minuta - Teklić je silovito potegao s distance, no još jednom neprecizno i preko gola.

78. minuta - Varaždinci ubacuju u brzinu više, no gostujuća obrana sigurno otklanja ubačaje s desne strane.

75. minuta - Odlična šansa za Kocijana nakon ubačaja s lijeve strane. Odlično se okrenuo džoker s klupe i stvorio prostor za udarac iz blizine, šutirao desnicom po zemlji, ali Zelenika ponovo sjajno reagira. Rezultat ostaje isti.

72. minuta - Ponovo mijenja Kovačević. Posavec i Brekalo napuštaju igru, ulaze Peco i Burata za Varaždin. Kod Belupa je Mihalić zamijenio Crnca i Fanimo Bašića.

70. minuta - Varaždinci ne uspjevaju pronaći kreativu i posljednjih minuta bezidejno kruže sredinom terena. Jedinu šansu pokušao je Teklić stvoriti ubačajem, ali nema konkretne opasnosti za goste. Jedini ulazak domaćina u opasnu zonu upropastio je Herrera, koji se nije uspio snaći poslije spuštene lopte Brodića, ali igrač iz Venezuele izgubio je posjed.

64. minuta - Domaćini su preuzeli inicijativu nakon primljenog pogotka prije 15ak minuta. Pokušavaju sa svih strana, ne pretjerano preciznim dugim loptama i oštrim ubačajima, ali čvrsta obrana Belupa ne dopušta udarac prema vratima Suška. Posavec je i dalje najažurniji igrač u redovima Varaždina.

58. minuta - Varaždinci traže egal preko desne strane, oštro je ubacio Herrera, ali Posavec slabašno šutirao glavom ravno u ruke Suška.

53. minuta - Dvostruka izmjena u redovima domaćina. Igru su napustili Stanić i Lusavec, a ušli Herrera i Kolarić

49. minuta GOOOOOOOOOOOOOOL! Kocijan za vodstvo Belupa! Kocijan zabija neposredno nakon ulaska u igru! Šutirao je izvan kaznenog prostora, a Zelenika nije uspio obraniti ne pretjerano silovit udarac. Imao je loptu na ruci, ali nije uspio spriječiti vodstvo Belupa.

48. minuta - Farmaceuti nastavljaju s prijetnjama, Caimacov ponovo pokušava s lijeve strane, ali ne pretjerano zahtjevan udarac boksao je Zelenika i otklonio opasnost.

46. minuta - Kreće drugo poluvrijeme na stadionu Varteks. Trener gostiju Zoran Zekić u igru je uveo Kocijana umjesto Martinage. Kod Varaždina nema promjene u sastavu.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA Bez pogodaka u prvom djelu sjevernog derbija. Zelenika je s četiri spretne intervencije održao Varaždince na životu obranivši tri velike prilike, a novi-stari prvoligaši najviše su prijetili preko Posavca, ali bez prave šanse za pogodak. Posjed je blago na varaždinskoj strani, no slabo ga domaćini koriste. Tek jedan udarac u okvir vrata od tri upućena, dok je Belupo uputio dvostruko više prema protivničkom golu.

image

Zoran Zekić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

45 minuta - Četvrti sudac dodaje minutu nadoknade.

44. minuta - Još jedna odlična obrana Zelenike! Sjajna prilika za Belupo nakon Kvržićeve asistencije Hoxhi i drugi veliki promašaj Belupovog napadača. Opet je Zelenika iz njihovog dvoboja izašao kao pobjednik!

44. minuta - Bašić šutira s poludistance ljevicom, no još jednom daleko od gola domaćina.

40. minuta - Brzo uzvraća prijetnju Varaždin preko Posavca, ali lopta još jednom završava izvan okvira gola poslije silovitog udarca van kaznenog prostora.

38. minuta - Nova opasnost pred vratima domaćina! Caimacov je potegao s ruba šesnaesterca nakon odbijene lopte, ali nedovoljno precizno i bez potrebe za novom intervencijom Zelenike.

34. minuta - Raste pritisak gostiju koji, izgleda, osjećaju uznemirenost Kovačevićeve momčadi. Varaždinci teško pronalaze put do protivničke polovice. Na kratko su zaprijetili preko Posavca koji se se ponovno probio po lijevoj strani, ali još jednom poslao loptu van granica igrališta.

31. minuta - Novu ozbiljnu priliku obranio je Zelenika! Ubačaj s lijeve strane zatekao je obranu Varaždinaca, Caimacov je spretno štopao loptu, ali i njegov udarac iz blizine skida Zelenika!

29. minuta - Postonjski je potegao iz daljine i natjerao Suška na zahtjevnu intervenciju, bit će samo udarac iz kuta.

23. minuta - Velika prilika za Farmaceuta, Hoxha je sjajno utrčao u kazneni prostor, imao je čisti zicer, pucao je praktički sam sa pet metara, ali nekadašnji vratar Dinama Oliver Zelenika je taj udarac obranio!

23. minuta - I dalje se borba većinom vodi izvan opasne zone suprotstavljenih momčadi, Varaždin teško pronalazi put prema naprijed pod visokim presingom gostiju, koji pak ne uspjevaju složiti akciju koja bi nekoga gurnula u gol šansu.

17. minuta - Postonjski šalje oštru loptu, Brodić je dirao loptu glavom i tako vjerojatno spriječio udarac u okvir vrata. Lopta je završila iznad grede.

16. minuta - Bosec je također požutio zbog odgurivanja Posavca, dovoljan razlog za negodovanje nekolicine gostujućih igrača.

14. minuta - Prvi žuti karton zaradio je Belupov Martinaga nakon oštrog starta na Tekliću na sredini terena.

image

Dobra posjeta na stadionu Varteks

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

12. minuta - Kvržić labavo ubacuje iz slobodnog udarca s desne strane protivničkog kaznenog prostora. Lopta je preletila gužvu u šesaestercu i završila u gol autu.

11. minuta - Bez opasnijih šansi u prvih 10 minuta. Belupo je nešto aktivniji na terenu i ažurno stvara presing i bez lopte, ali bez konkretne opasnosti za domaćeg vratara.

7. minuta - Zelenika brani prvi udarac u okvir vrata, uputio ga je Belupov Kvržić iz slobodnog udarca.

5. minuta - Brzo odgovaraju Varaždinci s lijeve strane, ali s istim rezultatom kao i gosti maloprije.

3. minuta - Prvo blago uzbuđenje na utakmici priredili su Farmaceuti preko Boseca s desne strane, ali ubačena lopta nije pronašla nijednog igrača u bijelom.

1. minuta - Sudac Ivan Bebek označava početak utakmice pred gotovo popunjenom domaćom tribinom stadiona Varteks. S centra kreću domaćini.

Varaždin će u prvoj utakmici povratničke sezone ugostiti Slaven Belupo. Godinu dana čekali smo na novi derbi sjevera, a u posljednjoj varaždinskoj avanturi u prvoj HNL Belupo je slavio u tri navrata, dok je jedna utakmica završila podjelom bodova.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. travanj 2024 20:14