Pozdrav igrača Dinama navijačima

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
DINAMO JE NAJBOLJI

Psihoterapija Ante Čačića: Uvjeravao je igrače u tezu koju mjesecima plasiraju hrvatski mediji i stručnjaci

Priprema za velikogoričku utakmicu sličila više na pojedinačne i grupne seanse psihoterapeuta
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 24. travanj 2022. 23:27

Kako će izgledati Dinamova momčad nakon traumatičnog poraza u splitskom derbiju od Hajduka i inauguracije novog trenera – Ante Čačića? Spomenuto je pitanje ponajviše intrigiralo Dinamove navijače uoči gostovanja ''modrih'' u Velikoj Gorici.

Taktičke propuste i pogreške pri poljudskoj izvedbi Čačić nije mogao sanirati kroz dva zajednička treninga. Ožiljci splitskog poraza ionako su bili ponajprije – psihičke naravi. Stoga je i priprema za velikogoričku utakmicu sličila više na pojedinačne i grupne seanse psihoterapeuta s pacijentima. Čačić je priznao kako je igrače za ogled s Goricom pripremao ponajviše – razgovorom. Nastojao ih je uvjeriti u tezu koju mjesecima plasiraju hrvatski mediji i brojni stručnjaci: Dinamo ima najbolju momčad u HNL-u!

A u šok-terapiju i reanimirano ozračje ''modrih'' pred gostovanje u Velikoj Gorici svesrdno su se uključili i nogometaši Rijeke te Slaven Belupa budući da su dodatno reducirali šampionske izglede Osijeka i Hajduka.

Poprilično samouvjereno Dinamova je momčad krenula po bodove. U početnoj fazi utakmice gosti su epicentar događanja sasvim približili vratima Gorice. No, zgusnuta i poprilično fleksibilna domaća obrana uspješno je odolijevala nastrajima favoriziranog suparnika. Posljedično, spoznaja da će teško probiti defenzivni blok domaće momčadi stvorila je podosta nervoze u Dinamovoj igri. Tako je u dvije situacije došlo i do kolektivnog naguravanja igrača obje momčadi.

image

Ante Čačić

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Čačić je susret protiv Gorice započeo bez Brune Petkovića u momčadi. Novoustoličeni je trener Dinama odlučio napraviti odmak od svojih prethodnika, koji su pokazivali beskrajnu strpljivost i benevolentnost spram donedavnog hrvatskog reprezentativca unatoč njegove loše forme i mizernog učinka. Priliku u vrhu Dinamovog napada dobio je Komnen Andrić. Upravo je on imao i prvu izglednu prigodu za pogodak u 19. minuti. Vratar Gorice Dominik Kotarski pokušaj srpskog napadača osujetio je pravovremenim istrčavanjem.

Zacijelo nema izravne poveznice s neiskorištenom prilikom, ali neposredno nakon propuštenog zicera Andrića, Dinamovi su navijači otpočeli sa skandiranjem:

- Uprava odlazi! Je.. vas Mamić!

U taktičkom smislu nikakvi se noviteti glede Dinamovog sastava nisu niti očekivali. Čačić u Maksimiru nije ''stanovao'' punih deset godina, ali i dalje preferira identičan sustav igre: 4-2-3-1. Igračima Dinama spomenuti raspored nije stran. Upražnjavali su ga prije nekoliko dana – u Splitu.

Ipak, na jednom je detalju novi trener odlučio više inzistirati od svojih prethodnika. Tvrdi kako se Dinamo ne smije prilagođavati protivniku već mora nametnuti vlastiti stil i dominaciju u igri!

Možda je upravo tijekom stanke Čačić podsjetio svoje igrače na ''uspostavu dominacije'', jer pritisak gostiju osnažio je početkom drugog poluvremena. Međutim, kao i u prvom dijelu, nakon početnog entuzijazma Dinamova je inicijativa protijekom vremena počela jenjavati. Domaći su nogometaši uspostavili ravnotežu na sredini terena i sve učestalije pojavljivati pred Livakovićevim vratima.

U prošlom je maksimirskom mandatu Ante Čačić ostao upamćen kao trener koji je mijenjao malo i prema pravilu, uglavnom u posljednjih desetak minuta utakmice. Ovom je prigodom posegnuo za novim rješenjem već u 71. minuti. Nije dirao formaciju, samo je zamijenio napadače: Andrića Petkovićem.

Unatoč skromnom izdanju, Dinamo je u završnici ipak stigao do pobjede: Ademi je iskoristio pogrešku domaćeg stopera Jovičića (loše postavljanje zaleđa) i uz pomoć vratnice ugurao loptu u mrežu. Tako je psihoterapija Ante Čačića ipak donijela ''modrima'' bodove, veliki ''poguranac'' do nove titule.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 14:29