RONALD GORSIC Cropix
SLAVLJE MODRIH

VIDEO: Dinamo srušio Varaždin u Maksimiru, sjajni golovi Baturine i Vidovića, ali i velika pogreška Theophilea

Modri su slavili protiv Varaždinaca u naknadno odigranom okršaju 5. kola SuperSport HNL-a
Piše: Davorin Olivari, SNObjavljeno: 17. travanj 2024. 18:56

DINAMO - VARAŽDIN 2:1 (Baturina 26., Vidović 53./Drožđek 72.)

DINAMO: Nevistić - Bernauer, Theophile, Perković 🟨 - Mišić, Bulat (od 69. Ademi), Baturina ⚽ (od 69. Vrbančić), Vidović⚽ (od 69. Ogiwara), Špikić (od 88. Kaneko) - Brodić (od 82. Kulenović), Petković

VARAŽDIN: Zelenika - Škaričić, Jelenić 🟥, Ba, Boršić 🟨 (od 83. Vuk) - Belcar (od 46. Šegović), Marina, Lusavec 🟨 - Poldrugač (od 46. Drožđek⚽), Dabro (od 69. Mistrafović), Šego (od 46. Vukčević)

ZAGREB - stadion Maksimir. Gledatelja: 5,128. Sudac: Duje Strukan (Split)


image

Detaljnija statistika: Sofascore

SOFASCORE

Modri su pobijedili Varaždin u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a i tako stigli na dva boda zaostatka za vodećom Rijekom. Utakmica je uglavnom bila jednosmjerna ulica, najvećim dijelom se igrala ‘viktorija‘ pred šesnaestercem gosta koji se nije mogao oduprijeti razigranoj modroj momčadi.

Ali jedna greška Theophilea dvadesetak minuta prije kraja malo je uzburkala utakmicu, Drožđek je zabio gol i donio nemir Modrima. Zanimljivo, Varaždinci su zabili kad su na terenu imali igrača manje, 25 minuta prije konca sraza isključen je Jelenić. I zapravo, s igračem manje su najviše pokazali, pokušali su u finišu stići do senzacionalnog poravnanja.

Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu

Ukupno gledajući, dečki Sergeja Jakirovića ponudili su još jednu jako dobru predstavu, u posljednje vrijeme igraju na iznimno vrhunskoj razini. Stvorili su ogroman broj prilika, ali one nisu bile iskorišene, što zahvaljući promašajima, što zbog sjajnih obrana Zelenike. Konačni rezultat uopće nije adekvatan pokazatelj događaja na travnjaku, Modri su trebali pobijediti s mnogo uvjerljivijim rezultatom, stvarno je čudno kako konačni rezultat nije puno izdašniji za Dinamo.

Dinamo je po očekivanju bodren navijačima od samog starta krenuo po pogodak. Nakon desetak minuta igre nakon jedne gužve u šesnaestercu lopta je stigla do Brodića koji je pucao s nekih sedam metara, ali ne njegov udarac blokiran. Isto kao i udarac Baturine minutu kasnije, kad je plava ‘desetka‘ opalila s vrha šesnesterca. Varaždin je u tim trenucima izgledao potpuno bespomoćno.

image
RONALD GORSIC Cropix

Nešto prije dvedesete minute utakmice zbila je jedna zanimljiva situacija u šesnaestercu Varaždinaca. Lopta je u ruku pogodila Laminea Baa, ali sudac Strukan je procijenio da se to dogodilo slučajno, te nije pokazao na ‘kreč‘. Napadi su se poput vodopada slijevali prema vratima Zelenike. Martin Baturina našao se u vrlo izglednoj situaciji kod nakon milimetarski točnog prohgravanja Petkovića. Nešto iskosa našao se sam pred Zelenikom, ali vratar Varaždina pravovremeno mu je ‘skratio kut‘ i zaustavio udarac. Istaknuo se i Zelenika dvije-tri minute kasnije. Nakon kornera najviše je u šesnaestercu skočio Perković, pucao je s nekih pet metara, ali je vratar Varaždina sjajno obranio, bila je to stvarno spektakularna obrana.

Međutim, nije raspoloženi Zelenika mogao obraniti baš sve. Nakon fantastičnog proigravanja Josipa Mišića, Martin Baturina je iskosa ušao u šesnaesterac, zavrtio Jelenića, te onda desnicom pogodio ‘malu mrežicu‘. Spektakl od asistencije, spektakl od gola. Definitivno, ukupno gledajući, jedna od najboljih modrih akcija cijele sezone. Pljesak s tribina dugo se nije stišavao.

A sjajni asistent Mišić mogao je i zabiti. Opet nakon kornera, varaždinska obrana nije mogla spriječiti skok, ovoga puta Mišića koji je naletio na ‘prvu stativu‘. Ipak njegov dobar udarac glavom završio je dvedesetak centimetara iznad grede. Lopta je zapravo cijelo vrijeme boravila na polovici gostiju, tek su malo u završnici prve dionice dečki Nikole Šafarića pokušavali preko centra.

A u međuvremenu Dinamo je imao dvije dobre prilike. Jednu nakon prodora Vidovića, ali njegovu ubačenu loptu nitko na dva metra od gola nije pokupio u spremio u mrežu. Nakon toga i Vidović je sam bio u prilici, na nekih osam metara od gola, ali umjesto da je pucao, nešto je petljao i - izgubio loptu! A nakon te njegove petljancije, Varaždin je krenuo u kontru, Mauro Perković je morao napraviti prekršaj, dobio je žuti karton koji mu je bio treći i neće igrati protiv Lokomotive. Trener Jakirović se jako naljutio na Vidovića, vidjele su to tribine. U samoj završnici prve dionice Dinamo je imao čisti zicer. Baturina je proigrao Brodića koji je bio potpuno sam na nekih desetak metara, ali je njegov udarac izvrsno zaustavio Zelenika.

image
RONALD GORSIC Cropix

Ako se Jakirović u prvom poluvremenu naljutio na Vidovića, početkokm drugog se odljutio. Gabriel Vidović zabio je spektakularni pogodak, desnom nogom iskosa, s visine šesnaesterca. Bio je to još jedan ‘highlight‘ maksimirskog sraza. Ubrzo nakon toga, Modri su mogli i do trećeg pogotka, Špikić je izvrsno opalio s nekih osamnaest metara, Zelenika je opet bio u velikoj formi, izvadio je loptu ispod same grede.

U 65. minuti Varaždin je ostao s igračem manje, Jelenić je isključen nakon prekršaja nad Baturinom, bio je posljednji igrač i opravdano mu je sudac Strukan pokazao ‘crvendaća‘.

image
RONALD GORSIC Cropix

I onda, s igračem manje, posve iznenađujuće zabija - Varaždin. Na dugu loptu trčali su Theophile i Drožđek, Francuz je prvi stigao do lopte, ali je loše reagirao, spetljao se, lopta je došla do Drožđeka, njegov prvi udarac Nevistić je obranio, ali drugi nije...

Modri su mogli doći do trećeg pogotka pred kraj, ali prvo je udarac glavom Perkovića nakon kornera obranio Zelenika koji je bio u velikoj formi, a onda je u sudačkoj nadoknadi Petković promašio zicer, bio je sam pred golom, pokušao je prebaciti vratara, ali debelo je promašio.

KRAJ UTAKMICE!
Reklo bi se da je Dinamo rutinski upisao tri boda, međutim presjekao ih je neočekivani pogodak Domagoja Drožđeka iz prvog i jedinog udarca u okvir Varaždina na susretu. Aktualni prvak ipak nije dopustio veće iznenađenje i sada je na samo dva boda iza vodeće Rijeke. Šest je kola do kraja SuperSport HNL-a.

90.+2. ⚠ Zicer nad zicerima promašio je sada Bruno Petković! Umjesto sigurne realizacije odlučio se na atraktivno potkopavanje koje je loše izveo i promašio čitav gol. Nasmijao se sam sebi i svom velikom promašaju...

90.+1. Kulenović pogađa gredu! Odnosno, bio je to vanjski dio grede, ali svejedno je to bilo blizu...

90. 🕖 Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

88. ⇔ Ulazi Takuro Kaneko umjesto Špikića.

83. ⇔ Posljednja izmjena kod Varaždinaca, Leonard Vuk umjesto Boršića.

82. ⇔ Ušao je Sandro Kulenović umjesto Frana Brodića.

image
RONALD GORSIC Cropix

80. ⚠ Treća velika obrana Olivera Zelenike! Mauro Perković još jednom skače nakon kornera i sjajno tuče glavom, a varaždinski vratar ponovno maestralno obranio...

79. Mišić se sjurio prema golu i tražio Brodića u petercu, ali dobro ga je zatvorio Marina.

72. ⚽ GOOOL!

Kakav šok za Dinamo, Drožđek zabija za smanjenje vodstva!

Šegović je gurnuo Drožđeka u prostor, do lopte je došao Theophile-Catherine, ali je nastao nesporazum između njega i Nevistića što je iskoristio požrtvovni ofenzivac Varaždina!

69. ⇔ Trostruka promjena kod Dinama i još jedna u momčadi Varaždina.

Izaći će Bulat te strijelci Baturina i Vidović, zamijenit će ih Arijan Ademi, Luka Vrbančić i Takuya Ogiwara.
Kod Varaždina na klupi će Marko Dabro, mijenja ga David Mistrafović.

65. Bulat je zaprijetio iz tog slobodnog udarca koji je izborio Baturina, no preletjela je lopta gol.

64. 🟥 DIREKTAN CRVENI KARTON LUKI JELENIĆU!

Baturina se izborio za posjed, a branič Varaždina ga srušio na dvadesetak metara od gola. Baturina je odmah ustao i uposlio samog Petkovića, međutim Strukan je prekinuo susret i pokazao Jeleniću put u svlačionicu!

59. 🟨 Boršić je zbog opasne igre u jednom duelu s Brunom Petkovićem dobio žuti karton.

57. ⚠ Špikićeva bomba išla je pod gredu, a Zelenika se istaknuo još jednom čudesnom intervencijom!

53. ⚽ GOOOL!

Viiidoooviiić, strašan gol!

Bulat je kratko gurnuo do Vidovića koji se namjestio na udarac, 'slomio' svog čuvara Vukčevića i potom spremio taj projektil u suprotan kut... Zelenika nije imao apsolutno nikakve šanse i Dinamo vodi 2:0!

image
RONALD GORSIC Cropix

52. Brodić se sjurio prema golu Varaždinaca, no Jelenić je ipak bio brži i u posljednji trenutak izbio loptu ispred Dinamova napadača.

46. 🕖 Vraćamo se na Maksimir.

Trener Varaždinaca Nikola Šafarić pripremio je trostruku izmjenu. Ući će Domagoj Drožđek, Marko Vukčević i debitant Vito Šegović. U svlačionici su ostali Poldrugač, Šego i Belcar.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA
Sve o ovoj utakmici govori statistička rubrika 'Udarci po golu' gdje stoji 11-0 za Dinamo, od toga 4-0 u okvir. Stoga je i pomalo čudno što Modri vode 'tek' 1:0 sjajnim pogotkom Martina Baturine.

image
RONALD GORSIC Cropix

45. 🕖 Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

42. 🟨 Lusavec ruši Bernauera pa ulazi i on u sučevu bilježnicu. I njemu je to treći akumulirani, propustit će ogled protiv Rudeša u gostima.

40. Briljantna obrana Olivera Zelenike! Još je jednom Petković majstorski propustio loptu za Brodića koji izbija sam pred varaždinskog vratara, a Zelenika refleksno brani ovaj zicer!

38. 🟨 Mauro Perković grubo rukama ruši Šegu, a Strukan mu ekspresno pokazuje žuti karton. To mu je akumulirani treći i propustit će iduće kolo protiv Lokomotive na Kranjčevićevoj.

37. Modri igraju nadahnuto, lepršavo i neopterećeno nakon postignutog pogotka. Sada je Petković majstorski propustio jednu loptu za Vidovića koji ipak nije uspio realizirati ovu akciju.

30. Mišić izvrsno puca glavom nakon kornera i odlazi to tik iznad grede!

26. ⚽ GOOOL!

Fenomenalna asistencija Josipa Mišića i sjajan pogodak Martina Baturine!

Mišić je 'modrićevski' dugačkom preciznom loptom prepolovio obranu Varaždina, a Baturina majstorski pogodio suprotan kut... Prekrasan pogodak dinamovaca za 1:0 na Maksimiru!

image
RONALD GORSIC Cropix

23. Velika šansa za Modre! Nakon kornera glavom tuče Mauro Perković, a Zelenika čupa ispod grede!

19. ⚠ DVOJBENA SITUACIJA!

Prvo je Šego igrao rukom u svom šesnaestercu, a nakon njega i Lamine Ba. Dok je kod situacije sa Šegom kratko prigovorio samo Bruno Petković, prilikom igranja ruke mauritanskog braniča skočila je cijela Dinamova klupa. Sudac Strukan samo je pokazao da se igra nastavlja.

image
RONALD GORSIC Cropix

12. Isprobao je i Baturina svoj snažan udarac, ali i njegov je pokušaj blokiran.

10. Dominacija Dinama od prve minute. Varaždinci su 'parkirali autobus' u šesnaesterac i vrebaju kontru. Brodić je sada opalio volej iz okreta - samo u gusti varaždinski blok.

4. Michele Šego prvi je, i to opasno, zaprijetio Dinamovim vratima, međutim s desetak metara promašio je čitav gol. Ipak, već je bilo označeno zaleđe.

3. Dobro su kombinirali Modri, stisnuo je Marko Bulat posljednju varaždinsku liniju, na kraju je Lamine Ba izašao kao pobjednik.

1. 🕖 Počela je utakmica na Maksimiru. Glavni je sudac Duje Strukan iz Splita.

>>> Danijel Zagorac još uvijek nije spreman, već neko vrijeme vuče ozljedu. Tako da niti ovog puta nije sjedio na klupi za pričuve. Umjesto njega kao Nevistićeva zamjena sjedio je Faris Krkalić. Kad smo kod vratara, čuvar mreže Varaždina, Oliver Zelenika, prošao je Dinamovu nogometnu školu i potom bio vratar prve maksimirske momčadi. Branio je i u skupini Europa lige ujesen 2013. Na klupi za pričuve Modrih pojavio se i Moreno Živković koji je također bio vlasnik ozljede, ali se uspio oporaviti i mogao je konkurirati za utakmicu s Varaždinom. Na klupi je ostao i Takuro Kaneko, njegove partije u posljednje vrijeme ne zadovoljavaju trenera, pa je nekako i bilo očekivano da će Japanac ostati kao pričuva. Morati će se do kraja sezone iskazati ako želi da Dinamo otkupi njegov ugovor.

>>> U udarnoj momčadi Sergeja Jakirovića starta Marko Bulat. Posljednji put u prvom sastavu u HNL-u mladi Dinamov veznjak bio je na gostovanju Modrih u Puli protiv Istre 1961, tamo još 27. siječnja. Inače, Bulat je na treningu ozlijedio gležanj, pa je jedno vrijeme bio izvan trenažnog procesa. Vratio se na travnjak HNL-a, petnaest minuta na prvenstvenom derbiju s Hajdukom u Splitu, pola sata zaigrao je nakon toga u Maksimiru protiv Istre 1961, a u dvadesetak minuta koje je dobio u prošlom kolu u Gorici bio je strijelac drugog pogotka za Modre koji je definitivno prelomio utakmicu. Jakirović gaje, eto, odlučio gurnuti u vatru od prve minute. Inače. Marko Bulat u seniorskom je nogometu debitirao u rujnu 2017. u Drugoj HNL u remiju u gostima baš protiv Varaždina. Za Varaždince je tom prilikom branio Ivan Nevistić.

>>> Modri će i protiv Varaždina igrati s trojicom stopera, te s dva napadača. U zadnjoj liniji momčadi Sergeja Jakirovića zaigrat će Maxime Bernauer, Thephile i Perković. Stefan Ristovski dobio je malo predaha, te je ostao na klupi za pričuve. U napadu će pak krenuti Petković i - Brodić. Možda se očekivalo da će uz Petka u vrhu napada zaigrati junak prošle utakmice s Goricom Sandro Kulenović, ali trener se ipak odlučio za Frana, koji je u plavi dom stigao baš iz Varaždina. Po tome bio se moglo očekivati da će u nedjelju u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive u udarnoj postavi opet zaigrati Kulenović koji je kako znamo vraćen s posudbe iz - Lokosa. Za Jakirovića je svakako dobra spoznaja da može rotirati i 'igrati' se s figurama.

ZADNJI MEĐUSOBNI OGLEDI DVA KLUBA

HRVATSKA LIGA 12/05/21.

Dinamo - Varaždin 2:2

HRVATSKA LIGA 05/08/22.

Varaždin - Dinamo 1:1

HRVATSKA LIGA 16/10/22.

Dinamo - Varaždin 3:1

HRVATSKA LIGA 19/02/23.

Varaždin - Dinamo 1:3

HRVATSKA LIGA 26/04/23.

Dinamo - Varaždin 2:0

HRVATSKA LIGA 05/11/23.

Varaždin - Dinamo 1:1

HRVATSKA LIGA 18/02/24.

Dinamo - Varaždin 1:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 20:59