ZELJKO HAJDINJAK Cropix
BURAN OKRŠAJ

VIDEO: Slaven Belupo nakon stravičnog događaja preokretom stigao do pobjede protiv Gorice

U dvoboju 33. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin u Koprivnici svladao Goricu sa 4-1 (1-1)
Piše: Goran Čičin-Mašansker, SNObjavljeno: 04. svibanj 2024. 18:59

SLAVEN BELUPO - GORICA 4:1 (Vujnović 41. / Mioč 43., 80. - 11m, Marić 90+5.)

Slaven Belupo: Sušak - Bosec, Pllana, Božić, Štefulj - Jelić Balta (od 66. Agbekpornu), Lepinjica, Mioč⚽⚽ - Murić (od 46. Nongoh (od 81. Marić⚽)), Štrkalj, Abdu (od 46. Caimacov)

Gorica: Banić - Matković🟨, Leš, Maloča, Đekić (od 25. Majstorović) - Mrzljak, Soldo (od 72. Lazarov), Pršir (od 86. Sagna) - Rukavina (od 71. Jurić), Vujnović⚽ (od 86. Vujnović), Mitrović


>>>VIDEO GOLOVA POGLEDAJTE OVDJE<<<

Obje momčadi dočekale su koprivnički dvoboj s porazima u prošlom kolu koji nisu dobro sjeli njihovim trenerima. U potrazi za iskupljenjem Farmaceuti su imali i dodatni uteg; na domaćem terenu ostvarili su niz od pet poraza, od toga su posljednja četiri bila bez postignutog pogotka, no napokon su nakon uspjeli prekinuti crni niz i pobijediti na domaćem terenu prvi put nakon 3. veljače.

Prvu priliku kreirao je Mioč u 2. minuti, no Banić je pokupio loptu ispred Štrkalja. Lijepu akciju odigrali su Mioč i Štefulj, no Lepinjica na povratnoj lopti nije uspio uputiti udarac.

Gosti su prvi put nešto napravili pred domaćim vratima u 10. minuti kad je Mitrović tukao iz daljine, ali pokraj okvira vratiju. Udarac je u 16. minuti isprobao i Mrzljak, lopta se pritom od nekog odbila, no Sušak ju je uhvatio. Gorica je bila aktivna po lijevoj strani gdje joj se nudilo dosta prostora za vještog driblera Mitrovića.

Nogomet je u 20. minuti pao u drugi plan zbog teške ozljede mladog desnog braniča Gorice. Đuro-Giulio Đekić stradao je kad je na njega nogom naletio suigrač, vratar Banić koji je izašao iz svog kaznenog prostora na jednu dugu loptu. Đekić je dobio udarac kostobranom izravno u lice te je ostao nepomično ležati, a liječnici su odmah utrčali u teren. Igrači obje momčadi okupili su se oko nesretnog mladića koji je nakon pet minuta ukazivanja pomoći na nosilima iznesen s terena, ispraćen velikim pljeskom publike.

Potkraj prvog dijela Slavenova obrana počela je iskazivati nesigurnost, Sušak je u 40. minuti spasio ispred Mitrovića, ali je bio nemoćan minutu kasnije kad je Nikola Vujnović ušao iza leđa domaće obrane i odlično Mrzljakovo dodavanje znalački pretvorio u vodstvo svoje momčadi.

Reagirali su Farmaceuti ekspresno, već dvije minuta kasnije Jelić Balta je dugom loptom pronašao Štrkalja koji se lijepo snašao i poslužio Benedika Mioča koji je u Modrićevom stilu vanjskom iz prve matirao nemoćnog Banića. Doista fenomenalan pogodak, prvi Slavenov na Apašu nakon 428 minuta posta.

Opasno je živjela domaća momčad u 4. minuti nadoknade, Mitrović je pronašao Vujnovića čiji udarac glavom sjajno brani Sušak.

Radeljić je odmah na poluvremenu umjesto Murića i Lumale u igru poslao Caimacova i Nongoha, a prvu priliku u nastavku propustio je Rukavina u 52. minuti, u padu je promašio okvir gola.

Dobru je priliku u 68. minuti imao Štrkalj, no predugo je čekao i obrana je otklonila opasnost. Iz kornera koji je uslijedio Caimacov je na drugoj vratnici pronašao Agbekpornua koji je glavom pogodio gredu, da bi nakon toga za preokret zabio kapetan Tomislav Božić koji se našao na pravom mjestu.

U 74. minuti Caimacov je pao u kaznenom prostoru gostiju, sudac Lovrić prvo nije dosudio ništa, potom ga je Bebek iz VAR-a pozvao da ipak pogleda snimku. Slaven je ipak dobio penal, u 80. minuti sigurno je pogodio Mioč.

Još jednu veliku obranu upisao je Sušak u 83. minuti, kad je skinuo zicer Juriću. U posljednjoj od pet minuta nadoknade Caimacov je proigrao 16-godišnjeg Patrika Marića koji je lijepo zabio svoj prvoligaški prvijenac i oduševio navijače.

KRAJ UTAKMICE

Iako je Gorica ta koja je gledajući cijelu utakmicu ostavila generalno bolji dojam, Slaven je taj koji na kraju slavi uvjerljivu pobjedu. Sadržajan susret u Koprivnici imao je sve; od uznemirujućih scena u 20. minuti kada je nastradao Đuro-Giulio Đekić, do pet pogodaka u mreži i zgoditka kadeta Slavena Patrika Marića, koji je došao do prvog pogotka u seniorskom nogometu.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

90+5.⚽GOOOOL! Slaven vodi 4:1, strijelac je Patrik Marić. Kadet Farmaceuta rođen 2007. godine našao se oči u oči s Banićem i silovito pogodio za potvrdu pobjede domaćina. Mariću je ovo prvi seniorski pogodak u karijeri!

90+2.🟨Prvi žuti karton dočekali smo tek u sudačkom dodatku drugog poluvremena, zaradio ga je branič Gorice Mario Matković.

90. Igrat će se još pet minuta sudače nadoknade.

89. Štrkalj se sada našao u izglednoj situaciji na lijevoj strani, dugo je oklijevao i razmatrao opcije, a na kraju prekasno šutirao u blok.

86.⇔Na dvostruku promjenu kojom će pokušati unijeti neizvjesnost u završnicu odlučio se trener Gorice Rajko Vidović, umjesto strijelca Vujnovića ušao je mladi Luka Vrzić, dok je Juricu Pršira zamijenio Sekou Matar Sagna.

83. Još je jednom Sušak spasio svoju momčad, Ante Matej Jurić našao se neometan ispred domaćeg gola, a njegov udarac s niti pet metara sjajno je obranio vratar Farmaceuta.

80.⚽GOOOOL! Slaven vodi 3:1, Mioč je uspješno realizirao jedanaesterac.

79. Bit će kazneni udarac za Slaven! Sudac Lovrić je nakon nekoliko minuta provjere naknadno pokazao na bijelu točku.

77. Situacija se ipak provjerava i u VAR sobi, Lovrić će i sam još jednom procijeniti dvojbenu situaciju ispred gola Gorice.

74. Dvojbena situacija u gostujućem šesnaestercu, Caimacov je nakon driblinga srušen na pod. Tražili su domaćini kazneni udarac, ali Zdenko Lovrić nije se oglasio.

69.⚽GOOOOL! Slaven vodi 2:1, strijelac je Tomislav Božić. Prvo je Maloča u prethodnoj akciji požrtvovno spasio Goricu, izbacivši loptu u korner u posljednji trenutak ispred Štrkalja. Iz navedenog kornera Agbekpornu je prvo uzdrmao gredu, da bi Božić iz drugog pokušaja pospremio loptu u mrežu za vodstvo i preokret domaćina.

65. Ležati je ozlijeđen na terenu ostao Lepinjica, činilo se da će ga Agbekpornu biti prisiljen zamijeniti, međutim ganski veznjak u igru je ipak ušao umjesto Jelić Balte.

62. Štefulj je ubacio oštu loptu u peterac za Mioča, obrana Gorice u posljednji je trenutak uspjela izbiti loptu u korner.

59. Ravnopravnije su domaćini ušli u nastavak, zamjene su očito bile plodonosne, jer je Slaven sad taj koji vrši pritisak na šesnaesterac Gorice.

55. Sjajnim prodorom Mitrović je sada izbacio dvojicu čuvara i došao u poziciju za udarac, međutim domaći stoperi bili su dobro postavljeni te su na vrijeme izašli u blok.

52. Veliku priliku za Goricu nije iskoristio Rukavina, Vujnović je projurio po desnoj strani i ubacio loptu za mladog napadača gostiju, a potonji se nije najbolje snašao te je u konačnici šutirao pored gola.

50. Mirno otvaranje nastavka, zasada se najveća borba vodi na sredini terena, a tu je glavnu ulogu danas preuzeo Jurica Pršir.

46. Počelo je drugo poluvrijeme! Trener Slavena Ivan Radeljić tijekom predaha se odlučio na dvije zamjene, umjesto Murića i Abdua u igru će ući Nongoh i Caimacov.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

Sadržajni prvi dio ogleda Slaven Belupa i Gorice u Koprivnici zasjenila je uznemirujuća siutacija iz 20. minute, kada je vratar gostiju Ivan Banić u namjeri da ispuca loptu nokautirao vlastitog suigrača Đutu-Giulia Đekića. Braniču Gorice dugo je pružena pomoć, a na kraju je na nosilima iznešen s terena. Što se pak nogometnog dijela utakmice tiče, gosti su uvjerljivo nadigrali domaćine i ne mogu biti zadovoljni što na predah idu s egalom na semaforu. Dobru igru Gorice pogotkom u 41. minuti okrunio je Nikola Vujnović, međutim Belupo je eskpresno odgovorio fenomenalnim pogotkom Benedika Mioča tek dvije minute kasnije.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

45+4. Nova herojska intervencija Sušaka! Pršir se sada poigrao s obranom Slavena i ubacio za Vujnovića, međutim domaći vratar spriječio je napadača Gorice da dođe do drugog pogotka na utkamici.

45+3. Nastavila je Gorica s agresivnom i otvorenom igrom i nakon dva viđena pogotka, opasno je sada Rukavina ubacio, a Sušak u posljednji trenutak uhvatio loptu u svoje ruke.

45. Igrat će se sedam minuta sudačke nadoknade.

43.⚽GOOOOL! Rezultat je 1:1, izjednačio je Benedik Mioč. Ekspresan povratak domaćina, loptu je u gostujućem šesnaestercu sjajno primio Štrkalj i uposlio Mioča na desnoj strani koji fenomenalno vanjskom pogađa suprotni kut za poravnanje na semaforu.

41.⚽GOOOOL! Gorica vodi 1:0, strijelac je Nikola Vujnović. Filip Mrzljak uputio je visoku loptu put šesnaesterca Gorice, crnogorski napadač istu je fantastično primio i poslao loptu kroz noge vratara Sušaka za vodstvo gostiju.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

40. Nova velika prilika za goste, Mitrović se najbolje snašao u gužvi u domaćem petercu i uspio uputiti udarac, a zajedničkim snagama Štefulj i Sušak uspjeli su spasiti svoju momčad.

38. Pucaju sada redovi domaćina, Gorica nevjerojatnom lakoćom dolazi do kaznenog prostora, ali do sada još to nisu uspjeli kapitalizirati.

34. Najveću priliku u dosadašnjem tijeku imao je Rukavina, iskoristio je pogrešku u domaćoj obrani i na kraju pucao, ali sjajnom obranom istaknuo se Sušak. Ostaje dojam da je ofenzivac Gorice ipak tražio 'previše' te je akciju mogao završiti puno prije.

33. Pao je evidentno intenzitet igre u Koprivnici, horor situacija iz 20. minute očito je ostavila traga na igračima.

30. Izuzetno raspoloženi danas Gabriel Rukavina i Josip Mitrović režirali su novu izglednu priliku Gorice, pucao je na kraju Mitrović, ali ravno u Sušaka.

26. Nastavila se igra nakon petominutnog užasa u Koprivnici, medicinska služba Đekića je na nosilima iznijela s terena.

24. Igrači Gorice i Slavena okružili su nesretnog Đekića na podu dok mu medicinska služba pruža pomoć.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

20. Uznemirujuće scene u Koprivnici, domaći vratar Ivan Banić u najmeri da izbije loptu koljenom je nokautirao vlastitog suigrača Đuru-Giulia Đekića. Branič Gorice ostao je nepomično ležati, igrači obje momčadi uhvatili su se za glavu, a na teren je ekspresno ušla i medicinska služba.

UZNEMIRUJUĆU SCENU POGLEDAJTE OVDJE

16. Mogla je sada lopta lako završiti u mreži Belupa, Pršir je potegnuo s distance, lopta je na putu ka golu zahvatila nekoga i promijenila smjer, ali domaći vratar nije se dao zavarati.

13. Velika prilika za Goricu, sjajnom kombinacijom probili su domaće redove, Rukavina je u konačnici ubacio za Mitrovića koji ipak slabo tuče glavom.

10. Bude se polako i gosti, prvi udarac na susretu uputio je s distance Mitrović, ali bio je za malo neprecizan.

6. Farmaceuti puno življi i aktivniji na otvaranju, sada je Mioč probio lijevu stranu i ubacio za Lepinjicu, međutim veznjak Slavena loše je zahvatio loptu.

2. Odmah prijete domaćini, Mioč je s desne strane ubacio u peterac, a vratar gostiju u posljednji trenutak uhvatio loptu ispred Štrkalja.

1. Počela je utakmica!

Najavu piše: Toni Roić

Poslije tri uzastopna poraza (Dinamo, Rijeka, Osijek) pokušat će Gorica podsjetiti na bolje dane na gostovanju u Koprivnici. Tamo za pobjedu protiv Slavena Belupa ne zna od studenog 2021. godine, ali s posljednja dva izleta u Podravini donosila je po bod. I inače su susreti ovih rivala u pravilu bili tvrdi, neizvjesni i izjednačeni, a momčad trenera Rajka Vidovića bit će sretna ako u takve vode odvede i ovaj dvoboj.

Nagomilani problemi s ozljedama i izostancima stavljaju najveći upitnik na aktualne mogućnosti njegovog sastava. Ndockyt, Krizmanić, Štiglec, Matavž i Vuko niti ne idu na put, a upitni za nastup su Mrzljak, Kapulica, Lazarov... Vidović će dosta toga morati ispremiješati u potrazi za idealnom igrom, a bitno mu je da se na terenu pokažu pristup, gard i želja. Sezona jest pri kraju, ali ne bi bilo lijepo igrati u modu prijateljske utakmice.

- Protiv Osijeka smo definitivno odigrali najlošiju utakmicu otkako sam trener Gorice i gore od toga se vjerujem ne može. Ništa nije štimalo, od energije, trke, duela, do pas igre. Zato sam uvjeren da nam se takvo što u Koprivnici neće ponoviti i da ćemo odigrati mnogo bolju utakmicu - kaže trener Gorice Rajko Vidović, čija momčad bi s tri boda skočila na šesto mjesto.

- Gledajući igrački kadar ni Slaven Belupo poput nas nije ostvario očekivani rezultat, iako je riječ o dobroj momčadi. Mislim da su imali i malo peha, imali su i oni promjenu trenera, te nas očekuje vrlo zahtjevni dvoboj u kojem moramo sve napraviti za pozitivan rezultat.

Spletom okolnosti dosta mladih igrača sada će u vatru od prve minute, što im je prilika da dokažu jesu li za ovaj klub ili ne?

- Nedostaju nam neki standardni igrači, ali koga nema, bez njega se može i mora. Na mladim igračima je sada da se pokažu i dokažu, utakmice do kraja sezone neka shvate kao selekciju za sljedeću. Dosta je razloga za što se svi možemo boriti - podvlači Vidović, koji traži sve načine kako bi motivirao momčad, koja je jedinu pobjedu doma u 2024. ostvarila baš protiv Slavena, ali tada su na klupama bili Dinko Jeličić i Roy Ferenčina.

Jedina dobra vijest je povratak krilnog napadača, po potrebi i veznjaka, Josipa Mitrovića nakon odrađene suspenzije zbog kartona, a jaku podršku trebao bi imati i na lijevom krilu od 20-godišnjeg Gabrijela Rukavine, jednog od onih čija želja za dokazivanjem je golema s obzirom da je posuđeni igrač iz Dinama.

- Do dolaska u Goricu dugo nisam igrao i trebalo mi je nekoliko utakmica da uđem u ritam. Ovo je moja prva prvoligaška sezona i mislim da je zasad bila dosta dobra, iako je šteta što nas nisu popratili bolji rezultati i da je cijela momčad igrala bolje - pojašnjava Rukavina.

- Ne znam što se dogodilo protiv Osijeka, ali dat ćemo sve od sebe da se ispravimo u Koprivnici. Mi želimo pobijediti i drži me optimizam da smo u stanju to i napraviti - zaključio je Gabriel Rukavina.

Najavu piše: Goran Čičin-Mašansker

Bilo je ovo proljeće velikih razočaranja za navijače Slavena Belupa, pogotovo za one koji pohode svaku utakmicu na koprivničkom stadionu. Vidjeli su tek jedno slavlje svojih ljubimaca, ono protiv otpisanog Rudeša, a sve drugo uglavnom je bilo mučenje.

Posljednji pozitivan rezultat na Apašu bio je remi s Istrom 1961 (1:1) odigran 16. veljače, nakon toga bodove su iz Koprivnice nosili Lokomotiva (2:3), Rijeka (0:1), Osijek (0:1), Varaždin (0:1) i Hajduk (0:1).

- Dolazi nam ekipa koja ima neke svoje probleme, a nama je utakmica jako bitna da prekinemo negativan niz. Izgubili smo pet utakmica zaredom kod kuće, a u posljednje četiri nismo postigli pogodak. To je jako ozbiljna stvar i to se mora promijeniti, to ne može biti tako. Od igrača ću zahtijevati da to pod svaku cijenu prekinemo - najavio je Slavenov trener Ivan Radeljić.

Većina igrača bit će na raspolaganju, no ovaj put neće biti naglasak na davanju prilike mladima.

- Šakota je još uvijek out, a Šuto ima određenih problema pa ćemo vidjeti što će biti s njim. Svi juniori će nastupiti za juniorsku momčad koja ima problema s izostancima, a mi uzimamo kadete Marića i Sokača. Imamo dovoljno igrača, a ovi koji će dobiti priliku, bit će im to kvalifikacije za ostanak ovdje. To sam rekao milijun puta. Svatko se bori za sebe, za svoju poziciju, za svoje mjesto pod suncem. Igra se od subote do subote, i kako mi tko reagira, tako će dobiti minutažu na sljedećoj utakmici. Svi će dobiti minutažu, na njima je da je iskoriste.

Pristup većeg dijela igrača na gostovanju u Puli prošlog petka bio je ispod razine, i Radeljić od toga ne bježi.

- Imali smo žestok sastanak i na poluvremenu i nakon utakmice, to je po meni jednostavno nedopustivo u profesionalnom nogometu. Nedopustivo je da se ekipa može tako ponašati i tako odigrati poluvrijeme. Na stranu sve, to se više neće dogoditi, barem dok sam ja ovdje. Neki dečki morat će se zamisliti, da naš prvi udarac prema vratima uputi naš kadet Marić, to je neprihvatljivo i više se sigurno neće ponoviti.

Iako ni Gorica ne briljira, reklo bi se da je u subotu veće opterećenje na vašoj momčadi?

- Bez opterećenja nema normalnog sporta, i to mora biti tako. Igramo kod kuće, tri boda su krucijalna i moramo ih uzeti. A ako se ne možeš nositi s pritiskom, onda nisi za Prvu ligu, nisi za profesionalca...

Gorica je u posljednje vrijeme neugodan suparnik kojeg Slaven nije pobijedio u zadnjih šest utakmica?

- Budemo li izgledali kao u Puli, bit će nam Gorica neugodan suparnik. Budemo li izgledali kao u drugom poluvremenu protiv Hajduka, neće biti neugodan, i kraj priče. To je jednostavno tako, kratko i jasno. O nama sve ovisi - zaključuje Radeljić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 19:56