StoryEditor
Igor Tudor
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
‘Bijeli‘ u problemima

Koliko Stanić i Hajduk zaista vjeruju u Tudora? Njegov dosadašnji učinak je neupitan rezultatski podbačaj

Aktualni trener Hajduka osvojio je skromnih 16 bodova u 11 utakmica na klupi
Autor: Robert ŠolaObjavljeno: 22. lipanj 2020. 10:04

Sutra će biti točno šest mjeseci kako se Igor Tudor vratio na klupu Hajduka. Taman dovoljno da zasluži dublju analizu onoga što je napravio u svlačionici. Po mjerama stručnjaka koji nam godinama govore kako tek nakon šest mjeseci možemo suditi o nečijem trenerskom radu u svlačionici.

Doduše, u Tudorovih šest mjeseci dogodila se nikad prije doživljena pandemija koja je na dva mjeseca potpuno paralizirala nogomet. U tako neprirodnim okolnostima Tudor ima pravo na posebne bonuse, iako - s druge strane - iste su probleme imali svi treneri svijeta. Pa je efekt tih bonusa praktički već u startu zanemariv...

Tudor je dakle u šest mjeseci vodio Hajduk u 11 utakmica. Što je generalno malen uzorak, ali opet dovoljno velik da zasluži određene ocjene. Igor Tudor u tih je 11 utakmica osvojio 16 bodova, uz pet pobjeda, pet poraza i remi. Premalo za vrijednost igrača koje ima na raspolaganju, a posebno premalo za Hajdukove ambicije. Tih 16 od 33 moguća boda neupitan su rezultatski podbačaj. Njegov je prethodnik Damir Burić u 19 kola upisao 35 bodova. Burić je po utakmici osvajao 2,19 bodova, a Tudor 1,46. Burić je momčad ostavio na 2. mjestu, Tudor je u svojih 11 kola zaslužio peto mjesto. Lokomotiva mu je u tom razdoblju 'pobjegla' čak devet bodova.

Tudor dakako nije selektirao momčad koju vodi, naslijedio je "u silaznoj putanji", u nakon što je ispala u Kupu. Međutim, Buriću je ljetos bilo još teže, jer je dobio momčad nakon europskog debakla protiv Gzire, bez prilike da je kroz ljetne pripreme dovede u red. Tudor je zimske pripreme ipak imao, a potom i nedavne "pandemijske".

Damiru Buriću nakon 19 kola i poraza u Kupu Hajduk više nije vjerovao. Ni predsjednik Brbić nije stao iza trenera kojeg je izravno doveo. I on mu je prestao vjerovati. U Burićev rad nije vjerovao ni Mario Stanić koji je sredinom prosinca službeno postao Brbićev savjetnik za nogomet, u stvarnosti šef Hajdukove struke.

Stanić je međutim čvrsto vjerovao da je Igor Tudor taj koji će povesti Hajdukovu momčad u neka bolja vremena te ga je odmah vratio na Poljud. Stanić je u subotu dao intervju Slobodnoj Dalmaciji u kojem jasno poručuje sljedeće: "Tudor ima kvalitetu i znanje te je potpuno posvećen stvaranju boljeg Hajduka". I to je u konačnici najvažnije za Hajduk. Da Mario Stanić zna što hoće i da zna s kim to želi provesti u djelo.

Nakon nedjeljnog poraza u Kranjčevićevoj podno tribine viđeni su Benjamin Perasović i Marin Brbić. Predsjednik Nadzornog odbora i predsjednik Uprave. Uz njih su bili još neki članovi Nadzornog odbora. Dakako da se pet minuta kasnije Zagrebom već širila vijest o njihovom "nezadovoljstvu" izgledom momčadi i onim što Tudor kao trener radi. Ako je to i istina, ne treba ona nikoga iznenaditi, jer Hajduk doista ne izgleda dobro. O čemu 16 osvojenih bodova u 11 utakmica vrlo precizno govori. I ne treba sumnjati da će Perasović i Brbić jako brzo tražiti konkretne odgovore najprije od Stanića, a onda i od Tudora.

Je li to znak da bi Tudor mogao odstupiti ili biti smijenjen? O tome ipak neće odlučiti Perasović i Brbić, nego Mario Stanić. Zato je doveden na Poljud, da klub napokon prestane lutati te da se izabere jasna nogometna strategija. U kojoj trener uvijek ima jako važnu ulogu često i presudnu.

Stanić je intervjuu Slobodnoj Dalmaciji jasno poručio da učinak trenera nikada neće analizirati po rezultati u nekoliko utakmica. "Tko bi prognozirao da će Manchester City imati 25 bodova manje od Liverpoola s tim pustim ulaganjima?"
Man. City ne pomišlja otpustiti Guardiolu, jer čvrsto vjeruje u njegov rad. I to je način na koji Hajduk treba gledati Tudora. Vjeruje li klub u ono što Tudor radi neovisno o tome što je aktualni rezultat razočaravajući? Ako ne vjeruje, Tudora će zadesiti Burićeva sudbina malo prije ili malo kasnije, a kad je tako onda je bolje što ranije.

Međutim, nemamo razloga sumnjati u Stanića i njegovu podršku Tudoru. Koliko je ona opravdana pokazat će kao i uvijek vrijeme. Kojeg na Poljudu nemaju previše, jer priprema za novu sezonu neće biti, momčad će se ponovno slagati u brzom hodu. A Stanić i Tudor moraju biti svjesni da dvije godine mira nikada neće dobiti.

Hoće li Hajduk ovu sezonu završiti drugi ili pet ovisit će o mnogim detaljima. Promašaju Jaira ili Jakoliša, sreći ili nesreći, golmanu Posavcu, trenutku inspiracije nekog igrača... Tih šest kola bit će čista lutrija. Koja - kako god završila - neće imati presudan utjecaj na budućnost Hajduka.

Drugo mjesto i kvalifikacije za Ligu prvaka zvuče primamljivo, ali treba biti realan i priznati da je ovaj Hajduk miljama od toga da se domogne europskih skupina na jesen. Za nešto više od toga Hajduk bi trebao malo čudo. Ista će priča vrijedi krenuo u taj europski lov s druge ili pete pozicije. Daleko je stoga važnije da se Hajduk odredi glede bliske budućnosti, da shvatimo što doista želi od momčadi, a onda i trenera? Hoće li se stvoriti mlada jezgra momčadi, ili će u novoj sezoni najvažniji cilj biti lov na prvo mjesto? Je li važnije stvarati igrače ili odmah tražiti rezultat? Je li Tudor doista taj koji zna kako razvijati igrače, ako to bude strateška odrednica kluba? Kada na Poljudu jasno podcrtaju prioritete, onda će im i slika o Tudoru biti daleko jasnija.

Zato Tudora ne treba gledati kroz ono što je napravio u tih 11 utakmica. Ako je to najvažniji kriterij, onda je jasno da mu se stolica već sada jako trese. No, ako Stanić i klub u Tudoru vide trenera koji može ispuniti njihovu viziju u sljedećoj sezoni pa i onima koje slijede iza nje, onda klub mora stati čvrsto iza trenera te mu omogućiti da u novoj sezoni posloži momčad na najbolji mogući način.

Nema tu puno mudrosti, tako u svijetu rade klubovi koji znaju što hoće. Nažalost, Hajduk već godinama ne zna što doista hoće. Pa Damir Burić dobije otkaz jer u dvije utakmice nije pobijedio Goricu. Što je bila sudbina mnogih trenera i prije Burića.
I bilo bi pogrešno da bude Tudorova...

Linker
22. lipanj 2020 10:46