MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
CRNO-BIJELI SVIJET

Korak naprijed, nazad dva: ‘Ne znam što nam je! Pa ja od deset onakvih situacija zabijam - devet...‘

Riječani su u proljetnu polusezonu ušli pobjedom protiv Dinama, od tad igraju u ritmu toplo-hladno.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 13. veljača 2021. 16:30

U samo četiri dana nogometaši Rijeke proživjeli su dva dijametralno suprotna osjećaja. Subotnji rezultatski preokret u sudačkoj nadoknadi u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive donio je 3:2 pobjedu i ludo i euforično slavlje, ali samo četiri dana kasnije, primljeni pogodak u sudačkoj nadoknadi za 0:1 poraz protiv Hajduka na Rujevicu je donio očaj i depresiju. Nogomet, eto, budi najdublje emocije, gdjekad pozitivne, gdjekad negativne, a o svemu tome riječki kapetan, Franko Andrijašević, kaže:

Rješavanje u hodu

- Protiv Lokomotive nisam igrao, ali sve sam pratio na malom ekranu i “živio” sam tu utakmicu s dečkima, osjećao sam se fenomenalno. Baš nam je takva pobjeda trebala za dizanje samopouzdanja. A onda, nekoliko dana kasnije, doživimo poraz s Hajdukom na identičan način kao što smo slavili u Zagrebu i doista nam poslije tog dvoboja nije bilo ni do čega. Posebno stoga jer se nikako ne mogu oteti dojmu da smo na toj utakmici morali osvojiti barem bod, sigurno nismo zaslužili poraz. Ali, nogomet je takav - rekao nam je Andrijašević i potom dodao:

- Stalno igramo po sistemu “toplo - hladno”, napravimo korak naprijed, pa se onda vratimo dva unatrag! Razmišljam o tome, pokušavam analizirati zašto nam se to događa, zašto ne možemo spojiti barem dva dobra rezultata u nizu. Čini mi se da su nam igre bolje od rezultata, ali skupo plaćamo pogreške, suparnik nerijetko svoju jedinu pravu situaciju na utakmici iskoristi i kažnjava nas. Sjetimo se samo Gorice, napadali smo i promašivali šanse, a oni iz svog prvog napada zatresu našu mrežu. Slično je, uostalom, bilo i s Hajdukom, promašili smo nekoliko zicera i na kraju primili gol.

Te su oscilacije vaša jedina konstanta - i tijekom igre, kao i rezultatski analizirajući utakmicu po utakmicu...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

- Da, točno je to. Eto, sjajno smo startali u drugom dijelu sezone pobijedivši Dinamo i tada sam pomislio kako je pred nama krasno proljeće. A onda posrnemo u Varaždinu... I u tom smo, crno-bijelom stilu, nastavili do danas, očito je da nismo preboljeli neke “dječje bolesti” u momčadskom sazrijevanju i te probleme moramo rješavati u hodu. No, sve je pomalo frustrirajuće i ostavlja tragove na nama, iako vjerujem da bismo s dvije uzastopne pobjede mnogo toga riješili i dobili bismo potrebno samopouzdanje. Možda je na sve to utjecao i ovaj non-stop ritam igranja u vrijeme ove pandemije, ali kako je nama, tako je i svima drugima. Uostalom, nama je igračima draže igrati utakmice nego trenirati, tako da ne bih tražio nikakav alibi i moramo pronaći način da sve okrenemo nabolje. Odigrano je tek pola prvenstva, ima još dosta vremena za poboljšanja.

Veća kvaliteta

Na posljednje dvije utakmice “probudili” ste se tek u drugim poluvremenima, zašto je to tako?

- Istina je, znatno smo bolje izgledali u drugom dijelu tih utakmica. Protiv Hajduka smo zaigrali nešto opreznije, baš kao i naš suparnik, a već nakon nekoliko minuta bilo je jasno da su Splićani došli s isključivim ciljem da ne izgube, gotovo da ih uopće nije zanimala napadačka igra. U poluvremenu smo se u svlačionici dogovorili da ih jače “stisnemo” i sve je to odmah bolje izgledalo, stvorili smo nekoliko pravih prigoda, ali nismo zabili pogodak. I ja sam, udarcem glavom s pet metara, promašio veliku priliku, od deset takvih šansi zabijam u devet navrata, ali baš se sad dogodila ta jedna, nesretna situacija. Ali, nakon svega što smo promašili, bio sam svejedno uvjeren da ćemo osvojiti barem bod, jer Hajduk nije opasno zaprijetio. I onda primimo onakav pogodak na samom izdisaju utakmice, bilo je to užasno, baš frustrirajuće. A valjda će nam se negdje vratiti...

Kako ocjenjujete Prvu HNL? Nikad nije bila uzbudljivija i neizvjesnija, nema više “lakih” utakmica i sigurno upisanih bodova ni za koga...

- Podigla se kvaliteta, to je definitivno. Nikome nije lako i to je baš dobro. U posljednjih desetak godina, izuzmemo li sezonu u kojoj smo mi iskočili i osvojili naslov, Dinamo je lakoćom dominirao i stvorio je golemu bodovnu prednost znatno prije kraja natjecanja. Sad nije tako, Zagrepčani i Osječani u “mrtvoj utrci” su za naslov i dobro je za naš nogomet da je to tako. Gledateljima je neprijeporno draže gledati ovako uzbudljivo prvenstvo, nego kad Dinamo pobjegne 15-ak bodova i ostavi nas sve u prašini iza sebe. I borba za ostanak u ligi je izjednačena, nekoliko je klubova ugroženo i bit će zanimljivo do samoga kraja. Nijanse odlučuju o pobjedniku utakmica, nerijetko papirnati favoriti pokleknu i sve to daje dodatnu draž natjecanju.

U nedjelju ste domaćini Istri, prilika je to za popravni ispit nakon Hajduka?

- Bit će to za nas teška utakmica, 90 minuta “oranja i kopanja”! Istra je pokazala da je neugodna momčad i sigurno je na svom kontu trebala imati više bodova, s obzirom na prikazanu igru. Međutim, nama je pobjeda imperativ, nakon ovog šokantnog poraza protiv Hajduka jednostavno moramo upisati sva tri boda, kako bismo se vratili na pozitivnu stazu. Moramo okrenuti novu, pobjedonosnu stranicu - kaže Andrijašević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 16:13