JOSKO PONOS/CROPIX Cropix
PRINOVE POD POVEĆALOM

Krova je nakon tri treninga donio novu dimenziju, no jedan drugi igrač je za Hajduk - neočekivani bonus!

Šest je novih igrača u odnosu na prošlu sezonu startalo u početnoj postavi protiv Tobola
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. srpanj 2021. 11:30

Koliko vrijedi današnji Hajduk ostalo je pitanje nakon pobjede protiv Tobola? Dvojba je primarno u vrijednosti protivnika, jer Kazahstanci ipak nisu europska klasa po kojoj bi se mjerilo kakav je Hajduk.

S druge strane, također je istina da suparnik igra koliko mu dopustiš, a Hajduk je Tobolu dopustio malo i gotovo ništa. Tek jedan udarac u okvir vrata, i to iz slobodnog udaraca u sudačkoj nadoknadi dovoljno govori kako je laganu večer na poslu imao Lovre Kalinić. Kazahstanci su tek u početnih 15-ak minuta bili raspoloženi krenuti naprijed, kao da su u startu htjeli iznenaditi Bijeli, nametnuti se s igrom daleko od svojih vrata. Međutim, kratko je izdržala njihova ambicija. Hajduk je brzo preuzeo kontrolu igre i Tobol je sve do samog finiša dvoboja ostao duboko zakopan na svojoj polovici bez pokušaja koji bi Kalinića ili obranu Bijelih stavili pred veće izazove. Zato sutra slijedi novi, puno jači test.

Osijek je protivnik koji će pokazati koliko je Hajduk spreman krajem srpnja. Uvjeti su identični s malom prednošću Bijelih s obzirom na to da se utakmica igra na Poljudu. Ali, Osijek kao i Hajduk u prvenstveni susret ulazi između dva europska dvoboja, a pritom momčad Nenada Bjelice ima težeg protivnika u Konferencijskoj ligi i osjetljiviji rezultat koji traži veći angažman. Hajduk je u dvoboju s Tobolom pokazao da momčad zaista raste, da je Krovinović dobitak za ekipu, ali prvo susret s Osijekom, a potom i uzvrat u Kazahstanu pružit će nam jasniju sliku o mogućnostima Hajduka ovog ljeta. Ili će barem pokazati smjer u kojem će ići splitska momčad.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Nakon razočaravajućeg remija s Lokomotivom odigrao je Hajduk konkretniju utakmicu s Kazahstancima, ali za razliku od prvenstvene premijere, s Tobolom se igralo u užarenoj atmosferi Poljuda, s golemim motivom dokazivanja pred svojim navijačima. S Osijekom će ipak biti druga priča, kako u segmentu atmosfere, tako i u odnosu kvalitete na terenu. Bjeličina ekipa neusporedivo je kvalitetnija, iskusnija od Tobola, a Osijek je poput Hajduka pretendent na titulu. Stoga će nam ogled s Osijekom pružiti jasniji uvid u stvarnu kvalitetu ljetnog Hajduka koji najavljuje velike rezultate. Nesporni su perspektiva i kvaliteta, ali čeka se i potvrda klase u kontinuitetu. Osijek je pravo mjerilo, tim više što su u posljednjih osam međusobnih dvoboja na Poljudu, Bijeli tek jednom slavili protiv momčadi s Drave. Nakon Tobola raste optimizam da bi tradicija mogla krenuti u drugom smjeru, zato će sutrašnji dvoboj također biti pokazatelj je li Hajduk doista bitno napredovao u odnosu na prethodne sezone.


PRINOVE POD POVEĆALOM:

Elez
– malo je posla imala obrana u dvoboju s Tobolom, puno manje nego li je to bio slučaj u susretu s Lokomotivom, stoga je procjenu bolje ostaviti za susret s Osijekom gdje će s Mierezom i društvom biti više obveza.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix


Lovrencsics
– jedan njegov prizemni ubačaj u kazneni prostor bio je dovoljan da nam mađarski reprezentativac još jednom potvrdi zbog čega je angažiran ovog ljeta u bijelom dresu. Oštro, precizno na pet metara, lopta koja bježi od vratara i zadnje linije. Savršeni poklon za golgetera poput Ljubičića. Lovrencsics je s Bijelima tek 12 dana, ima tu još prostor za rast forme u uigravanje.


Vuković
– povratniku među Bijele bit će neusporedivo lakše igrati kada uz sebe ima kreativca koji je uz to igrač "box to box", jer Krovinović je taj koji je rasteretio Vukovića, pružio mu priliku da se maksimalno posveti defenzivnim obvezama što je njemu prirodnija uloga u kojoj će i momčadi biti znatno korisniji što je pokazao i protiv Kazahstanaca.


Krovinović
– s njim je vezni red dobio drugu dimenziju, 25-godišnjak iz Petrinje preuzeo je građenje igre, a pritom je odgovorno držao i obrambenu poziciju makar se Tobol nije iskazao u ofenzivnim nakanama. S obzirom na to da je tek tri treninga odradio s Bijelima uoči susreta s Kazahstancima, visoko palac gore za Krovinovića.


Sahiti
– zajedno s Ljubičićem kreirao je prvi pogodak, u svakom detalju njegove igre prisutna je golema želja, a pritom u driblingu može puno napraviti. Sahiti je neočekivani bonus za Hajduk, ali samo za one koji su rijetko gledali 22-godišnjeg krilnog napadača koji je i pred dvije godine na Poljudu pokazivao da može puno više od statusa pričuvnog igrača.


Mlakar
– na službenoj poljudskoj premijeri ograničen novom ulogom lijevog veznog u formaciji 4-4-1-1, prilično udaljen od gola, bez puno šansi u kojima bi potvrdio golgeterski instinkt koji je pokazao u prvenstvu. Ali, kada se pobjeđuje bitno je da svaki igrač pruži svoj doprinos, pa se tako i Mlakar stavio u službu kolektiva bez pojedinačnog bljeska.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 02:08