VLADO KOS/CROPIX
POKAZALI AMBICIJE

Legenda kluba iz Gradskog vrta otkrila: ‘Nije Osijek sada izgubio naslov, dogodilo se to puno ranije‘

Bijelo-plavi 11 prvenstvenih utakmica ne znaju za poraz, ali i to je ipak nedovoljno
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 04. svibanj 2021. 17:13

Osijek dva i pol mjeseca ne zna za prvenstveni poraz, u nizu je od 11 utakmica u kojima je osvajao bodove, pa ipak ni to nije bilo dovoljno. Šampionske ambicije, barem u ovoj sezoni, su svedene na teoriju, a serija od tri neodlučena ishoda Bijelo-plavih izvjesno je odlučila prvenstvenu utrku. U posljednje tri utakmice - protiv Dinama, Rijeke i Varaždina - Osijek je osvojio tri od mogućih devet bodova i našao se u, realno, nenadoknadivom zaostatku za liderom koji četiri kola prije kraja sezone uz šest bodova viška ima i utakmicu manje.

Pokazane ambicije

- Osijek nije izgubio utrku s Dinamom u derbijima, već kiksevima u nazovimo ih tako “malim utakmicama” protiv momčadi iz donjeg doma, Slaven Belupa i Varaždina, protiv kojih je osvojen po bod. Naravno, dok god postoje šanse nije gotovo, ali pobjedi li Dinamo na Poljudu razlika će postati nedostižna - kaže Robert Špehar, najbolji Osijekov strijelac otkako je Prve HNL.

Za ravnopravniju utrku s Dinamom Osijeku, smatra, nedostaje širina u kadru

- Dolaskom Nenada Bjelice i njegovog stručnog stožera vlasnici kluba pokazali su ambicije i najavili kako žele biti prvaci. Ove sezone to je bilo blizu. Dinamo je bio opterećen igranjem u Europi dok je Osijek nakon ispadanja od Rijeke u četvrtfinalu Kupa mogao biti skoncentriran isključivo na prvenstvo. Ipak pokazalo se da ni tako nije mogao još ozbiljnije ugroziti Dinamo koji je “stisnuo gas” u prvenstvu čim su se rasteretili igranja na tri fronte. Dinamo je još uvijek jači i sa širim izborom igrača, a u Osijeku će za novi iskorak morati dovesti još četiri-pet kvalitetnih igrača, koji će naravno koštati, ali i zadržati kostur momčadi iz ove sezone - dodaje Špehar.

Ključ za rasplet sezone 2020./21., međutim, dobrim dijelom ne leži u bliskoj već u dalekoj prošlosti, odnosno u njezinom samom početku. U kasnijoj utrci s Dinamom za Osijek se pokazao kobnim loš ulazak u sezonu, odnosno tek jedan osvojeni bod u uvodna tri kola. Svlačionica je bila u “knockdownu” nakon što je s dva poraza u posljednja dva kola prethodne sezone propustila veliku priliku za povijesni plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka, a suparnici u Prvoj HNL to su znali iskoristiti. Nisu ni trepnuli, a već su se našli u velikom problemu. U Gradskom vrtu Slaven Belupo uzeo je bod (0:0), potom Hajduk sva tri (1:2), a onda je Dinamo na Maksimiru slavio 4:1 nakon čega su klupski vlasnici “presjekli” i za trenera angažirali Nenada Bjelicu. Bilo je to dovoljno rano da se spasi sezona koja je kasnije postala i najbolja u klupskoj povijesti (s izvjesnim drugim mjestom uz rekordan broj osvojenih bodova), ali pokazalo se i prekasno da bi se u šampionskoj utrci nadoknadio zaostatak nakon lošeg starta.

Neizvjesnije prvenstvo

Bjelica je preuzeo momčad koja je bila ne samo u ozbiljnom zaostatku za vrhom već i za ostatkom lige, tek bod udaljena od prvoligaškog dna na kojem su bili Šibenik i Istra bez osvojenog boda. Osijek je nakon trećeg odigranog kola imao drugi najneefikasniji napad i drugu najgoru obranu lige, Dinamo i Gorica imali su već po osam bodova prednosti ispred Bijelo-plavih, Hajduk šest, Rijeka pet... Stanje na ljestvici danas je bitno drugačije. Bijelo-plavi su šest bodova iza Dinama, ali i 12 ispred Gorice, 16 u prednosti ispred Rijeke i čak 21 više od Hajduka. U eri Nenada Bjelice, u 29 prvenstvenih kola, Osijek je, dakle, osvojio dva boda više od Dinama, 20 od Gorice, 21 od Rijeke i 27 više od Hajduka. Danas ima najbolju obranu i treći najefikasniji napad Prve HNL.

Iduće sezone prvenstvena utrka, međutim, za Bjelicu i njegov stručni stožer počinje od “nule”, a ostanu li Bijelo-plavi iako na ovoj razini igre uslijedit će novi, još neizvjesniji obračun s Dinamom za titulu.

- Očekujem još neizvjesnije prvenstvo. Dinamo je konstantan, Osijek će sigurno uložiti u momčad, računam da će Hajduk sigurno napraviti sve da se podigne, da bude bolji i konkurentniji nego što je to bio ove sezone, a Rijeka je uvijek tu, dobra i jaka - zaključio je Špehar.

Tablica od dolaska Bjelice u Osijek nakon 3. kola:

1. Osijek 67

2. Dinamo 65 (-1)

3. Gorica 47

4. Rijeka 46

5. Hajduk 40 (-1)

6. Šibenik 32

7. S. Belupo 29

8. Istra 1961 25

9. Varaždin 23

Kako je Osijek od egala došao u velik zaostatak

27. KOLO - Izjednačeno na vrhu ljestvice

3. travnja: 1. Dinamo 61, 2. Osijek 61

28. KOLO - Osijek remizirao u Koprivnici

11. travnja: 1. Dinamo 64, 2. Osijek 62

29. KOLO - Zaostatak i dalje ostao dva boda

18. travnja: 1. Dinamo 67, 2. Osijek 65

30. KOLO - Remi u derbiju u Gradskom vrtu

21. travnja: 1. Dinamo 68, 2. Osijek 66

31. KOLO - Osijek remizirao na Rujevici

25. travnja: 1. Dinamo 71, 2. Osijek 67

32. KOLO - Osijek remizirao s Varaždinom

2. svibnja: 1. Dinamo 74, 2. Osijek 68

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 09:53