MATIJA DJANJESIC Cropix
TRENEROVE SLATKE BRIGE

Legenda Vatrenih o ubojitim tandemima Dinama i Hajduka: ‘Oni će doći na svoje, no Oršić bi mi uvijek igrao‘

Goran Vlaović o učinku dvojaca Petković - Drmić i Livaja - N. Kalinić
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. srpanj 2022. 18:40

Ante Čačić, čovjek koji je u kratkom vremenu osvojio dva trofeja s Modrima, prvenstvo i Superkup, iznenadio je guranjem u udarni sastav dvojicu napadača, Brunu Petkovića i Josipa Drmića. Zbog toga je i promijenio svoju omiljenu formaciju 4-2-3-1. Nije da je baš to štimalo po željama, Drmić se rijetko vidio, makar je imao jednu veliku priliku koju je promašio.

Nikakav problem

Na koncu ga je zamijenio Mislav Oršić. Očito, dvojcu Dinamovih napadača trebat će još podosta uigravanja. S druge strane igrali su Marko Livaja i Nikola Kalinić. I Dambrauskas je izvadio svoju prvu špicu Kalinića, što se ovome baš i nije dopalo, to nimalo nije krio pri izlasku iz igre. O tome jesu li Drmić i Petković idealna kombinacija, te mogu li se usporediti s Livajom i Kalinićem, porazgovarali smio s nekadašnjim sjajnim hrvatskim reprezentativcem, rasnim golgeterom Goranom Vlaovićem.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Josip Drmić i Nikola Kalinić su klasični centarfori, strijelci, dok su Petković i Livaja igrači koji se vole vraćati po loptu, tražiti je i razigravati, po mogućnosti “pakirati” je svojim isturenim napadačima. Kad bih ih usporedio, mislim da su u subotu bili podjednaki. Radi se o kvalitetnim igračima koji u svakom trenutku mogu stvoriti opasnost pred protivničkim golom. Da, utakmica je završila 0:0, nisu bili strijelci, nisu bili raspoloženi, ali nije to u konačnici nikakav problem. One prave prvenstvene i europske utakmice tek trebaju krenuti. Držim da će i jedan i drugi par doći na svoje kad se radi o postizanju golova, te kreiranja šansi - kaže nam u uvodu Vlaović.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Podosta se postavlja pitanje mogu li Drmić i Petković igrati zajedno? O tome se raspravlja gotovo svakodnevno. Primjerice, u subotu je zbog igranja njih dvojice iz udarnog sastava ispao najbolji strijelac Modrih, reprezentativac Mislav Oršić. Čačić je nakon utakmice kazao:

- Teško je sve njih postaviti u prvi sastav, i Oršića, i Drmića, i Petkovića, i druge koji također to zaslužuju... Zadovoljan sam, pogotovo ako gledamo da je to bilo prvi put, na pripremama su samo 20-ak minuta bili zajedno, sad nešto više od 60... Bio sam znatiželjan, probao sam i nisam nezadovoljan. Ali, imamo dosta posla. Vidjet ćemo ubuduće, po potrebi. Sad sam iskoristio utakmicu protiv Hajduka kao malo veći podražaj.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Trenerovo viđenje

Što misli Vlaović?

- Livaja i Kalinić ne ulaze u sferu Drmića i Petkovića. Kod hajdukovaca se ne dvoji mogu li igrati skupa, jer su oni već igrali zajedno. Petković i Drmić su nova priča. Osobno mislim da itekako mogu igrati zajedno u momčadi. Ne vidim niti jedan razlog zašto ne bi igrali. Posebno zbog pretenzija Petkovića koji voli sudjelovati u igri. Često smo u njegovoj igri vidjeli, da kad bi se oslobodio svog igrača, ostao bi daleko od gola. Tada bi mu ostala mogućnost uputiti neku dobru loptu svom suigraču u napadu. Tu je onda - Drmić. Zato držim da njih dvojica itekako mogu igrati skupa. Naravno, potrebe trenera i njegovo viđenje igre odlučit će o tome. Čačić je postavkom utakmice s Hajdukom pokazao da je to moguće. Hoće li to za Čačića biti zadovoljavajuće, ovisit će o njihovom budućim prezentacijama.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Oršić mora igrati

A što će Čačić onda s Oršićem? Kako iz udarnog sastava izostaviti najboljeg strijelca, klupsku legendu, hrvatskog reprezentativca?

- E, to su slatke brige trenera Čačića. U sustavu 4-2-3-1 iza prve špice nema boljeg igrača od Petkovića. Bez obzira što tu poziciju može igrati Luka Ivanušec. Netko drugi? Nisam baš siguran. Možda se može isprofilirati, ali po onome u igrama Dinama ne vidim nikoga drugoga na toj poziciji. Ivanušec je u subotu igrao više bočno, a zanimljiv mi je i Špikić koji može dosta. Na Čačiću je svakako da izabere najkvalitetnije za određenu utakmicu, te da ih iskoristi na najbolji mogući način.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Vlaović zaključuje...

- Kad se radi o Oršiću, njegova pozicija ne bi smjela biti upitna. Meni bi on uvijek igrao. Radi se o klasnom igraču. No ponavljam, o tim svojim slatkim brigama, odučit će Ante Čačić, na njemu su sve odluke.

image

Goran Vlaović

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Drmić

66 minuta

0 udaraca u okvir

0 izvan okvira

11/14 točnih dodavanja

1/6 dobivenih duela

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:32