STREAM PREPORUKA

Kako se snimala legendarna ‘Casablanca‘: Novi film na Netflixu prava je poslastica za filmoljupce

Prizor iz filma Curtiz
Redatelja pritišću da se odluči kako će film završiti, on baš nema ideja, ali nakon razgovora sa sestrom Židovkom sve mu se poveže.

Među prinovama na Netflixu filmoljupce bi trebao zaintrigirati ponajviše "Curtiz" (2018., režija: Tamas Yvan Topulanszky), priča o snimanju legendarne "Casablance". Njezin je protagonist redatelj Michael Curtiz (Ferenc Lengyel), podrijetlom Mađar (krsno mu je ime Manó Kaminer), u Ameriku je stigao još 1926., nakon što je u Europi režirao više od 60 filmova, a u Hollywoodu nije nimalo smanjio produktivnost.

Prosjek mu je bio četiri filma godišnje, snalazio se u svim žanrovima, a od glumaca je najčešće radio s Errolom Flynnom, Olivijom de Havilland i Bette Davis. S "Casablancom" je bio poseban slučaj. Japanci su upravo napali Pearl Harbor, Curtiz je snimao već dvadesetak dana film kojim njegove zvijezde - Humphrey Bogart i Ingrid Bergman - uopće nisu bile oduševljene, no to je iz priče teško razabrati.

Redatelj je, naime, glavni junak filma, živcira ga što su u njegovu matičnu kompaniju Warner Bros. stigli vladini agenti koji se u sve petljaju, pa i u scenarij, no on, srećom, ima potporu u producentu Halu B. Wallisu (Scott Alexander Young).

Od njegovih zvijezda vidimo samo sjene, doznajemo da je Bogart cijelo vrijeme hodao u cipelama s višom petom kako ne bi bio niži od Ingrid Bergman, malo više se pokaže Conrad Veidt (Christopher Krieg), koji glumi njemačkog časnika, što je pak poseban problem jer je Amerika u međuvremenu zaratila s nacistima. Odnekud se pojavi i Kitty (Evelin Dobos), Curtizova kći iz prethodne veze, za koju on kao gorljiv ženskar nema baš puno vremena.

Redatelja stalno pritišću da se odluči kako će film završiti, on baš nema ideja, ali nakon razgovora sa sestrom Židovkom koja je ostala u Mađarskoj sve mu se poveže.

Zima u osvijetljenom Zoološkom uz noćne obilaske i vilenjake

Polarni advent u Divljem srcu grada traje do 6. siječnja, dokad će Zoološki vrt biti prigodno osvijetljen i uređen, a posjetitelje će s veličanstvenim svijetom životinja petkom, subotom i nedjeljom upoznavati edukatori odjeveni u vilenjake. Program je usklađen s novim mjerama i preporukama epidemiologa, a mlađi od 18 godina i zdravstveni djelatnici imaju slobodan ulaz. U sklopu Adventa organizirani su zanimljivi obilasci na temu snažnih životinja (Mora li saonice vući baš sob?), na temu tjelesnih pokrova (Životinjski ukrasi), otrovnih životinja (Tko je bio dobar ove godine?), životinjskih rekorda (Božićno nadmetanje) i udomaćenih životinja (Gužva u štalici). Na programu su i obilasci vrta noću, koncert violine i mađioničarski show na otvorenom. Iz Zoološkog vrta ističu da veliku pozornost pridaju tome da uređenje ni sadržaji ne smetaju životinjama.

Skupna izložba studentskih radova u četiri hrvatska grada

U ova krizna vremena ljudi lako upadaju u apatiju i krizu zbog neizvjesne budućnosti. No, tu su još uvijek hrabri kreativni pojedinci koji pokušavaju pozitivno protresti našu svakodnevicu. Tako će se danas, s početkom u 18.30, održati otvorenje online izložbe VGA02 uz prijenos iz Galerije Knifer (Osijek), Galerije Prozori (Zagreb), Kluba Zona (Split) te Kina i Kluba Jadran (Rijeka).

image
Interface Video Festival

Pet dana inovativnih kratkih filmova sa svih kontinenata

Prvo izdanje Interface Video Art Festivala, međunarodnog festivala koji okuplja umjetnike posvećene eksperimentiranju u području videoumjetnosti i stvaranju novih inovativnih filmskih formi, održat će se online od 14. do 18. prosinca. Predstavit će 45 odabranih kratkometražnih filmova koji će se besplatno moći pogledati na web platformi www.interface-festival.com.

Beethovenove klavirske sonate večeras u Zadru

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru danas u 20 sati na rasporedu je koncert Gordane Zubović Pavić, Zadranke koja djeluje i živi u Šibeniku. Koncert će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a program se sastoji od triju klavirskih sonata Ludwiga van Beethovena. Ulaznice se mogu kupiti sat vremena prije početka programa te online na adresi ulaznice.hr.

image
Gordana Zubović Pavić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:34