StoryEditor
CROPIX
 RONALD GORSIC
ZARADILI TEŠKU KAZNU

Loš dan u najgorem mogućem trenutku! Tek što je krenuo HNL odmah je načeta vjerodostojnost sudaca

Ono što intrigira u ovoj situaciji je definicija posljedica sučevih grešaka
Autor: Robert MatteoniObjavljeno: 02. lipanj 2020. 22:57

Dogodila se očekivana reakcija HNS-ove Komisije za suce nakon lošeg suđenja u kup-dvoboju Rijeke i Osijeka. Glavni sudac Igor Pajač, VAR sudac Fran Jović suspendirani su do kraja tekuće sezone, dok pomoćni sudac Ivica Modrić neće suditi četiri utakmice. Za Pajača i Jovića to znači apstinenciju od deset utakmica. Gledano u tom fokusu radi se o jednoj od najdužih suspenzija i kao takva ukazuje na težinu grešaka i nastalih posljedica. Gledano iz praktičnog kuta, oni će biti izvan natjecateljskog ritma dva mjeseca. Početkom nove sezone u kolovozu opet će kandidirati za delegiranje…


S obzirom na to da se radi o dvojici sudaca iz tzv. Elitne skupine (još Bebek, Zebec, Pejin, Strukan) ova bi odluka Komisije mogla biti tretirana kao vrlo jasna opomena svim sucima pred start posljednjih deset kola Prve HNL. Ukoliko su posljedice takve za dva visoko rangirana suca u hijerarhiji Komisije, onda je to poruka svima ostalima što ih može slijediti ponove li loša izdanja. S druge strane, pojavljuju se ipak tereti u ovoj odluci, poglavito u kontekstu svrsishodnosti glede perspektive.

image
CROPIX
DAMIR KRAJAC

Krenimo od težina trenutka. Nema dvojbe da je Igor Pajač loše sudio na Rujevici, da Jović i VAR nisu ispunili protokol. Bura koja se podigla u medijima i široj javnosti jednostavno nije dala prostora Komisiji za suce. Da bi kako-tako smirili strasti, ona je suspendirala suce do kraja prvenstva. Ono što intrigira u ovoj situaciji je definicija posljedica sučevih grešaka. Dok je pomoćni sudac Ivica Modrić (45 godina) "kažnjen s četiri utakmice nesuđenja", za Pajača (34) i Jovića (36) je navedeno "da ih uslijed očitog pomanjkanja forme neće koristiti do kraja sezone".

image
CROPIX
VOJKO BASIC

Komisija za suce time ostavlja novi prostor za dvojbu je li pristup utvrđivanju posljedica za loše suđenje samo kozmetički i proizvod rasplamsanog javnog ogorčenja, ili doista najava značajnih promjena tretmana sudačkog pitanja HNS-a. S obzirom na to da je i prije bilo loših suđenja, i s drastičnijim pogreškama, a nije bilo ovakve suspenzije, tek će iduće odluke Komisije za suce razbistriti tu dilemu. Ono što je sigurno, Komisija je ovakvim vrednovanjem tri greške iz rastezljive domene tzv. slobodnog sudačkog uvjerenja sucima i sebi postavila kriterij koji će biti veliki izazov na planu dosljednosti. Kako sucima na terenu, tako i procjenama Komisije. Pogotovo onda kada ne bude ovakvog pritiska javnosti.


Loš dan dvojice sudaca koji su (naj)mlađi u elitnoj skupini šestorice dogodio se u najgorem trenutku za sudačku organizaciju. Nakon tri mjeseca bez utakmica, uz veliku gledanost, odmah je i drastično načeta vjerodostojnost sudaca. U HNL-u je loša tradicija da se događaju veliki propusti, ali treba reći da je u posljednje vrijeme nagoviješteno poboljšanje suđenja. Pogotovo uvođenjem VAR-a. Taj je povoljan momentum, nažalost, sada poništen te je doživljaj sudačkog pitanja iznova u sferi sumnji.
Tako će biti i dalje jer se sucima logično, kao igračima i trenerima, događaju greške da su i najbolji na svijetu. Najveća muka za hrvatske suce je da zbog opće atmosfere sumnje više niti ispravna suđenja ne pomažu u promijeni tog opterećujućeg javnog stava. To nas upućuje na jedinu opciju kojom se može početi mijenjati taj status sudaca, a to su suštinske promjene.

Ne oportune odluke trenutka, ne pojedinačne kazne ili suspenzije, nego potpuno novi koncept sudačke organizacije. Za vraćanje povjerenja klubova, gledatelja i javnosti, to nije opcija, nego imperativ za novu eru. Uključujući i temelj generiranja noviteta, a to su svježi ljudi i ideje. Neovisno jesu li dosadašnja vodstva sudaca bila više ili manje (ne)uspješna, nakon 28 godina, samo novi lideri i sistemski pristupi mogu suštinski promijeniti status sudačke organizacije. I vratiti joj snagu da djeluje u korist pravednijeg i boljeg HNL-a, te naposljetku da time otvori sebi europske putove i vrati dignitet sudačkoj branši.

Linker
17. lipanj 2020 03:18