‘DJEČAK U HALJINI‘

HDZ-ovac šokiran knjigom koju su klinci dobili na poklon: ‘Frapiran sam da propagiraju ovakvo ponašanje‘

‘Dječak u haljini‘ nagrađivana je knjiga Davida Walliamsa koja je dobila svoju fimsku verziju i mjuzikl. Ali, u Kostreni nije prošla...
Tomislav Matić, naslovnica knjige
 Hdz Kostrena

"Dječak u haljini" nagrađivana je knjiga Davida Walliamsa, televizijskog komičara BBC-a, koja je dobila svoju fimsku verziju i mjuzikl, ali nije dobila prolaznu ocjenu u kostrenskom Općinskom vijeću, piše Novi list.

Knjigu su, naime, dobili kostrenski osnovci u povodu sv. Nikole, a HDZ-ov Tomislav Matić ovakav izbor lektire na račun kostrenskog proračuna drži skandaloznim.

- Odmah ću jasno reći, kako mi se ne bi imputirala homofobija ili netrpeljivost: ova je knjiga sasvim legitimna i ne živimo u srednjem vijeku da zabranjujemo knjige. Tko to voli i podržava, neka slobodno čita svojoj djeci, ali je apsolutno neprihvatljivo da se to nameće kao poželjno ponašanje kroz financiranje iz općinskog proračuna i nametanje takve ideologije desetogodišnjacima, kazao je Matić.

- Dijete mi je došlo doma s tom knjigom i bio sam frapiran da Općina našim novcem propagira ovakvo ponašanje. To predstavlja kršenje Ustava, UN-ove konvencije o pravima djeteta, deklaracije o ljudskim pravima te Povelju o temeljnim pravima EU-a. Kroz praksu Europskog suda potvrđeno je da država ne može i ne smije odgajati djecu protivno volji njihovih roditelja što ste si vi u ovom slučaju uzeli za pravo, kazao je Matić ističući kako očekuje javnu ispriku za takav dar te ime osobe koja je odlučila da se takva knjiga nađe u rukama njegova djeteta te koje će sankcije biti poduzete protiv nje.

- Nemam saznanja o knjizi, prvi put čujem, no postupak nabavke za sv. Nikole proveden je kao i svake godine. Ne bih se složio s vama da su to zlouporabljena nekakva prava jer da je protivna bilo čemu, ne bi se mogla nabaviti. O sadržaju knjige možemo raspravljati, vidjet ću o čemu se radi i zasad nemam saznanja da bih vam nešto mogao reći, odgovorio je načelnik Vranić, prenosi Novi list.

Tomislava Matića javnost poznaje kao bivšeg predsjednika HDZ-a Kostrene i direktora lokalnog komunalnog društva. Prije dvije godine slupao je automobil u vlasništvu tvrtke i napustio mjesto nesreće. Kasnije je tvrdio da nikad nije pobjegao, ali je ubrzo svejedno otišao s mjesta direktora KD Kostrena i čela lokalnog HDZ-a. No u toj stranci ostao je potpredsjednik sve do nedavnih unutarstranačkih izbora.

U javnosti se njegovo ime spominjalo i nekoliko godina ranije, kad je u izvješću revizije utvrđeno da je kao direktor komunalnog društva pozajmice isplaćivao i samom sebi, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:27