StoryEditor
 IVAN PERIC/CROPIX
PODRŠKA IZ CIJELOG SVIJETA

Ludilo na povijesnoj utakmici: Evo kako će Osječani odgovoriti HNS-u i pokazati da zabrana nema smisla!

Navijači Osijeka našli su način da zaobiđu zabranu HNS-a, a podrška stiže sa svih strana svijeta
Piše: Darko Ružić/Sportske novostiObjavljeno: 25. srpanj 2020. 16:52

Pitanje prvaka odavno je riješeno, ali u posljednjih 90 minuta nogometnog prvenstva Hrvatske očekuje nas dramatična borba za drugo mjesto koje ove sezone vodi u kvalifikacije Lige prvaka. Centar hrvatskog nogometa danas je Osijek, koji uoči presudnog okršaja s Lokomotivom (21.05) ima sve u svojim rukama. 

Osijek, Lokomotiva i Rijeka bore se za poziciju doprvaka koja ove sezone ima dodatnu vrijednost, donosi kvalifikacije za elitno nogometno natjecanja Starog kontinenta. Dinamo je uvjerljivo prvi sa 77 bodova, Osijek i Lokomotiva imaju po 62 boda, no Osijek je bolji u međusobnom skoru, dok Rijeka ima bod manje.

 

Dodatnu draž borbi za drugo mjesto daje činjenica da će Osijek i Lokosi igrati međusobno na stadionu Gradski vrt, dok Rijeka dočekuje Istru 1961.

Računica je jasna, Osijek ili Lokomotiva pobjedom osvajaju drugo mjesto, Osijek može biti drugi i u slučaju remija, no tada Rijeka ne smije slaviti protiv susjeda iz Pule. Momčadi s Rujevice drugo mjesto donosi jedino pobjeda protiv Istre i remi u Gradskom vrtu.

U Gradu na Dravi danas je opća mobilizacija, a domaći navijači javljaju se porukama podrške sa svih strana svijeta - jer Gradski stadion, odlukom HNS-a, neće biti otvoren za gledatelje. No domaći će, već sada je jasno, imati ogromnu podršku.

 

Već na posljednji trening pred derbi Bijelo-plavih s Lokomotivom došli su u Gradski vrt i navijači. Dakako, pripadnici navijačke skupine Kohorta. U ne malom broju. Dapače, bilo ih je više nego na nekim utakmicama. Razlog tom činu bila je želja navijača pokazati svojim ljubimcima koliko su im privrženi, pa i za što su uskraćeni prigodom sinoć odigrane utakmice budući da je na snazi bila odluka HNS-a da se igra bez nazočnosti gledatelja. A još i prije nego što je trener Ivica Kulešević izveo svoje učenike na taj posljednji trening u ovoj natjecateljskoj sezoni stadionom su odjekivali pjesma i skandiranje "Osijek, Osijek"... 


Kad su pak Bijelo-plavi izašli na travnjak nastao je urnebes. Navijačima u tom trenutku nitko nije branio uporabu njima omiljene pirotehnike; petarde, baklje, rakete sve što postoji u tom arsenalu bilo je u upotrebi. 


Okupirala je Kohorta istočnu tribinu, onu s koje i inače bodri svoje ljubimce, a kada su im se oni približili prije nego što su prionuli treningu i zajednički ih pozdravili, uslijedio je pravi delirij oduševljenja. Šteta, prava šteta, nenadoknadiva i nepopravljiva izazvana je tom, ma što tko rekao i mislio, nerazumnom odlukom HNS da se utakmice posljednjeg kola prvenstva, a i finale Kupa, igraju bez nazočnosti gledatelja.

 

Tako nešto uskratiti ljubiteljima nogometa nedvojbeno je brzopleto i tvrdoglavo iznjedrena odluka s dalekosežnim posljedicama. Jasno i sumnjama u stvarnu dobronamjernost unatoč isticanju "brige" za zdravlje svih koji bi se tada pojavili na tribinama.


Kohorta s vanjske strane istočne tribine


Svi nadležni organi izašli su ususret navijačkoj skupini Kohorta i dopustili postavljanje velikog videozida ispod istočne tribine Gradskog vrta, ali, dakako, s vanjske strane stadiona. U tu svrhu zapriječen je i promet Wilsonovom ulicom, a glas navijača, njihovo bodrenje nesmetano je dolazilo do igrališta i zasigurno bilo velika pomoć Bijelo-plavima.

 

Zbog specifičnih okolnosti navijači su ih promatrali na videozidu, a oni sami pak njih nisu vidjeli, no čuli jesu, još itekako. Kad drugačije nije moglo, kada je HNS ostao nepopustljiv, i to je bar nešto. Iako, naravno, nije to uporedivo s fizičkom nazočnosti gledatelja na tribinama. Ali, čulo ih se, a bit će tako i večeras. 

Poruke podrške stižu sa svih strana svijeta, a jedna čak i iz Vijetnama. Šalje ju bivši nogometaš Osijeka Neven Laštro.

Linker
16. kolovoz 2020 06:25