KIERAN MCMANUS Dppi Via Afp
ZELENO SVJETLO

Maksimir se raspada, ali ima sve dozvole! Krene li gradnja novog stadiona, Dinamo seli u - Sesvete!?

Dinamo dobio sve licencije, europske utakmice može igrati na svom travnjaku
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. travanj 2021. 15:13

Sva licencije su u Maksimiru, i one za HNL i one za UEFA-ina natjecanja. Nije bilo baš nikakvih problema, Komisija za licenciranje Hrvatskog nogometnog saveza Dinamu je udijelila licencije, tako je bilo i proteklih godina. Možda se pitate što je s infrastrukturom nakon potresa, s istočnom tribinom? Ništa, ona je zatvorena za gledatelje i sve je u redu. Ako slučajno ne znate, Dinamo je adaptirao južnu tribinu, ali i da nije, opet bi dobio licencije, mogao je ostati samo na zapadnoj i sjevernoj tribini. No, plavom klubu je jug bio bitan zbog svlačionica i svih ostalih potrebnih sadržaja na tok lokaciji.

A eto prilike da razjasnimo još jednu stvar. Naime, mnogi su nas pitali kako to da Dinamo ima dozvolu igranja međunarodnih utakmica na takvom derutnom stadionu, na kojem je zbog opasnosti zatvorena jedna tribina, ta spominjana istočna. Što na sve kažu u UEFA-i? Ništa. To nije tema u Kuće europskog nogometa.

image
FRANCK FIFE Afp

Znalo se prije licitirati i pisati, postavljati pitanja hoće li UEFA dopustiti igranje Dinamu utakmica u svojim natjecanjima s obzirom na stanje maksimirskog stadiona? No, ta priča nije u nadležnosti UEFA-e. Krovna organizacija sve prepušta nadležnosti lokalnih saveza. Ukoliko lokalni savez kaže da je sve u redu i dodijeli licenciju, onda je to u redu i za UEFA-u.

UEFA se ne miješa

O svemu, dakle, u našem slučaju odlučuje HNS. Kuća europskog nogometa neće poništiti odluke lokalnih saveza, to ne dolazi i obzir. Naravno, UEFA, ako stvarno postoje preveliki problem igranja na nekom stadionu, može problematizirati priču. Može zahtijevati od lokalnih saveza neku nadopunu, neko popravljanje infrastrukture, neke radove. Ipak, to ne radi. Odlučila bi se na tako nešto kad bi zaista postojao neki veliki problem, nešto zbog čega bi utakmice u njenim natjecanjima bile moguće pod upitnikom. Kad je Maksimir u pitanju, to se neće dogoditi, nikad krovna organizacija europskog nogometa nije posezala za nekim takvim zahtjevima.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Početak i kraj

Hrvatski nogometni savez je taj koji odlučuje i tu je priči početak i kraj. Tako da se u Maksimiru može igrati sve, mogu dolaziti najveći klubovi iz Lige prvaka ukoliko Modri osvoje naslov i plasiraju se u najelitnije klupsko natjecanja na svijetu.
Kad smo već kod stadiona, u Maksimiru se čekaju izbori za zagrebačkog gradonačelnika, osluškuju se stavovi kandidata. Hoće li početi rušenje Maksimira i gradnja novog na istom mjestu zaista nitko ne može znati, apsolutno sve je u rukama politike.
Ako ipak krene priča oko novog stadiona, gdje će svoje utakmice igrati Dinamo? Jesu li iz plavog kluba kontaktirali neke druge gradove oko privremenog domaćinstva? Odgovor je - ne! Nije bilo nikakvih kontakata. Jer cijela priča je u velikoj magli.
U Dinamu čekaju vidjeti u kojem smjeru kreće ideja o mogućem igranju u Sesvetama. O tome smo već pisali u nekoliko navrata, to bi bilo zdravorazumsko rješenje, projekt je gotov, postoji pravovaljana građevinska dozvola. Ne treba izmišljati toplu vodu, stav je maksimirskog kluba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 16:58