StoryEditor
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
BIT ĆE TO TUŽNA UTAKMICA

Maksimirska ruina uoči derbija s Hajdukom! Legenda tvrdi: ‘Ta ideja je glupost, stadion se mora srušiti‘

Branko Gračanin i Stjepan Deverić, složni su u tvrdnji da gradu Zagrebu treba novi stadion
Autor: Predrag JurišićObjavljeno: 10. srpanj 2020. 22:27

Tribine istok i jug zjapit će prazne, na sjeveru bi trebali biti Bad Blue Boysi, a na zapadu gledatelji koji mahom podržavaju Dinamo, te Hajdukova Torcida(!?), valjda će biti odvojeni kordonom policije i zaštitara. Nešto manje od 6000 ulaznica pušteno je u prodaju za nedjeljni derbi Dinama i Hajduka (točnije, 5970), dakle oko petine kapaciteta stadiona bit će u funkciji.
 

Čudne ideje

U svakom slučaju, otužno će biti maksimirsko ozračje s pogledom na pustinju na istoku i jugu...
- Pozitivno je što u Dinamu misle na sigurnost gledatelja, pa su zatvorili ionako oronule tribine oštećene potresom, ali nije mi baš jasno kako kane odvojiti Torcidu od ostatka gledatelja na zapadu? To mi je malo čudno, nije logično. Nadam se samo da neće biti incidenata, ali ‘zakuha’ li se, moglo bi biti velikih nevolja - kaže Branko Gračanin, lijevi branič Dinamove legendarne generacije ‘67.

image
.
Foto: Srdjan Vrancic/CROPIX
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

I dodaje:
- Ne sviđa mi se to igranje pred dvije popunjene tribine, ne znam kako bih to nazvao, to nema smisla. Istinski nogometni zaljubljenik raduje se punim tribinama, posebno na ovakvim, derbi utakmicama, a u nedjelju će biti suprotno, bit će gledatelja kao na utrkama zečeva! To neće nikako izgledati, potres i pandemija koronavirusa učinili su svoje. Ma, fućkaš utakmice bez gledatelja, ne postoji ništa ljepše za nogometaša od prepunih tribina, to daje dodatni motiv i energiju. Kad sam igrao, mogao sam ‘stotku’ istrčati za deset sekunda ukoliko mi je publika pljeskala i podržavala me! A kad su mi fućkali, onda sam bio na 13 sekunda - slikovito objašnjava Gračanin.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

I ovaj slučaj potvrđuje da je stadion u Maksimir stalna gradska sramota?
- Slažem se. I slušam nekakve ideje da će se stadion obnoviti i renovirati. Ne postoji veća glupost od te! Taj se stadion mora srušiti do temelja i izgraditi novi! Kad se nadograđuje i ‘krpa’, opet će za koju godinu doći do nevolje. I zato, treba ga poravnati sa zemljom i napraviti novi, komforni, za 30.000 gledatelja, pa svi europski gradovi veličine Zagreba imaju barem jedan takav moderni stadion. I nitko me ne može uvjeriti da nema novca za tu investiciju, stadion je potreban ovome gradu i državi - kaže Gračanin i zaključuje:
- Ne očekujem previše od nedjeljne utakmice, ne bih je čak ni nazvao derbijem! Ni Dinamo ni Hajduk nisu u formi, igraju negledljiv nogomet, stadion će biti gotovo prazan, neće biti, dakle, ni onog toliko potrebnog poticaja s tribina. Bit će to, na žalost, siromašna priredba - smatra Gračanin.

Što se treba dogoditi?

Turopoljski ‘as tref - Deverić Štef’, kako ga je od milja zvao pokojni radio-reporter, Ivo Tomić, u karijeri je igrao za oba kluba, s Dinamom je osvojio i naslov 1982. godine. O aktualnom stanju maksimirskog zdanja kaže:
- Već se godinama govori o izgradnji novog stadiona, koji nam je nasušno potreban. Potres je sad samo produbio očite probleme sa starim i derutnim Maksimirom, ne znam što bi se još trebalo dogoditi pa da ljudi koji odlučuju shvate da je novi stadion potreba ovoga grada. I nadam se da će se brzo nešto pozitivno riješiti. Teško je reći tko je konkretno kriv za ovo neodrživo stanje Maksimira, ali sad je uistinu krajnje vrijeme da se nešto konkretno poduzme oko izgradnje novog stadiona - govori Deverić i nastavlja:

- Čudno će biti ozračje u nedjelju na derbiju, kad će biti ispunjena, u najboljem slučaju, samo petina ukupnog kapaciteta stadiona. A u svemu je ironično da smo time zapravo privilegirani, jer vidimo da se u gotovo cijeloj Europi nogomet igra bez gledatelja na tribinama! No, nadam se da ćemo vidjeti dobru utakmicu, iako su i Dinamo i Hajduk u igračkoj i rezultatskoj krizi. Jer, derbi uvijek sa sobom donosi posebnu draž, neovisno o položaju na ljestvici i trenutačnoj formi. Veliko je suparništvo između zagrebačkog i splitskog kluba, ta je utakmica jedinka sama za sebe i vjerujem da će igrači dati najbolje što mogu kako bismo ipak uživali u dobrom nogometu, unatoč svim negativnim okolnostima u kojima se taj derbi odigrava - rekao je Deverić.

Linker
17. srpanj 2020 23:17