StoryEditor
Emir Dilaver i Izet Hajrović nalaze se na listi igrača na koje se navodno ne računa...
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
PETORKA OTPISANA

Mamić na novom početku! Kako se riješiti viška igrača u svlačionici, evo s kim u Dinamu ne računaju!

Posebna je priča nogometaš s kojim trener nije kliknuo, a kojem je zamjerio jedan nedavni istup...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. srpanj 2020. 10:12

U četvrtak poslijepodne Zoran Mamić okupit će momčad na sastanku i treningu, koji će označiti početak mini-priprema za novu sezonu. Sad kreće ono važno i pravo, razdoblje kad nema alibija i drugih ciljeva, bitno je jedino proći u Europi, plasirati se u skupinu jednog od natjecanja.

Nije tajna da atmosfera u Maksimiru i oko njega nije idealna, opterećen je Dinamo mnogočime što se događalo zadnjih mjeseci, opterećen izvannogometnom pričom Zorana Mamića, nitko ne zna što, po svim pitanjima, donosi jesen. Malo je prava na kiks i promašaje, jer, znamo kako to ide, samo rezultat, europski, drži Modre na pozitivnom putu.

A bit će zanimljivo vidjeti tko će sve krenuti s momčadi u te prve treninge. Modri trenutno na popisu imaju pedesetak igrača, što ovih koji su ionako ovdje, što mladih koji su u završnici sezone iskoračili u prvu momčad, što onih koji se vraćaju s posudbi. Svi oni nešto očekuju, svi oni misle da zaslužuju priliku u Dinamu, a jasno je da ne mogu svi ostati i svi igrati.

Tako da će danas, paralelno s početkom treninga, početi i provjetravanje svlačionice, Modrima je cilj ipak skratiti taj popis igrača. No, moglo bi to biti i najteže pitanje ovog ljeta - kako se riješiti viška igrača u svlačionici? Ne može klub samo tako doći igraču i reći “mi te ne želimo, odlazi”. A u vrijeme kad tržište još nije razigrano i kad ne pršti od ponuda, neće ni ti igrači odmah prihvatiti takav rastanak. Pogotovo što neki od njih imaju još uvijek važeće ugovore.
 

Dilaverova priča

U prvom planu po tom je pitanju petorka: Hajrović, Dilaver, Moubandje, Pinto i Atiemwen. Dinamo više ne računa na Izeta Hajrovića, to je odavno poznato, a u Maksimiru su već definitivno prelomili da se ovog ljeta i službeno rastanu s popularnim Hajrom. Međutim, on ima ugovor do konca 2021., zasad nema ozbiljniju ponudu i pitanje je hoće li pristati samo tako raskinuti ugovor. Francois Moubandje, švicarski lijevi bek, također u Dinamu ima dobar i dugoročan ugovor, također zasad nema ponudu, zašto bi napustio Maksimir?

image
AFP

Ivi Pintu istekla je posudba u Famalicau, gdje je odigrao 15 utakmica ovog proljeća, ali bio i nekoliko puta ozlijeđen, može li se on nametnuti kraj Stojanovića, Moharramija, Karačića i mladog Hrvoja? Ali, i on ima ugovor još dvije godine. O Atiemwenu smo već pisali, njega u Dinamu ne vide u planovima, međutim, ugovor je do 2024.! Posebna je priča Emir Dilaver. On i Zoran Mamić, očito, nisu kliknuli, na tom jednom sastanku nakon derbija s Hajdukom, Dilaver je (pre)otvoreno rekao neke stvari koje ga muče i s kojima nije zadovoljan, Mamić mu je to zamjerio i poslao ga na odmor zajedno s Hajrovićem.

Po svemu sudeći u Dinamu ne bi imali ništa protiv da se rastanu i s Dilaverom, što ne bi bilo neočekivano da on nedavno nije produljio ugovor s Modrima za još dvije godine. No, bilo je to u trenucima dok se Theophile cjenkao i već bio na izlaznim vratima, tada su u maksimirskim kancelarijama odlučili zadržati Dilavera. A sad, kad je Theophile potpisao, kad imaju nekoliko mladih igrača na toj poziciji i tragaju za još nekim imenom nadajući se Sigaliju, tada Dilaver očito više nije neophodan. Naravno, s obzirom da smo u Dinamu već ovog ljeta gledali podosta preokreta, pa i da Modri ne uspiju pronaći adekvatno rješenje, moguće je Dilaver na kraju ipak nastavi u modrom dresu, da svi zaključe, iskreno ili ne, kako je “ostanak želja svih i najbolja opcija za igrača i klub”.

Dilaver je trenutno vrlo vruća maksimirska tema, svi se pitaju kako će se rasplesti taj čvor, ipak se radi o igraču koji je imao vrlo jaku karakternu ulogu u zadnje dvije godine Dinamova preporoda. No, uvijek je visjelo u zraku da je Dilaver igrač vjeran Nenadu Bjelici i da će odlaskom trenera i on napustiti Maksimir, čini se kako je taj trenutak sve bliže. Ali, kažemo, nije jednostavno samo tako otpisati igrača i pronaći mu zamjenu.

To je, dakle, glavnih pet igrača s kojima bi u Dinamu željeli provjetriti kabinu, o ostalima će se tek pričati. Tko će od mladih doista ostati u prvom planu, tko će otići na posudbe, tko se vratiti u drugu momčad? Recimo, za očekivati je da će i neki od ovih mladića poput Gvardiola, Marina, Šutala, Franjića... igrati za juniorsku momčad u završnici Lige prvaka pa će izbivati neko vrijeme iz prve momčadi. Hoće li otići Majer, Gojak, Livaković, Petković...? To su pitanja na koja će odgovoriti mercato, trenutno je još sve u fazi razgovora, upita, glasina, to su stvari koje će se rješavati u hodu. No, prvih dana svakako je ideja ‘pročistiti’ momčad, Pinto, Hajrović, Dilaver, Atiemwen i Moubandje svakako su prvi u redu.

S KIM U MAKSIMIRU NE RAČUNAJU

Ivo Pinto - istekla posudba u Famalicau, ugovor do lipnja 2022.
Iyayi Atiemwen - ističe posudba u Lokomotivi, ugovor do siječnja 2024.
Izet Hajrović - u Dinamu ga ne trebaju u novoj sezoni, ugovor do prosinca 2021.
Francois Moubandje - nije se nametnuo i pokazao kvalitetu, ugovor do lipnja 2022.
Emir Dilaver - nedavno produljio ugovor, ali sad nije u prvom planu, ugovor do lipnja 2022.

 

Linker
30. srpanj 2020 10:43