ISTRAŽIVANJE

Ljudi, žao nam je što vam ovo moramo reći, ali vaši psi ne razumiju baš sve što im kažete...

 Elodie Ferrando/Swns/Swns/Profimedia

- Moj pas razumije sve što mu ja kažem - tvrdim ja to svima već godinama. Kako i ne bih, kad su nas stručnjaci donedavno uvjeravali da, ako pas izgleda kao da vas razumije, onda vas zaista razumije. Dobro, jasno je i meni da ne razumije finese i da zapravo najviše reagira na riječi "hrana", "šetnja" i "Boris", a manje na moja izlaganja o tome kako se trenutno osjećam. No, pošto često usred mojeg izlaganja gleda u mene tupim pogledom ("ne opet" govori mi taj pogled) ili spava, zaključila sam da me razumije. Samo je, eto, boli briga za mene.

E pa, stižu dobre i ne tako dobre vijesti. Nije da je nije briga - stalo joj je do suptilnih nijansi mojih osjećaja, ali me zapravo ne razumije. Istraživači s Eötvös Loránd University iz Budimpešte mjerili su aktivnosti mozga ljubimaca posebnom tehnikom, koja uključuje elektrode zalijepljene na njihovu glavu. One su mjerile aktivnosti njihova mozga.

Prvo su im rekli naredbu koji znaju, recimo, lezi. Onda bi im rekli sličnu riječ, posve besmislenu, recimo, lezu. Na kraju su im rekli besmislenu riječ, blurp, koja je zvukovno posve različita. Psi su ispravno razlikovali riječ naredbe i onu koja zvuči drugačije. Na prvu su legli, na drugu su čudo gledali istraživače.

- Aktivnost mozga je drugačija kada čuju naredbu, jer je to riječ koju poznaju, nego kad im govorimo riječi koje im ništa ne znači. To znači da prepoznaju riječi - rekla je CNN-u autorica studije, Lilla Magyari.

No, premda su jasno razlikovali prvi i treću riječ, ona besmislica koja je zvučala slično naredbi koju znaju nije kod njih izazvala zabunu. Zapravo, oni su i na riječ "lezu" - legli. Nisu primijetili razliku. To je bilo neobično, s obzirom na to da su dosadašnje studije pokazale da psi dobro čuju zvukove.

- No, čini se da zapravo ne obraćaju pozornost na sve zvukove jezika. Vjerojatno ne shvaćaju da su ti detalji bitni za ljudski govor - kaže Magyari.

No, ova studija je pokazala da psi zaista slušaju ono što im ljudi govore. Nije da, kao što se prije mislilo, reagiraju samo na pokrete tijela svog skrbnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:18