EKSKLUZIVNO ZA SN

Mandžukić tvrdi: 'Protiv Srbije bit će spektakl, jedva čekam da krene. Letjet ću terenom'

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. ožujak 2013. 11:24

Komuniciramo pet godina. Prvi put smo ga čuli da je razgovor počeo s uzdahom i riječima “umoran sam kao nikad”. Dan poslije konačne detronizacije Borussije iz Dortmunda, kojoj je Bayern ove sezone uzeo Superkup, prvenstvo i sada Kup, Mario Mandžukić odao je za njega neuobičajeni doživljaj...

- Koma sam nakon pobjede. Nemam pojma o brojkama, ali sam, znam ja to sam i bez mjerenja, pretrčao više nego ikad. Zašto? Željeli smo pobijediti i potvrditi moć protiv najjačeg rivala iz Dortmunda. Sve je na Allianz Areni bilo u tom ozračju, dobiti Borussiju i ostati u trci i za Kup!

Gledali smo meč, niste imali nekih neuobičajenih zaduženja?

- Standardno, moraš biti prva crta obrane, brzo napadati, juriti gore-dolje, lijevo-desno, bez sekunde opuštanja. Snaga ovoga Bayerna je da svi to radimo i djelujemo kompaktno.

I nadasve igra jako dobro?

- Je, užitak je djelovati u ovoj momčadi. Od prvog treninga, kad sam ušao u svlačionicu i upoznao svakoga ponaosob, spoznao sam kod svih isti žar i ogromnu glad za uspjehom. Bayern je dvije godine postio s trofejima, to je neprirodno stanje za ovakav fantastičan klub i svi su silno motivirani da nadoknade propušteno. Zato i djelujemo tako moćno!

Superkup ste osvojili, naslov je praktično osiguran, eliminacijom Borussije de facto ste stavili hipoteku na Kup, ostaje pitanje samo Lige prvaka? Raste li pritisak s obzirom da je Bayern München dva puta izgubio finale posljednjih godina?

- Nisam ovdje osjetio nikakve pritiske u klubu ili oko njega. Bayern uvijek ide u svim natjecanjima s ambicijom konačne pobjede, ta je filozofija jedini, nazovimo ga, pritisak. Na svim frontama jako dobro stojimo i naravno da nam se po glavi vrti ambicija da osvojimo sve trofeje sezone. Imamo širok kadar vrhunskih igrača, odlično smo vođeni i sad nam još treba ona mala doza sreće da se stvari poklope.

Vama se ove sezone sve poklapa, kao da nemate pritiska ni zbog konkurencije?

- Ne znam vam ja što znači pritisak, taj pojam ne poznajem. Uživam u nogometu, u svakoj utakmici dajem sve od sebe i tako se valjda branim od opterećivanja što bi bilo da bi bilo. U Bayernu je takav pristup samo potenciran odličnim rezultatima i svakako lakšim podizanjem osobnog učinka kada ste okruženi tako sjajnim suigračima.

Kao da su svi pomalo iznenađeni vašom igrom i iskazanim potencijalima. Vjerojatno ste vi samo sanjali da bi se stvari mogle rasplesti u ovakvom golgeterskom i učinkovitom smjeru?

- Nećete mi vjerovati, ali ja nisam iznenađen! Kad sam potpisao onda sam izjavio da vjerujem u sebe i očekivao sam da će moje mogućnosti u Bayernu doći do punog izražaja. Primijetio sam i ja da u medijima, među navijačima, pa možda i u klubu, koliko god su me cijenili, ipak nisu očekivali ovakve partije.

Vjerojatno nije ni Gomez, koji je vrhunski napadač sa sjajnom statistikom, ali sjedi na klupi!

- On je veliki napadač te mislim da sve to čini najsretnijeg trenera jer ima na raspolaganju više vrhunskih rješenja, uključujući iskusnog Pizzarra. Mediji su potencirali to suparništvo između Gomeza i mene, imao sam osjećaj kao da su nas htjeli posvaditi, ali nemaju šanse. Mario i ja se odlično slažemo.

Znali ste da je Jupp Heynckes bio sjajan napadač?

- Kako ne bih znao!?

OK, ali htjeli smo pitati je li mu upravo igračka specijalnost omogućila da vas kao trener dovede u ovakvu formu?

- Pričali smo o tome kako je igrao, davao golove i tukao se sa stoperima, no priznao mi je da nije toliko trčao kao ja. Dojmilo me se kad mi je otvoreno kazao da je tolika količina trke za napadača njemu jednostavno nešto nevjerojatno.

Jeste li ostvarili mirniju distribuciju vašeg kontingenta ulaznica za Srbiju?

- Ha, ha, jesam, riješio sam to bez stresa. Koliko sam dobio toliko sam podijelio. Gužva je za karte, žao mi je što nećemo moći svi koji bismo željeli u Maksimir, malo bi bilo da je duplo više mjesta.

Dobro, fokusirajmo se na 22. ožujka!

- Protiv Srbije bit će spektakl. Već na Euru pokazali smo snagu, a sa Štimcem nastavili rasti. Ne bojim se ičega, samo jedva čekam da to krene. Mislim da ću letjeti Maksimirom.

Koja je prednost Hrvatske, a koji hendikep u ovakvom dvoboju?

- Prva su prednost navijači i ogromna podrška uz koju sigurno igramo moćnije. Nadalje, dobra je forma reprezentacije, imamo bodovnu prednost i kao takvi, dominantni, moramo se postaviti i ovom prilikom. Hendikepe je teško spoznati...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 22:25