RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
‘OVO JE NAŠ ZADNJI VLAK...‘

Marko Livaja napokon otkrio što bi ga moglo zadržati u Hajduku: ‘To je jedno od važnijih pitanja!‘

Najbolji igrač Hajduka uoči subotnjeg jadranskog derbija s Rijekom na Poljudu otvoreno progovara
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. travanj 2021. 18:31

Uoči jadranskog derbija pred novinare je izašao Marko Livaja. Ključni igrač Bijelih vraća se na travnjak nakon što je preko TV-a odgledao zagrebački ogled s Dinamom. Kako je Livaja vidio maksimirski derbi?
- Šteta, izgubili smo bodove na naše pogreške. Mlada je momčad, još treba skupljati iskustva. Nemam suigračima što prigovoriti, pružili su maksimum, ali Dinamo je igrao bolji nogomet. Možda smo bili previše defenzivni, međutim na kraju je Dinamo zasluženo pobijedio iskoristivši svoje šanse - kazao je Livaja.


Dinamo je prošao, misli su okrenute Rijeci. Svjestan je i Livaja kako je do kraja prvenstva ostalo malo utakmica, kako nema puno šansi da se uhvati mjesto za europske kvalifikacije sljedeće sezone.
- Za nas stiže najvažnija utakmica sezone. Zadnji vlak za Europu - poručio je bez okolišanja.

image
Paolo Tramezzani i Marko Livaja
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix


Čeka Livaja prvi pogodak na Poljudu za seniorski Hajduk. Ali, dovoljno je iskusan da ne misli o tome tko će zabiti.
- Apsolutno nije bitno tko će zabiti gol, samo neka pobijedimo.


Rijeku je ocijenio kao "iskusnu momčad koja zna što hoće", a posebna pozornost u razgovoru s predstavnicima medija posvećena je Franku Andrijaševiću.
- Franko je iskusan igrač koji poznaje i našu momčad. Ali, ne trebamo se opterećivati njihovim pojedincima. Naša misao vodilja treba biti utakmica iz Rijeke koju smo pobijedili krajem veljače. Trebamo dobro pogledati taj dvoboj i bit će nam jasno koji je sutra put do pobjede.


Livaja se vraća u momčad, ali bit će Bijeli bez ozlijeđenih Dimitrova, Mujakića, Diamantakosa i, što je najvažnije, Umuta. Jer, turski napadač najbolje se u igri razumije s Livajom.
- Drago mi je igrati s napadačima kao što je Umut. Zna zadržati, odložiti loptu. Žao mi je što ne igra u subotu, ali morat ćemo i bez njega. Ne, ja neću igrati napadača. Moja je uloga povučeni špic. Već se pokazalo da u toj ulozi mogu najviše pružiti.


Velika je vjerojatnost da bi u subotu ponovno mogli zaigrati Biuk i Ljubičić, dva tinejdžera iz juniorskog pogona. Kako Livaja vidi najmlađe igrače u svlačionici Bijelih?
- Biuk je bio jedan od najboljih naših igrača u Maksimiru. Ne boji se, ima dribling, odličnu kontrolu lopte. Nema sumnje da je pred njim sjajna budućnost. Kao i pred Ljubičićem. Obojica su odlični momci, žele napredovati što je jako bitno.


Možete li usporediti Biuka i Ljubičića sa svojim izdanjima u tinejdžerskim danima?
- Ha, ha.... ne mogu, jer ja sam bio sasvim drukčiji karakter. Oni su mirni momci, ja nisam bio tako staložen s 18 godina.


Ali, smirio se i Livaja. Nekoć se mislilo da je neukrotiv, ali promijenio se temperamentni Marko.
- Dođu godine, djeca... Život postane drukčiji i moraš se promijeniti.


Da, godine su u pitanju. Livaja je prije 11 godina otišao s Poljuda, prošao u međuvremenu Italiju, Rusiju, Španjolsku i Grčku odakle se i vratio u Hajduk. Kakav je HNL? Bolji ili slabiji od očekivanog?
- Dosta kvalitetna liga, diže se svake godine. Da se popravi još malo infrastruktura bilo bi i bolje. Međutim, ništa me nije iznenadilo. Pratio sam HNL i ranije, a sada sam se uvjerio da je zaista kvalitetna. Svaka momčad ima igrača koji ti može napraviti probleme.


Je li Hajduk na nivou onog što ste očekivali pri dolasku?
- Nisam imao očekivanja, ali na dobrom smo putu. Imamo kvalitetne igrače, ali i dosta prostora za napredak.


Kakva je vaša impresija trenera Tramezzanija?
- Glupo je da komentiram trenera. Što je donio? Donio je bodove. Ima rezultat, a što se tiče igre, netko može biti zadovoljan, a netko i ne mora. Nije moje da ulazim u takve teme, na kraju sezone ćemo vidjeti gdje smo.


Što će biti na kraju sezone uvijek je najzanimljivije pitanje kada je Livaja pred novinarima. Je li ostanak u Hajduku ovisi o plasmanu u Europu?
- Ne ovisi o plasmanu u Europu. Što se tiče tog cilja, bit ćemo pametniji za dva tjedna. Ima dosta bodova u igri, nema sigurne utakmice, svatko ti može otkinuti bodove. Ali, dok ima šanse, mi ćemo se boriti.


Je li stvaranje jače momčadi za sljedeću sezonu ključno pitanje za vaš ostanak na Poljudu?
- To je jedno od važnijih pitanja, ali trenutno ne razmišljam o tome što će biti na kraju sezone.


Ne razmišlja, ali kada ga pitate "kako je doma", Livaja će bez oklijevanja odgovoriti "doma je najljepše". Koliko ste uopće zadovoljni s povratnička dva mjeseca na Poljudu?
- Krivo mi je zbog dva remija s Belupom, dobili smo crvene kartone na neiskustvo. S ta četiri boda bili bismo bliže Europi. Žao mi je i što nema publike. Nadam se da ću dočekati povratak navijača na Poljud. Jer, ako ih dočekam, znači da ostajem - kazao je Livaja uz zagonetni osmjeh.


Livaja izgleda zadovoljno, pun samopouzdanja. Zaželio se nogometa, nema problema s pritiskom, jer je glavni igrač Hajduka.
- Kakav pritisak, igram nogomet - jednostavno će odgovoriti.


Spreman je Livaja, očito je jedva čeka jadranski derbi. Čeka još jednu priliku za dokazivanje izborniku Daliću. Igra kvalitetno, ali ipak se nije uspio vratiti među Vatrene.
- Volio bih se vratiti u reprezentaciju, nisam odustao od te ambicije. Hrvatska na Euru? Mora se poklopiti puno detalja za dobar rezultat. Imamo kvalitetnu reprezentaciju, u to nema spora.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 07:18