StoryEditor
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX
SUKOB U HNL-KLUBU

‘Mi smo svoje odradili, novac kojeg su trebali dati suvlasnici mogli smo potrošiti na pojačanja‘

Već duže vrijeme tinjaju sukobi na relaciji Istra - Baskonia/Alaves. Ne nazire im se kraj.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. rujan 2020. 22:07

Kad je Alaves odlučio proširiti svoje sportske interese izvan Španjolske, Haritz Querejeta bio je predvodnik te ekspanzije. Mlađi sin Joseana Querejete je kao direktor grupacije Baskonia-Alaves najviše doprinio da se dođe u Hrvatsku, prvo u Rudeš kao partner u upravljanju, a onda u Istru 1961 kao vlasnik. U pitanju je dobar čovjek, pozitivac i zasigurno jedini koji punom strašću među Baskima u Vitoriji promiče projekt Istra. Nažalost, Querejetu juniora je prošle godine načeo stres, imao je ozbiljnijih kardiovaskularnih problema i duže je bio postrani. U međuvremenu su se odnosi u grupaciji, ali i prema projektu promijenili te je njegov ukupni doprinos i utjecaj ipak limitiran. Prvi put od pandemije pojavio se u Puli i porazgovarao s novinarima. Nije otkrio ništa novog ili značajnog što najviše zanima javnost i navijače, a to su pojačanja kadra, jer to u konačnici nije njegov djelokrug rada. Njegova opaska bila je jasan signal perspektive...

- Sergio Fernandez je izvrstan sportski direktor. Možda smo platiti danak neiskustvu u kontekstu Prve HNL. No, ne želim se miješati u njegov posao, mogu samo kazati da je prijelazni rok otvoren do sredine listopada i nešto ćemo učiniti da poboljšamo kadar prve momčadi. Treba kazati i to da je zbog visokih gaža igrača Alavesa teško neke od njih usmjeravati u Istru 1961.

Drugim riječima Haritz Querejeta dao je naslutiti da će se dovesti neke mlade igrače u potrazi za afirmacijom, ali.

- Zbog COVID pandemije živimo teško vrijeme, ali trudit ćemo se napraviti što bolje možemo naš posao.

Podsjetio je na ono što su zatekli 2018. godine.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

- Uzeli smo klub čiji zaposlenici nisu dobivali plaće, nije bilo lopti, opreme, bilo je dugova na sve strane. Uspjeli smo to sve sanirati i zapošljavamo 110 ljudi koji su redovito plaćeni. Veliki posao u tom smislu napravili su Lauzurica, Devide Vicenti i Podnar te im zahvaljujem. Kao i voditelju omladinskog pogona Danijelu Jumiću. Kad smo došli taj dio kluba, bio je devastiran, a danas imamo sedam reprezentativaca u raznim hrvatskim selekcijama. Sada je vrijeme da kao klub napravimo novi iskorak.
Tu je Querejeta dao naslutiti da između većinskog vlasnika (Baskonia-Alaves) i manjinskog (15 %) Grada Pule postoji problem. Mogli bismo reći i sukob koji tinja duže.

- Mi smo svoje obveze odradili, ali suvlasnik nije ispunio svoja obećanja, niti ona koja je potpisao. Nema odgovarajuću infrastrukturu za trening, moramo trošiti velike iznose za najam terena (Medulin) za trening svih naših selekcija. Taj novac mogli smo potrošiti na prvu momčad. Nije bitno gdje je, ali je važno da je to mjesto za kamp odgovarajuće. Ponuđen nam je Štinjan, ali to niti približno ne odgovara za gradnju kampa. Vezane su nam ruke. Mi želimo dugoročno ostati i graditi klub, ali na ovaj način ne može se dalje.

Dakle, uz razočaranja za navijače da neće biti značajnih promjena u sportskoj politici i da će se više paziti na omladinski pogon i mlade igrače u prvoj momčadi, nego na rezultate, sada postoji i novi problem, a to je sukob vizija i(li) rastuće nepovjerenje na relaciji Baski - Grad Pula.

Inače, kako doznajemo iz maksimirskih krugova, operativci Istre 1961 su u intenzivnim pregovorima s Dinamom oko dovođenja U-19 reprezentativca Nike Jankovića u Pulu. Radi se o 186 centimetara visokom ofenzivnom veznom igraču, koji ima ugovor s Dinamom II do 2022. godine.

Linker
24. rujan 2020 23:10