RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
Modri pod pritiskom

Mobilizacija u Maksimiru! Petković uoči derbija: ‘Gavranović i ja možemo više kad igramo zajedno‘

Hoće li Mamić u sraz s Osijekom ući i s Petkovićem i Gavranovićem u vrhu napada?
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 12. veljača 2021. 22:55

Uoči subotnjeg derbija vodećih momčadi hrvatskog nogometnog prvenstva u psihološkoj prednosti su gosti, jer Dinamo je taj koji mora biti prvi. Uefine premije za Ligu prvaka ili Europsku ligu važna su stavka proračuna kluba iz Maksimira, dok bi Osijeku, koji nikad nije bio ni doprvak, uspjeh bilo već i drugo mjesto, a premijerni naslov dao bi mu dodatnu vrijednost i opravdao ulaganja mađarskih vlasnika u momčad i infrastrukturu.

Dinamo je kao najtrofejniji hrvatski klub uvijek lovina, a Osijek je najozbiljniji lovac još od sezone 2016./17., kad je svoj prvi i zasad jedini naslov prvaka ganjala privatnim kapitalom osnažena Rijeka. Bruno Petković o tom "velikom pritisku" koji se nameće "modrima" kaže:

- Naravno da je pritisak, jer velika je odgovornost biti igračem Dinama, puno toga se od nas traži, ali i očekuje. No, mislim da imamo kapacitet i kvalitetu da možemo maksimalno odgovoriti na svaku takvu utakmicu – kazao je 26-godišnji napadač za klupske digitalne kanale.

Trener Zoran Mamić zadnje je tri utakmice Petkovića posjeo na klupu, ušao je protiv Šibenika i Istre 1961 u zadnjih 30 odnosno 15 minuta. Protiv Rijeke je startao sam, a protiv Gorice i Hajduka s Gavranovićem, no posredno priznaje da više voli ovo drugo, kad je više "desetka" nego "devetka".

- Zavisi o suparniku, kako momčad funkcionira na pojedinoj utakmici. Naravno da se Gavro i ja jako dobro slažemo i čak mislim da imamo potencijal napraviti puno više kad igramo zajedno, no osjećamo se jedan i drugi dobro i kad igramo sami u špici.

Pretpostavljamo da Mamić sprema obojicu od prve minute, kao što je bilo i u dva dosadašnja sraza s Osječanima, čija je obrana najbolja u ligi.

- Ali ta obrana se suočava s najboljim napadom u ligi. Normalno da je drugačije i da je malo gorak okus ostao od poraza u Osijeku, kad smo zaslužili puno više po prikazanoj igri, no rezultat je uvijek taj koji je realnost i postoji razlog zašto smo izgubili. Analizirali smo tu utakmicu i bit ćemo maksimalno spremni za ovu.

Ispada da su Petkoviću protiv Osijeka asistencije draže od pogodaka, nedostaje gol...

- Možda bi mi trebao... Statistički je jako bitno za napadača da ima neki broj pogodaka, no nikad nisam gledao na osobnu statistiku, uvijek sam bio momčadski igrač i uvijek će mi biti draža pobjeda nego osobni učinak.

Insajderi s treninga poručuju "Petko ide punim gasom, treba ga ponekad i prikočiti". Očito da "modrima" ne treba dodatni motiv uoči sraza s "bijelo-plavima".

- Naravno da ne treba. Trening je iznimno bitan, zadovoljan sam kako radim, osjećam se jako dobro, iako to možda u zadnjim utakmicama nisam toliko pokazao. No, maksimalno sam spreman za ovu utakmicu.

A što kaže prava Dinamova „desetka” Lovro Majer? U nastavku prvenstva zaigrao je od treće utakmice, zabio Hajduku za 3-1, asistirao mu je Gvardiol. Njih dvojice nije bilo u kadru jesenas u Gradskom vrtu, dakle ponajboljeg veznog i obrambenog igrača. Jesu li nadmetanja s Lokomotivom (2-0) i Istrom 1961 (1-0), kad je suparnicima ostavljeno skoro ništa u odnosu na prethodna četiri dvoboja, pokazatelj da se "modri" dižu u formi, da je siječanj bio "pripremnog karaktera"?

- Ha, trebalo nam je jesenas da se zalaufamo, tako da nismo sad još ni blizu najvećoj razini na kakvoj smo bili na kraju polusezone, ali vjerujem da ćemo rasti iz utakmice u utakmicu. Dobro je što smo ovaj tjedan imali vremena i za odmor i za pripremu, čeka nas težak, ali zanimljiv tempo – ističe Majer, kojem je jedan od prvih zapaženijih poteza u Dinamu bila duga lopta za Šituma nakon koje je Andrić zabio za 1-0 (24. veljače 2019.). Nikad u plavom dresu nije izgubio od "bijelo-plavih". - Da, to je možda bio neki moj highlight u Dinamu te sezone. Imam dobra iskustva s Osijekom i vjerujem da će se tako i nastaviti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 22:24