StoryEditor
 GORAN MEHKEK/CROPIX
Stigla poboljšana ponuda

Modri biser mogao bi odmah nadmašiti i Olma i Pjacu, ali postoji ‘kvaka‘! Dinamo bira između dvije opcije

Joško Gvardiol ima dvije ponude, ali počeo je trenirati s Dinamom u pripremi Hajduka i Ferencvarosa.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. rujan 2020. 08:15

Gdje će karijeru nastaviti Joško Gvardiol? Pitanje je to koje već neko vrijeme intrigira, ali konačnog odgovora zasad nema, trenutno je - status quo. Dakle, nije tajna da su u Maksimir došle tri konkretne ponude, od kojih jedna, ona Lilleova od 10 milijuna eura nije niti razmatrana. Bilo je to, svjesni su i Francuzi, tek opipavanje terena, kad su čuli da su Leeds i Leipzig poslali puno jače ponude, nisu se više javili. A sinoć je stigla informacija da je Leeds podebljao ponudu, sad nudi 22 milijuna eura, navodno i plus 20 posto od sljedećeg transfera!

I Leedsovi i Leipzigovi emisari bili su prije nekoliko dana u Zagrebu, pregovarali s Dinamom, s Gvardiolom i njegovim zastupnicima, nadali su se i jedni i drugi da će u zrakoplovu u povratku s njima biti i Dinamov stoper. No, on je i dalje ovdje, počeo je trenirati s Modrima i priprema se za utakmice s Hajdukom na Poljudu te s Ferencvarosem u Budimpešti. U oba bi dvoboja mogao imati značajnu minutažu i status startera.

Pitanje sigurnosti

Zašto su Leeds i Leipzig otišli neobavljena posla? Leedsova je ponuda odmah u startu bila jača, iznosila je 20 milijuna eura, dok je Leipzigova oko 16 milijuna eura. Naravno, Nijemci bi s bonusima možda i dostigli i prestigli ovu Leedsovu, međutim, u začetku je ipak 4-5 milijuna razlike i ponuda s Otoka je Dinamu svakako u ovom trenutku primamljivija. A onda je sinoć stigla ta informacija da je Leeds i podebljao ponudu, bilo bi očekivano da je Gvardiol već na putu za Englesku. Ali, nije očito sve tako jednostavno.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Jer, dok bi za modru blagajnu Leedsova ponuda bila kvalitetnija, sa sportskog stajališta Leipzigov model samom je igraču prihvatljiviji. RB ima sjajan skauting i sustav, ne bi Nijemci doveli Gvardiola da odmah bude pojačanje, već da postupno sazrijeva i hvata mjesto u momčadi. Također, Leipzig ima zajamčenu Ligu prvaka i bundesligaški status, dok Gvardiol u Leedsu ne može imati takvu sigurnost. Taj je klub tek ušao u Premiership i nitko ne može jamčiti da neće već dogodine ispasti u Championship.

Iako nam je sam Gvardiol jednom rekao da mu je Engleska san, možda još nije pravi trenutak za odlazak tamo, pogotovo ne u klub koji od njega odmah želi doprinos, a ne zna se hoće li za godinu dana i dalje igrati u istoj ligi. Također, Leeds inzistira da se Gvardiol priključi odmah, čim se klubovi dogovore, dok je Leipzig i tu malo fleksibilniji; Nijemci bi bili spremni pronaći neki model po kojem će Gvardiol još ostati u Dinamu, barem do zime. Što je opcija koja odgovara i njemu. Pisali smo već da se radi o dečku kojemu se ne žuri u inozemstvo, koji je svjestan da će igrački najviše napredovati u Dinamu.

Što sad? Izdašnija ponuda za puniju klupsku blagajnu i ujedno instantno ostvarenje igračkog sna ili financijski slabija ponuda, ali bolja opcija za dugoročniji razvoj? Ili možda na kraju od svega ne bude ništa pa Gvardiol ostane u Dinamu? Sve je otvoreno. Premda, Leeds je ozbiljno bacio rukavicu, već sad bi Gvardiol mogao nadmašiti i Olma i Pjacu i sve ostale, kao najveći Dinamov transfer...

Linker
23. rujan 2020 17:33