Ramon Mierez
 VLADO KOS/CROPIX Cropix
BIJELO-PLAVI U USPONU

Momčad Nenada Bjelice ‘eksplodirala‘ na tržištu! Prvi strijelac HNL-a već sada vrijedi - dvostruko

Istina, ima i onih kojima su cijene pale, među prvima to je osjetio lanjski ‘igrač od milijun eura‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 11. lipanj 2021. 13:29

Nogometno tržište reagiralo je na odličnu sezonu Osijeka. Upiti za igrače iz Gradskog vrta su svakodnevni, a najveća baza nogometaša Transfermarkt, čije se procijene često uzimaju kao okvirni iznosi prilikom transfera, najboljim igračima iz momčadi Nenada Bjelice podigla je vrijednost na tržištu najmanje dvostruko.

Najboljem nogometašu i strijelcu Prve HNL prošle sezone Ramonu Mierezu vrijednost je s 2,5 milijuna eura (koliko ga je Osijek nedavno platio Alavesu) skočila na 5 milijuna, što je i dalje dvostruko manje od iznosa za kojeg su ga iz Gradskog vrta spremni odreći njegovih golova. Također, umjesto milijun eura Ivica Ivušić danas vrijedi 2,5 milijuna, a na isti iznos poput Osijekova vratara procijenjeni su i Mihael Žaper te Damjan Bohar. Transfermarktova procjena vrijednosti skočila je i Osijekovu kapetanu Miletu Škoriću (1,8 milijuna eura) te Laszlu Kleinheisleru (2 milijuna eura), a što je posljedica njihova skorog nastupa na Europskom prvenstvu.

Istovremeno, očekivano je pala vrijednost igračima koji ili više nisu u planovima Nenada Bjelice ili su zbog ozljede dulje vrijeme izvan travnjaka. Brazilcu Talysu, kojeg je zbog nereda na zimskim pripremama u Rovinju trener Osijeka otpisao iz momčadi i ne kani ga više u nju vraćati, vrijednost je više nego dvostruko manja u odnosu na prije samo šest mjeseci i danas iznosi tek 400.000 eura. Osijek očito neće zaraditi na Brazilcu kojeg ugovor s Bijelo-plavima, a poboljšani je potpisao ni dva mjeseca prije nego što je natjerao Bjelicu da ga zauvijek prekriži, veže još tri godine. Ispisnicu sigurno neće dobiti, a ne pronađe li mu se u međuvremenu klub u koji će na posudbu, sezonu će provesti trenirajući s juniorima u B momčadi.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Inače, desetorica nogometaša Osijeka prošle sezone bila su na posudbi u drugim klubovima, a njihov broj ni u idućoj neće biti manji. Lani u ovo vrijeme Eros Grezda bio je nogometaš od milijun eura, ali duga stanka učinila je svoje i danas je procijenjen na četvrtinu tog iznosa. Otkako se prije godinu i pol vratio u Gradski vrt nakon neuspješne epizode u Glasgow Rangersima potencijalni reprezentativac Albanije odigrao je za Bijelo-plave svega 11 utakmica, samo dvije s punom minutažom, i zabio jedan pogodak.

Skupo ga je koštao famozni incident na parkiralištu Rujevice s Mirkom Čolakom, a nakon odslužene kazne i četiri utakmice "hlađenja" do konca sezone se više nije ni vraćao na teren. Naime, zbog ozljede stopala lijeve noge morao je "pod nož", a taj se problem pokazao većim nego što se isprva činilo. Krenuo je u novu sezonu, stigao upisati pet nastupa, od čega dva pod Nenadom Bjelicom, kada je opet poslan na operaciju. Oporavak se oduljio u toj mjeri da Grezda od 17. rujna prošle godine i utakmice kvalifikacija za Europsku ligu protiv Basela ne samo da se više nije vraćao na teren, već nije ni sudjelovao na treninzima s najboljom momčadi nego je radio po posebnom programu.

Ozljeda bi napokon trebala biti prošlost i sada su mu nakon duge stanke i devet mjeseci bez nogometa potrebne minute i konstanta u nastupima kako bi čim prije uhvatio natjecateljski ritam i vratio se u formu. A to mu Bjelica u Osijeku ne može obećati. Odlazak na posudbu u njegovom je interesu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 07:27