RONALD GORSIC/CROPIX
PREGLED SEZONE

Najbolje od HNL-a! Kako je Nenad Bjelica izgradio modri imperij, a Caktaš vukao nikad slabiji Hajduk

Dok čekamo finale Kupa, ovo je deset najupečatljivijih sličica u izboru Jutarnjeg lista...
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 28. srpanj 2020. 08:29

Nakon što je zastor pao na još jednu sezonu HNL-a, odlučili smo napraviti malu retrospektivu viđenoga. A bilo je tu svega i svačega, naravno, od briljantnih utakmica, igre, momčadi i individualnih dosega, koji su podigli razinu HR nogometa, ali, klasika, i brojnog meteža, nelogičnosti, bizarnosti...

Dinamo je prvak, Lokomotiva ide u kvalifikacije Lige prvaka, Rijeka, Osijek i Hajduk u EL, Čolak je u tijesnoj borbi za prsa osvojio nagradu za najboljeg strijelca ispred Marića i Caktaša, a dok se Varaždin senzacionalno spasio, u Drugu ligu putuje Inter, dok će Istra 1961 igrati kvalifikacije za ostanak s Orijentom. Dok čekamo finale Kupa između Lokomotive i Rijeke, ovo je deset najupečatljivijih sličica u izboru Jutarnjeg lista...

NAJBOLJI IGRAČ
Mijo Caktaš. Mirko Antonio Čolak jest najbolji strijelac, Damian Kadzior je imao dvocifreni broj i asistencija i golova, Marić se raspucao u dresu Osijeka... ali, najkompletniji igrač ove sezone u našoj ligi prema sudu novinara Jutarnjeg lista bio je definitivno Mijo Caktaš.
Nakon odlaska Danija Olma, ali i proljetnog gašenja Mislava Oršića, Hajdukov je veznjak zagospodario vrijednošću, što, uostalom, dokazuje ne samo dojam, već i statistika, s obzirom na to da je kao vezni igrač došao do 20 golova u sezoni. Uostalom, Caktaš je impresivne partije redao i protiv slabijih, ali i snažnijih suparnika, iz vrha lige, i da je imao nekog konstantnog pobočnika, sigurno bi i Hajdukove ambicije bilo lakše ostvariti.
Konačno, nema nikakve dileme: kada nema Caktaša, nema ni Hajduka. I to dovoljno govori. Sudjelovao je u 41% pogodaka, a uz tih 20 golova, dodao je i pet asistencije. I niz nevidljivih niti koje su vezale Hajdukovu igru.

NAJBOLJI TRENER
Nenad Bjelica. Jest, Goran Tomić je sjajno posložio Lokomotivu, koja djeluje kao odlično podmazani uigrani mehanizam, Samir Toplak je preporoditeljski izgradio barokni Varaždin, a i Ivan Prelec zaslužuje komplimente za sve što je napravio s limitiranom Istrom 1961. Međutim, do onog ružnog odlaska, najbolji trener lige definitivno je bio Nenad Bjelica. U tih 26 kola, izgradio je toliko jak imperij da ga ni Jovićević niti Zoran Mamić nisu uspjeli srušiti. Ostavio je momčad debelo na vrhu, doslovce na pragu titule, a uz jasno definiranu igru i strategiju. A, ipak, iako je ovo HNL, ne smije se zanemariti i europski opus..

NEKI NOVI KLINCI
Ruku na srce, nije bilo igrača do 20 godina starosti, koji bi pomeo konkurenciju, toliko istršao da zasjeni svoju generaciju. No, ovo je sezona u kojoj je na veliku scenu stupilo pet igrača, od kojih ove jeseni očekujemo daljnji napredak.
Indrit Tuci (19) je pokazao da bi u budućnosti mogao zamijeniti Kastratija i Uzunija, koji su na odlasku iz Lokomotive, a Hajdukov Mario Vušković i Dinamov Joško Gvardiol, obojica 18-godišnjaci, trebali bi predstavljati stopere nove generacije. U istu skupinu spada i nadolazeći bek budućnosti, 20-godišnji Daniel Štefulj (Rijeka), dok će trebati pratiti razvoj i njegova suigrača, braniča Hrvoja Smolčića (19), ali i Hajdukova Davida Čoline (19), Istrina Matea Lisice, najmlađeg igrača ove sezone, koji sa 16 godina kuca na vrata krilnih pozicija...

STARAC I MORE (GOLOVA)
Ivan Krstanović. Sa 37 na plećima sizifovski gurajući haenelovsku loptu, došao je do magične stotke. S jednom važnom distinkcijom: čak 19 komada stavio je kada je ulazio u igru s klupe, što ga čini rekorderom i najboljim “super-subom”, kojeg smo imali gledati na našim travnjacima. Umirovljenje još nije opcija, stoga sljedeće sezone s pete pozicije “All stara”, napada Miljenka Mumleka (106) i Joška Popovića (111). Popo ide dalje.

OPTIČKA VARKA SEZONE
S ovim se HNL “prodao” ove sezone: Split. Stadion Poljud. Hajduk - Slaven Belupo. 13. je kolo HNL-a. Igra se 74. minuta. I onda kreće show... Prvo je Posavec pogriješio i loše ispucao loptu koju je odmah presjekao Glavčić te odmjerenim udarcem prebacio vratara Hajduka. Međutim, Posavec je akrobatskom reakcijom, uz pomoć vratnice, spasio siguran pogodak iako su igrači Slaven Belupa već vidjeli loptu u mreži... Krenulo je slavlje “farmaceuta”, nikome nije bilo jasno što se događa, a hajdukovci su samo krenuli u kontru. Ježina je ostao slaviti kraj aut-linije dok se Juranović približavao vratima, zatim je vratar Koprivničana u sprintu pokušao stići Hajdukova kapetana, međutim Juranović je mirno pogodio mrežu za 2-0. Dovoljno da pogledaš... i tražiš “repeat”.

KAKO ĆU IM REĆ’ DA VAR-im
Iako je implementacija VAR-a donijela velik napredak, puni efekt što manjeg broja dilema, trilema i pogrešaka, još ćemo malo pričekati. Gotovo da nema trenera, koji se nije poskliznuo na poneku odluku, pa makar ona bila provjeravana putem VAR-a.
I doista, koliko je bilo odličnih reakcija i suradnja VAR sobe s ljudima u crnom na terenu, toliko je bilo i krivih poteza, koji su utakmice vukle u potpuni košmar. Nije HNL; već Kup, ali “onaj” polufinale između Rijeke i Osijeka najviše strši. Igor Pajač tada je trebao biti primjer svima, no prije mjesec dana sudačka ga je komisija pomilovala. Čudno? I ne baš. Dugo, naime, pišemo da je za daljnji uzlet HNL-a, ako ga društvo iz Hiltona želi, nužnost provjetriti kadrovike, koji vedre i oblače, ali nikako da, eto, stvore neku europsku sudačku vrijednost. A rezultat bi trebao biti jedino mjerilo. Ili...?

MALA ŠKOLA MODRE MUDROSTI
Sve je već napisano o maksimirskom igrokazu, u kojem su deblji kraj, nije bilo ni sumnje, izvukli Nenad Bjelica i igrači. Klub? Ma, zapravo je nebitan. Novi potpis braće Mamić jednim je parafom i jednom Facebook objavom, uspio dinamitno srušiti i trenera, i momčad, i igru, i rezultate, i ono čega dugo nije bilo tamo na trusnom području povjerenja - atmosferu.
U tih nekoliko dana, Dinamo se opet kopernikanski vratio samome sebi. Dinamu kakav jest zadnjih 15 godina. Klubu, koji je - oni.
I sada slijedi nova serija svega onoga lošega, no za to ionako tamo malo mare. Jedan je pronicljivi kibic usred korone, potresa, pa i poplave, lucidno zaključio.
- Ako misliš da si u totalnoj banani, samo se sjeti da još uvijek postoji - Dinamo.

MI SMO LOŠI. NE, MI SMO LOŠIJI
- Slušaj - nazove Osijek Hajduk.
- Reci?
- E lega moj, koliko smo mi loši, to je čudo jedno...
- Što? - odgovori Hajduk, pa promijeni trenera. Pa još jednoga, a i sportskog direktora usput.
- Hehe - smije se Rijeka, pa sama sebi podmetne nogu.
Glupi vic zapravo je stvarnost. Jer, uz čast Lokomotivi, gotovo je nevjerojatno koliko su si glavni aspiranti na drugo mjesto koje vodi u Ligu prvaka, cijele sezone uspijevali pucati u svoje ekstremitete. I zdravu logiku. U sezoni koja je “teškašima” nudila veliku priliku za financijski udah, na kraju je sve troje završilo na respiratoru, a na Kajzerici dišu punim plućima.

KONTINUITET... OTKAZA
Oko 367.000 rezultata. Toliko Google izbaci rezultata kada u tražilicu upišete pojam “kontinuitet trenera”. A samo ove sezone, HNL-om je prodefiliralo čak 20 stručnjaka... Kažu da su novinari prepuni fraza i floskula, no HNL klubovi svojski se i pasionirano trude zagrliti tu prestižnu nagradu. Dakle, Tomić (Lokomotiva) i Prelec (Istra 1961), jedini su preživjeli punu sezonu, što se u nas smatra čudom.

ZA SPAS - NE ZOVI TOMICU
Neslavna titula rekordera po broju ispadanja u HNL-u od ove sezone pripada Tomislavu Ivkoviću, koji je nakon Međimurja i Rudeša, ovoga ljeta ispao i s Interom. Nije Ivković, doduše, isključivi krivac, dapače, spremno je primio šmrk, iako je stihija već debelo palila Interove nade u ostanak. Požar se podmetnuo zimus, dolaskom misterioznih ulagača, koji će Inter spasiti i progresivno voditi u bolju perspektivu, no, zapravo, zajedno s trenerom Željkom Petrovićem, iza njih je ostajala samo spaljena zemlja...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 05:29