VLADO KOS/CROPIX Cropix
MESSI ĆE OSTATI NAJBOLJI

Najbolji strijelac HNL-a već se pozdravio sa suigračima, a Nenad Bjelica na Istru mora bez - 15 igrača!

‘El Toro‘ će sasvim sigurno biti rekordni transfer za Osijek, možda i među 10 najvećih u HNL-u ikad.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 21. svibanj 2021. 13:04

Ramon Mierez odigrao je svoje za ovu sezonu. Što je zabio golova, zabio je. Ostat će na 22 pogotka koji će mu s obzirom na veliku prednost pred konkurencijom (pet golova više od Marija Gavranovića i šest od Mislava Oršića) izvjesno biti i dovoljna za priznanje najboljeg strijelca lige. Vremena za završnu riječ “kralja strijelaca” Prve HNL i autora najbolje golgeterske sezone u hrvatskom nogometu unazad pet godina nije bilo jer se on neočekivano pozdravio sa suigračima u Gradskom vrtu i već u četvrtak ujutro, dva dana prije posljednje utakmice sezone, bio na putu za domovinu.

Stručni stožer izašao mu je u susret i nagradio ga s nekoliko dana zasluženog odmora više od ostatka momčadi jer sjajni Argentinac ionako ne bi konkurirao za utakmicu posljednjeg kola protiv Istre 1961. Mierez, naime, već neko vrijeme, još od gostovanja u Velikoj Gorici kada je šepajući napustio travnjak, vuče ozljedu koljena zbog čega je posljednjih tjedana bio podvrgnut svakodnevnim terapijama. El Toro je, međutim, “stisnuo zube”, pokušao poboljšati svoj golgeterski učinak u još dvije utakmice u kojima očito opterećen natečenim koljenom više nije bio onaj stari.

Nepotreban rizik

Zabio je, doduše, jedan od Osijekovih pet pogodaka u ogledima protiv Šibenika i Lokomotive, ali i promašio pritom dva kaznena udarca. Nastup ozljedom “načetog” Miereza u posljednjoj, za Osijek rezultatski nebitnoj, utakmici bio bi apsolutno nepotreban rizik zbog čega je preventivno završio sezonu prije vremena.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Učinak argentinskog napadača u Prvoj HNL zaslužuje samo respekt. Stoji iza čak 42 posto svih Osijekovih golova ove sezone! Niti jedan nogometaš u ligi nema utjecaj na svoju momčad kakav ima Mierez. Pod Nenadom Bjelicom odigrao je najbolju sezonu karijere - zabio je 22 gola (za usporedbu samo četiri manje od čitave momčadi Istre), od čega deset glavom i asistirao za još dva pogotka suigračima.

U europskom nogometu samo jedan Argentinac ove je sezone bio efikasniji od Miereza. Naravno, Lionel Messi. Istovremeno, Mierez je bio prvi u presingu, “grizao” za svaku loptu i postao najgora noćna mora braniča u Prvoj HNL. Dva i pol milijuna eura, koliko je koštalo aktiviranje klauzule o njegovom otkupu iz Alavesa, iako rekordna svota za Bijelo-plave bilo je sigurno ulaganje koje će se prije ili kasnije umnožiti.

Mierez će se izvjesno pojaviti na okupljanju pred pripreme za novu sezonu, koje je Bjelica zakazao 14. lipnja u Gradskom vrtu, no pitanje je koliko će dugo još argentinski Bik nositi bijelo-plavi dres.

Argentinac je “vruća roba” na nogometnom tržištu i nogometaš Osijeka za kojim danas vlada najveći interes. Ali Osijek je danas u poziciji diktirati uvjete i ustrajati na cijeni. A ona će biti paprena i sa svakim novim Mierezovim golom samo će još više rasti. Još ranije Bjelica je najavio kako ponuda za Miereza “mora biti na razini njegovih igara i golova koje je postigao”, a sada je i javno istaknuo cijenu ispod koje nema razgovora - 10 milijuna eura ili simbolično manje uz bogate bonuse.

- To su cifre koje su rekordne za Osijek i koje ne bi odbijali. Na putu smo da dobijemo takvu ponudu. Mi nemamo potrebe prodavati, ali ako dođe neka nemoralna ponuda za nas i igrača, sjest ćemo i vidjeti - kazao je Bjelica ne krijući pritom želje za ostankom svoga najjačeg napadačkog aduta:

- Bili bi ipak najsretniji da on ostane tu i da nastavi zabijati golove za Osijek.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Rekordni transfer

Kada dođe vrijeme za Mierezov transfer bit će to uvjerljivo najveći iz Gradskog vrta, više nego dvostruko veći od dosadašnjeg rekorda kojeg drži prodaja Mirka Marića u Monzu za 4,5 milijuna eura. Mierezova prodaja mogla bi na koncu možda biti i u deset najvećih otkako je HNL-a. Devet najskupljih prodaja bilo je, naravno, iz Dinama, a Top 10 zaključuje transfer Nikole Vlašića iz Hajduka u Everton za 10,8 milijuna eura. Dio kolača od transfera Miereza, odnosno 20 posto, pripast će i Alavesu koji će tako zaraditi solidan novac na igraču koji u njihovom dresu nije odigrao ni minute.

A opet bitno manje od onoga koliko su mogli zaraditi da su u El Tora imali vjere koliko su imali u Osijeku.

Bjelica bez ukupno 15 igrača za posljednje kolo

O Mierezovom transferu Nenad Bjelica će se brinuti u dalekoj budućnosti, a u onoj bliskoj mučit će ga koga suprotstaviti Istri u subotu. Srećom, pa utakmica posljednjeg kola barem iz perspektive Osijeka ne odlučuje više o ničemu jer u suprotnom bi se trener Bijelo-plavih našao u velikom problemu. Naime, za posljednjih 90 minuta sezone ne može računati na čitavu jednu momčad. Izvan stroja mu je 14 nogometaša! Odnosno čak 15 računajući i trećeg vratara Barešića. Zbog teških ozljeda od ranije nema Erosa Grezde, Merveila Ndockyta, Mihreta Topčagića, Petra Brleka, Mate Miloša, Ante Ercega, još od gostovanja na Poljudu na popisu ozljeđenih je José Antonio Caro, sezona je gotova za Vedrana Jugovića, ali i za Danijela Lončara koji je nedavno operirao trbušni zid. Igoru Silvi je, pak, nakon utakmice protiv Lokomotive dijagnosticirana ruptura mišića i "otpisan" je za posljednje kolo. Bjelica istovremeno ne može računati na kartonirane Jevhena Čeberka, Dmitra Lopu i Ivana Santinija. Posljednja dvojica su u Kranjčevićevoj odigrali i posljednje minute u dresu Osijeka. Zapisnik će popuniti mladi igrači, a "projekti kluba" (Dion Drena Beljo te Adrian Leon Barišić, koji je u srijedu potpisao svoj prvi profesionalni ugovor) vjerojatno će zaigrati od prve minute.

Najboljih 11 Osijeka izvan stroja
Barešić - Silva, Lončar, Čeberko, Miloš - Grezda, Jugović, Brlek, Erceg - Santini, Mierez

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. travanj 2024 00:53