VLADO KOS/CROPIX
IZLAZAK U EUROPU

Najvažnija vijest za Nenada Bjelicu - majstor koji s loptom može sve spreman je za utakmicu godine!

Pobjeda nad Švicarcima i lov na grupnu fazu Europske lige bi bio velik uspjeh za Bjeličin Osijek
Piše: Darko RužićObjavljeno: 14. rujan 2020. 19:04

Samouvjeren i pun optimizma tijekom tjedna u kojem je pripremao svoje nove igrače, osječke Bijelo-plave, trener Nenad Bjelica govorio je kako čvrsto vjeruje u njihovu pobjedu nad Rijekom.


- Sve što radimo ide u smjeru ostvarenja rezultata koji će nam donijeti sva tri boda - još je u srijedu pred novinarima pričao Bjelica. - Ne sada, ne u srijedu, ali u subotu ćemo biti na onoj razini koja će biti dostatna da dođemo do cilja - prisnažio je svojoj izjavi Osijekov strateg.

Promijenila se energija

Momčad koju je namjeravao suprotstaviti gostima s Rujevice unaprijed nije otkrio znatiželjnicima, a svojim je igračima u vrijeme dok su boravili u karanteni u Belom Manastiru u hotelu Patria obznanio tko će od njih početi utakmicu. Ništa u odnosu na to kako je udarni sastav Bijelo-plavih izgledao nije promijenio. Izostao je samo ozlijeđeni Merveil Ndockyt, a sve ostalo Bjelica je posložio i rasporedio onako kako je zatekao od prethodnika na klupi Ivice Kuleševića. Promijenila se jedino energija s kojom su Osječani ušli u nadmetanje s Riječanima. Rastrčali su se od početka igre, zauzeli stav domaćina koji žele i hoće osvojiti bodove.

Posrećilo im se pri tome i što su zahvaljujući majstorstvu od početka ovog prvenstva svog najboljeg igrača Vedrana Jugovića rano došli u vodstvo. Drugi ih je pogodak, onaj koji je u svom stilu iz slobodnog udarca, s možda i nešto udaljenije točke od 25 metara, iza leđa vratara gostiju Nevistića smjestio Petar Bočkaj. Bilo je to neposredno nakon što je sudac Matoc pregledavanjem snimke, na što je upućen iz VAR sobe, isključio Zorana Arsenića, Osječanina u redovima Rijeke. S ta dva pogotka prednosti akteri “malog derbija” kola otišli su na odmor. No, tada su domaćini ušli u probleme.

image
VLADO KOS/CROPIX


Rijeka se trgnula, proigrala i težište razvoja događaja, unatoč tome što je imala igrača manje, prebacila na polovicu igrališta gdje su bila vrata Osijeka koji je u nastavak utakmice ušao uspavan i bez prijašnjeg ritma. Na sreću po njega, mreža mu se nije zatresla, nakon dvadesetak minuta igre u drugom poluvremenu i Rijeka se ispuhala, a onda je još Nenad Bjelica u igru uveo Ramona Miereza, argentinskog napadača koji se svima dopao “na prvu” pokazujući kvalitete zbog kojih će biti jak adut Bijelo-plavih u njihovim budućim nastupima. Upisao se i u strijelce, zapečatio sudbinu gostiju i potvrdio zasluženu i uvjerljivu pobjedu svoje nove momčadi.

Brzo slijedi nastavak

Nije utakmica bila na visoko kvalitetnoj razini, ali donijela je tri lijepa gola, pregršt zanimljivosti i konačnim rezultatom obilježila početak trenerskog opusa Nenada Bjelice u Osijeku, u klubu u kojem je igrački ponikao a sada se u njega vratio kao onaj koji znanjem i iskustvom treba Bijelo-plave dovesti u vrh HNL. Počeo je i više nego dobro, a nastavak će uslijediti ubrzo, jer već u četvrtak Osijek će igrati u svom Gradskom vrtu s Baselom u drugom pretkolu kvalifikacija za Europsku ligu. A baš zbog toga zavladala je zabrinutost kada je ozlijeđen, vidno šepajući utakmicu s Rijekom napustio Petar Bočkaj. Na sreću, već sat-dva nakon tog trenutka prostrujala je informacija kako se ne radi ni o čemu toliko ozbiljnom da bi pod upitnik bio doveden njegov nastup protiv Švicaraca.


Tri gola u mreži Rijeke za sva tri boda, ujedno bez primljenog pogotka, jako je dobar učinak Osijeka. Naravno, i hvalevrijedan početak njegova trenera Nenada Bjelice. Ali i on i njegovi igrači znaju da je to tek jedna utakmica, da se potvrđivati treba u svakoj, a u njihovom će slučaju to biti baš igranje s Baselom. Jedna se samo igra, nema uzvrata, a pobjeda vodi dalje.


- Uvijek razmišljam samo o prvoj predstojećoj utakmici i protivniku - kazao je po dolasku u Osijek trener Nenad Bjelica.


Dakle, sve je jasno, sada mu misli zaokuplja dolazak Basela. Rijeka je od posljednjeg sučevog zvižduka u subotu navečer postala prošlost. Rezultat će ostati zabilježen, Bjelica će sa svojim suradnicima sve još detaljno analizirati, vidjeti što se još može popraviti i doraditi, ali i okrenuti novom cilju, pobjedi nad Švicarcima i nastavku natjecanja za ulazak u skupno natjecanje Europske lige što bi bio velik uspjeh za njega samog, ali i za njegove Bijelo-plave i Osijek u cjelini koji žarko želi iskorak i rezultat(e) koji će ga uzvisiti i dokazati da mu ambicije nisu bez pokrića.

Uostalom, zbog toga je Nenad Bjelica i došao u Gradski vrt i dobio u nadležnost s svim pravima i obvezama kompletnu stručnu politiku kluba. Rano je suditi nakon samo jedne odigrane utakmice ma kako u njoj izborena pobjeda bila važna i uvjerljiva, ali ovo što se dogodilo u subotu kada je poražena Rijeka svakako je i više nego dobar i lijep početak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 09:04