StoryEditor
Hari Vukas
 PAUN PAUNOVIC/CROPIX
PIŠE ROBERT ŠOLA

Najveći tragičar Hajduka: Kako je Hari Vukas izabrao najgoru moguću taktiku protiv Dinama

Modri su na Poljudu dobili jako puno. Tri velika boda, ali i potvrdu da imaju četiri strašna igrača
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 12. rujan 2020. 22:26

Postoji puno načina da se suprotstaviš Dinamu. Hari Vukas izabrao je najgori. Odlučio se na nadigravanje protiv momčadi koja je igrački - a i momčadski - daleko iznad Hajduka. Naravno da je takva taktika morala loše završiti po Hajduk. Izgubljena su tri boda praktički bez ispaljenog metka - iako je uvodnih 20-tak minuta Hajduk izgledao solidno - bez ozbiljnog starta ili prekršaja, a još su Hajdukovi navijači sretni jer mogao je derbi i daleko teže završiti da su Dinamovi igrači pogodili još poneku priliku. A bilo ih je...

Kastrati za 0:1:

Nije lako ni nabrojiti sve slabosti koje smo vidjeli u igri Hajduka. No, nekako je najuočljivije bilo jako sporo iznošenje lopte. Dimitrov i Vušković nisu je ni pokušali barem jednom iznijeti, a Nejašmić i Jurić čini su to bez okomite lopte. Jedina ideja bila im je vratiti loptu stoperima ili Posavcu pa bi je oni s dugim loptama pokušali prebaciti u napad. Što je u pravilu bilo osuđeno na propast.

Vidjeli smo i tog Todorovića drugi put na bekovskoj poziciji, ali ponovno nismo dočekali ni prodor ni ubačaj. Todorović je onaj staromodni bek koji se ne osjeća najbolje kad prođe centar. A možda još uvijek nema sigurnost, ili nije spreman na tako duge sprinteve. Kako god, Hajduk s njim u postavi nema proboj kroz desni bok.

Oršić za 0:2:

Nažalost po Hajduk, ni lijevi bok u derbiju nije bio ništa bolji. U posljednjem je Čolina bio ponajbolji igrač, a ovaj put i on se nije pojavio niti u jednoj napadačkoj akciji. I kako ćeš onda igrati nogomet? Stoper ne iznose loptu, vezni je samo vraćaju unazad, glavni kreator Caktaš je nevidljiv, a bokovi se drže svoje polovice terena. Diamantakos i Gyurcso bili su stoga potpuno odsječeni u napadu.

Zoran Mamić već je uvođenjem Brune Petkovića u udarnu postavu stavio do znanja da mu je pobjeda na Poljudu iznimno važna. Petković očito nije tjelesno potpuno spreman, ali i takav je prevaga na terenu. Čuvao je loptu, razigravao, asistirao, sijao opasnost svuda oko sebe. S takvim Petkovićem otvarao se veliki prostor za gostujuća krila s kojih su nadirali Kastrati i Oršić. Kastrati je zabio prvi gol, Oršić namjestio prvi i prekrasno zabio drugi.

Jurić za 1:2:

Uz sve to na Poljudu smo vidjeli i razigranog Majera, konkretnog, opasnog, rastrčanog, preciznog... Majer je radio sve što Caktaš na drugoj strani nije. Međutim, Majer je uvijek imao i po tri rješenja, njegovi su bokovi stalno nadirali.

Dinamo je tako na Poljudu dobio jako puno. Tri važna boda, ali i veliku dozu samopouzdanja uoči srijede i gostovanja kod Ferencvarosa. I potvrdu da u napadačkom kvartetu Majer - Petković - Oršić - Kastrati ima oružje koje može presuditi i Mađarima, koji će se sigurno postaviti daleko čvršće i agresivnije.

A Hajduk? Vukas u derbiju trenerski nije ponudio ništa s čime bi iznenadio Dinamo. Oslonio se na igru, nju Hajduk nema, barem ne kada je s druge strane momčad razine Dinama. Za pravu šansu protiv Dinama Hajduku je trebao element trenerskog iznenađenja, a njega nije bilo...

Linker
12. rujan 2020 22:27