VREMENSKA PROGNOZA

Nova promjena vremena sredinom tjedna: Stiže južina, pripremite se i na puno kiše

Magla jutros smanjuje vidljivost u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Lici i Slavoniji, a kolnici su mjestimice vlažni i skliski
Ilustracija, kiša
 Goran Mehkek/Cropix

Na Jadranu te u predjelima uz njega pretežno sunčano, ujutro po kotlinama gorske Hrvatske i na dijelu sjevernog Jadrana s maglom, a drugdje u unutrašnjosti oblačno, tmurno i maglovito, lokalno s rosuljom, prognozira za ponedjeljak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Najviša temperatura u nizinama unutrašnjosti između 6 i 9, u gorju od 11 do 16, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije i Istre od 18 do 21 stupanj Celzijev.

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević ističe da magla definira temperature te kao primjer dodaje činjenicu da je jučer u maglovitom Zagrebu bilo samo 6 stupnjeva, a u, primjerice, Ogulinu, gdje se magla ranije izdignula, bilo je 15 stupnjeva. Na jugu zemlje je bilo i sunca pa je tako u Dubrovniku bilo znatno toplije, 21 stupanj Celzijev.

Takve varijacije u temperaturama očekuju se i danas zbog niskih oblaka i magle u unutrašnjosti te na zapadnoj obali Istre.

Na moru će biti pretežno vedro i sunčano, s višim temperaturama pa bi moglo biti i kupača.

Duž obale će puhati bura i sjeverozapadnjak, a na sjevernom dijelu mjestimice bura, podno Velebita i jaka.

Nestabilnije vremenske prilike očekuju se sredinom i krajem tjedna, kada će vjetar okrenuti na južni, a kiša će biti česta, posebice za vikend, javlja meteorologinja Tea Blažević.

U Dalmatinskoj zagori su jutros zabilježene niske temperature, a Sinj je danas najhladniji grad. Tamo je jutros u 7 sati izmjereno minus 1,5 stupnjeva Celzijevih, javlja Dalmacija news.

HAK: Magla, kolnici vlažni i skliski

Magla jutros smanjuje vidljivost u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Lici i Slavoniji, a kolnici su mjestimice vlažni i skliski.

Hrvatski autoklub (HAK) poziva vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cesti i održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog prometne nesreće na državnoj cesti DC10 Vrbovec I-Sveta Helena, oko 2 km prije Svete Helene u smjeru Zagreba vozi se otežano, jednim trakom.

Na cestama gdje se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju moguće su povremene smetnje, vožnja u koloni ili kraći zastoji. Potreban je dodatni oprez i strpljenje.

Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

Po izvješću HAK-a u 7 sati, u teretnom prometu se na Macelju i Bregani čeka sat vremena na izlaz iz zemlje.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

Brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak bit će uspostavljena s polaskom iz Malog Lošinja u 13 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 06:25