NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
NAJTRAŽENIJI ČOVJEK

‘Neću slaviti ako zabijem Hajduku, ali daj Bože da ga dam! Zovu me sa svih strana, iz Splita, Zagreba...‘

Marin Jakoliš vruća je roba ove jeseni, ne samo u medijskom prostoru, već i na mercatu
Piše: JL.Objavljeno: 17. listopad 2021. 11:20

Uoči novog dalmatinskog derbija na Šubićevcu jedan od najtraženijih igrača za intervju s obje strane, i splitske, i šibenske, svakako je, pogađate, Marin Jakoliš. Šibenski napadač vruća je roba ove jeseni, ne samo u medijskom prostoru, već i na mercatu. Na Poljudu vjerojatno čupaju kosu i pitaju se kako su ga se samo tako olako riješili (posudba s opcijom otkupa), dok na Šubićevcu trljaju zadovoljno ruke. Dobili su ekstra igrača, vratili svoje dijete u svoje jato, a još imaju priliku za male novce (200.000 eura) već ove zime Jakoliša potpuno dobiti kao svog igrača.

U izostanku kartoniranog Livaje, MJ je sigurno u epicentru medijskih nogometnih zanimanja ovih dana.
- Ha, zovu sa svih strana, iz Splita, Zagreba, Šibenika, novinari, prijatelji, suigrači… Tako je to kada se igra derbi. Ma, preživjet ću sve to ha, ha – u dobrom ozračju dočekao nas je Marin Jakoliš.

Za početak pitanje kako je u šibenskom taboru, raste li napetost približavanjem nedjelje i velikog dvoboja s Hajfdukom?
- Stanje je redovno, radimo na treninzima uobičajeno, dakako da se analizira suparnik. Naravno da raste malo nervoza, iščekivanje nedjelje, kako u svlačionici, tako u stožeru, klubu... Evo, i navijači se već tradicionalno zagrijavaju na društvenim mrežama. Pravi derbi, za svakog igrača je to posebna utakmica, naročito za nas koji smo iz Dalmacije.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Zanimljivo, Hajduk i Šibenik su dva kluba s posve oprečnim ambicijama. I dok se Bijeli tradicionalno bore ili pokušavaju boriti za naslov, Europu, za trofeje, klub sa Šubićevca je najčešće povezan s borbom za ostanak, izbjegavanje stresnih završnica HNL-a. Istina, nekoliko sezona su se izdignuli (dva puta četvrto mjesto u prvenstvu, finale Hrvatskog nogometnog kupa i kvalifikacije Europske lige 2010. godine), ali svejedno rivalstvo, posebice među navijačima Torcide i Funcuta, jedno je od najvećih u državi.
- To je tako, Šibenik uvijek želi pokazati u susjedskom nadmetanju svoju snagu, posebno je motiviran, bori se za sebe, za svoj grad, stadion je uvijek rasprodan. Ali, reći ću vam i da u Hajduku jako respektiraju Šibenik. Uvijek kada se dolazi na Šubićevac priprema se ozbiljno, nema podcjenjivanja, s velikim poštovanjem Hajduk dolazi na prvenstvene utakmice u Šibenik.

A ima li možda onog pristupa u šibenskoj svlačionici kako će pobjeda doći sama po sebi jer s Poljuda svaki dan dolazi nova informacija o igračima koji neće igrati. Naravno, Livaja je broj 1, ali i Krovinović, Elez, Eduok, Vuković... važni su igrači u kadru trenera Jensa Gustafssona.
- Ma, reći ću vam da u našoj ekipi nitko ne misli da je Hajduk bez Livaje puno lošiji i da će pasti lakše. Nemojmo se zavaravati, O.K. Livaja je extra klasa, puno znači Splićanima, ali imaju široki roster kvalitetnih igrača i možda će ovi koji budu igrali umjesto spomenutih zapeti još više. Hajduk će doći silno motiviran na Šubićevac, bit će puno navijača Bijelih, borba za vrh ljestvice… Sve su to razlozi zbog kojih će utakmica biti otvorena, neizvjesna, lijepa i nadam se efikasna. Naravno, nadam se kao igrač Šibenika pobjedi.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Prošle sezone u dresu splitskoga kluba Marin Jakoliš je zabio gol u 0:2 pobjedi Tramezzanijevog Hajduka. Gol nije slavio, a hoće li proslaviti eventualni gol u nedjelju, pitaju ga mnogi?
- Daj Bože da se dogodi moj gol u nedjelju, ali slaviti sigurno neću. Imam preveliki respekt prema ljudima u Hajduku, isto kao i prema mojim Šibenčanima. Mislim da ne bi bilo ljudski slaviti, treba se postaviti kao pravi sportaš - kaže MJ.

Čuje li se ovih dana s nekim posebno u Hajduku, priča li se o nedjeljnom derbiju.
- S Markom Livajom sam gotovo u svakodnevnom kontaktu, kao i sa Simićem i Čolinom, ali i drugim igračima. Nismo nešto posebno pričali o utakmici, do nedjelje ima dosta vremena.

Marin Jakoliš je posebno blizak s Livajom, za kojega veli da je duša Hajduka.
- Ma, Marko je super i kao igrač, ali i kao čovjek. Odmah smo nekako kliknuli. Mogu reći da ga smatram prijateljem. Kakav je privatno? Super, s njim se može o svemu popričati. Žao mu je što neće moći zaigrati, ali sezona je duga, bit će još prilika. Nama u Šibeniku je sigurno drago da ne igra jer stvarno je igračina, koja može riješiti utakmicu jednim potezom.

Kako se nosi s pritiscima prijatelja, upitima oko karata, traže li ga više za ulaznice navijači Hajduka ili Šibenika?
- Skoro sve su to navijači Šibenika, Funcuti. Drago nam je svima da ćemo napokon igrati pred punim stadionom. Šubićevac nije velik, koliko čujem očekuje se oko 3,5 tisuće gledatelja. Nekad ih je bilo i 2-3 puta više, ali tada je kapacitet bio drugačiji, okolnosti su se promijenile. Ma, neka bude prava atmosfera, kao uvijek na dalmatinskim derbijima. Svaki igrač se nabrije igrati u tom ozračju i daje više nego možda i može u datom trenutku. Ali, to je draž nogometa…

Zima donosi rješenje statusa

Zanimljiva je priča oko Marinovog ugovora o posudbi, o čemu je nedavno govorio i za SN. Hajduk i Šibenik su, naime, dogovorili posudbu do kraja ove sezone, s time da Hajduk na polusezoni može svog napadača povući natrag. No, ako Šibenik do tada uplati iznos otkupne klauzule (200.000 eura plus PDV), Jakoliš postaje igrač Šibenika. Koliko smo čuli, vlasnici šibenskog prvoligaša tu će svotu u Hajdukovu blagajnu i uplatiti...


- Kada je krenula priča oko mog dolaska u Šibenik na posudbu, ubačena je ta opcija oko mogućnosti da Šibenik otkupi moj ugovor od Hajduka i ja sam na to pristao. Meni ugovor kao ugovor nije toliko presudan, bitno mi je da igram. Mislim da su u Šibeniku odmah znali da me žele otkupiti jer su to i ispregovarali. Meni je sada najvažnije da se ova lijepa priča nastavi, da dođemo do zime, pa će se onda to rješavati. Svi ćemo onda biti pametniji, i ja, i Šibenik i Hajduk, pa ćemo vidjeti što je najbolja opcija za koga - rekao je nedavno Marin Jakoliš.

Ružne stvari u zaborav

Marin Jakoliš zacijelo je sasvim drukčije zamišljao svoju posljednju epizodu na Poljudu. Igrački nije uspio zabljesnuti, uslijedila su razna omalovažavanja, nepovjerenja, pa i uvredljivi grafiti na obiteljskoj kući u Šibeniku.
- Ma, bilo je u ove dvije protekle godine puno i lijepih, i manje lijepih stvari. To su bila vremena kada atmosfera u klubu nije bila na razini i kada sam ja ispao nekakav Pedro. Nakon tog incidenta svi su stali iza mene, klub, suigrači i navijači, onaj najveći broj navijača iz Splita. To su napravili rijetki pojedinci. Kada izgubiš u Hajduku, o tome se priča sedam dana, glave su dolje, atmosfera nikakva. Ali, drže te veze i prijateljstva sa suigračima. Ja iz Splita želim pamtiti samo lijepe stvari, a bilo ih je. One ružne se zaborave i treba se okrenuti budućnosti. A, ova sadašnjost je nešto u čemu sada uživam... - podvukao je Marin Jakoliš prije nekog vremena u razgovoru za SN.

ZA HAJDUK U PRETHODNE DVIJE SEZONE
51 odigrana utakmica
2 postignuta pogotka
1 upisana asistencija


ZA ŠIBENIK U OVOJ AKTUALNOJ SEZONI
11 odigranih utakmica
5 postignutih pogodaka
5 upisanih asistencija

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 09:41