StoryEditor
 PAUN PAUNOVIC/CROPIX
PIŠE ZDRAVKO REIĆ

Nema tu velike priče, Dinamo je bolji od Hajduka, a jedan je čovjek bio apsolutno nezaustavljiv

U nastavku Hajduk nije zaigrao energičnije, nije bilo nekog posebnog inzistiranja u ofenzivnoj fazi
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 13. rujan 2020. 13:45

Nema tu velike priče, pa ni dileme: Dinamo je bolji, kompaktniji, organiziraniji, tako da su „modri“ zasluženo dobili derbi na Poljudu. U taboru Hajduka su snivali, nadali se da će bezbolno proći taj teški ispit, ali su u dvoboj protiv Dinama ušli mlako, nekako kilavo, bez prave žestine, sve kao da su vjerovali, faktički čekali, da im uspije jedan šut, kako se u boksu kaže „lucky punch“. Uputili su ih šest, pa i sedam u prvom dijelu, koje je vratar gostiju Livaković lako obranio. U stvari, jedino je jednom mreža gostiju bila u opasnosti, ono kad je Diamantakos jedan centaršut, primio grudima i topovski opali pored vratnice.


A onda je stigla jedna jedina prava akcija, baš smišljena na ovom derbiju, ona Dinama u 42. minuti koja je bila dovoljna za vodstvo „modrih“. To je bila prigoda kojoj je kumovao bek Hajduka Todorović, on je fatalno reagirao, ušao je bez veze u jedan duel, ostavio Oršića usamljenog na boku, Lirim Kastrati je njegov centaršut proveo u mrežu Posavca. Sve drugo do tog trenutka bilo je igra bez neke posebne agresivnosti, odlučnosti, neka igra na sigurno, s bezbroj povratnih i paralelnih dodavanja. Tako se, do vodećeg gola Dinama, čak činilo kako je suđeno da ovaj derbi prođe na 0-0, na zadovoljstvo oba aktera.


I Hajduk i Dinamo su zaigrali na identičan način, u rasporedu 4-2-3-1 pri čemu su dva špica, Dimitrios Diamantakos kod Hajduka i Bruno Petković kod Dinama, odisali opasnošću za protivničku mrežu. Njima su stoperi bili prisiljeni pokloniti masivnu pozornost. Međutim, dva bočna igrača gostiju su bila nezaustavljiva, pogotovo taj Mislav Oršić, koji je asistirao kod prvog i polučio drugi gol. Vratar Hajduka Posavec je u tri navrata izvanrednim refleksom spasio svoju mrežu, ali je još jednom pokazao svoje slabosti kad mu se šutira s distance.


Obje momčadi su od početka nastojale umrtviti igru, kako se to kaže igrali su do noge, bez pravih pokušaja da se stvori višak ili da se dubinskim, okomitim loptama probije protivnička obrana.
U nastavku Hajduk nije zaigrao energičnije, nije bilo nekog posebnog inzistiranja u ofenzivnoj fazi, tako da se onaj dojam kako splitska momčad ima moćni napad pokazala kao isprazna. I to u prvom redu zbog manjkave igre veznog reda. Ipak „bijeli“ su poslije kornera u 87. minuti uspjeli smanjiti preko Jurića.

Linker
20. rujan 2020 14:32