MÜNCHEN

Potvrđena zabrana prosvjeda protiv epidemioloških mjera na koji je trebalo doći 30 tisuća ljudi

Njemačke su vlasti nedavno upozorile da pokret protiv epidemioloških mjera postaje sve radikalniji
Prosvjed protiv epidemioloških mjera koji se u kolovozu održao u Berlinu
 John MACDOUGALL/AFP

Bavarski sud potvrdio je zabranu skupa do 30.000 ljudi koji je za subotu u Münchenu planirao pokret Querdenken (Oni koji razmišljaju drugačije) prosvjedujući protiv vladinih epidemioloških mjera.

Pokret Querdenken ojačao je u Njemačkoj posljednjih mjeseci tvrdeći da vladina ograničenja radi sprječavanja širenja koronavirusa zadiru u prava građana.

Bavarski viši upravni sud potvrdio je zabranu u petak, nakon što su gradske vlasti u Münchenu odlučile da se demonstracije ne mogu održati. Tu je odluku već podržao upravni sud u Muenchenu.

Grad je s pravom zaključio da skup nije opravdan jer krši zakon o zdravstvenoj zaštiti, rekao je sud.

Organizatori su u početku odbili pristati na pridržavanje epidemioloških mjera tijekom prosvjeda kao što je nošenje zaštitnih maski i održavanje udaljenosti.

Tijekom sudskog postupka promijenili su stajalište i uvjeravali da će se pridržavati mjera, no sud je to ocijenio "čisto proceduralnom taktikom" i "nevjerojatnim".

Na odluku bavarskog suda ne može se uložiti žalba.

Na proteklim skupovima Querdenkena uočene su i skupine desničarskih ekstremista kao i pristaše pokreta Reichsbuerger (građani Reicha), koji odbacuju legitimitet moderne njemačke države.

Njemačke su vlasti nedavno upozorile da pokret protiv epidemioloških mjera postaje sve radikalniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:07