CROPIX
NEGDJE JE ZAPELO

Nenad Bjelica u velikom problemu: ‘Reći ću vam iskreno. Ne znam što se događa s jednim mojim igračem!‘

Nakon posrtaja u Koprivnici strateg Bijelo-plavih jasno je rekao što msili o borbi s Dinamom.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 13. travanj 2021. 11:00

Željeli su se osječki Bijelo-plavi iz Koprivnice kući vratiti s pobjedom, sa sva tri boda. Ali, donijeli su u svoj Gradski vrt samo jedan. U nedjelju po mnogo čemu nije bio njihov dobar dan. Dva puta su bili u situaciji da su morali (do)stizati rezultatsku prednost koju je prethodno stekao Slaven Belupo. Uspijeli su zahvaljujući bljeskovima svoja dva veznjaka. Prvo Mihaela Žapera, a onda i mađarskog reprezentativca Laszla Kleinheislera. To je ujedno i jedino dobro što im se dogodilo na koprivničkom travnjaku jer nisu izgubili, nisu doživjeli poraz koji bi ih prilično udaljio iza vodećeg na tablici Dinama.

Moral i karakter

Ali, i ovako aktualni prvak ima prednost od dva boda, a k tome ima i jednu manje odigranu utakmicu, pa je jasno da su protiv Slavena Belupa osječki nogometaši prilično zapeli i zapali u situaciju kada će do daljnjeg gledati Dinamo u leđa. Iako, što se utrke za naslov prvaka tiče, trener Bijelo-plavih Nenad Bjelica jasno poručuje “ništa još nije gotovo”. Točno, dok se igra ima i nade, ali njegovi igrači pod pritiskom imperativa pobjeđivanja pokazuju ono što ne bi smjeli. U Koprivnici nisu na pravi način ušli u igru, nisu se uspjeli nametnuti domaćinu, nisu ga mogli pritisnuti i organizirati ozbiljne napadačke akcije koje bi ga brinule. Iako, imali su oni situacija kada su u kaznenom prostoru Slavena Belupa mogli i morali bolje reagirati...

- Moral i karakter moja je momčad pokazala kroz činjenicu da je dva puta stizala vodstvo domaćina. Na kraju je i izborila neodlučan ishod, po meni je on i realan završetak te utakmice, ali ne mogu biti zadovoljan. U potpunosti sigurno ne. Poglavito ne zbog načina na koji smo ušli u utakmicu. Daleko smo stajali od protivničkih igrača, kasnili zbog toga u reakcijama, duelima, a to se odrazilo i na sigurnost i razvoj igre - izjavio je Nenad Bjelica.

Sve je što je bilo u njegovoj moći Osijekov je strateg poduzeo. Želio je svoje učenike odvesti do pobjede. Odlučio se pola sata prije kraja utakmice na totalni napad. Povukao je s travnjaka defenzivce Lončara i Vukovića, čak i Santinija, kojemu ovoga puta gotovo ništa nije išlo, a momčad oje svježio napadački sklonima Boharom, Jugovićem i Ercegom. Zaigrali su tada Bijelo-plavi na sve ili ništa, va banque, ali rezultat svega bio je tek izbjegavanje neugodnog poraza.

Koliko će okolnost da su ostali bez dva boda biti manjak u daljnjem raspletu borbe za vrh tablice? Pitanje je to s kojim se odmah suočio Nenad Bjelica...

- Ovako ću reći... Mi uvijek gledamo naprijed. I u Koprivnicu smo išli pobijediti, kao što to činimo i u svakoj utakmici i svuda. Ovo je prvi put da smo izgubili neke i od nas samih očekivane bodove. Međutim, jednako ću tako kazati da nitko nema pravo podcjenjivati Slaven Belupo. Ima on dobru momčad i već je iznenadio favorite kao što su Dinamo, Rijeka, Hajduk. Željeli smo sva tri boda, uzeli smo jedan, a ostali bez još dva moguća. Tako je to u nogometu, nije uvijek sve po željama - veli Bjelica.

Jeste li zadovoljni širinom igračkog kadra koji imate?

- Jesam, imamo i kvalitetu i širinu - rekao je Bjelica.

Je li vas domaći strateg Tomislav Stipić nečim iznenadio?

- Ne, ni sa čime što nismo očekivali i mogli pretpostaviti. Slaven Belupo je igrao u sustavu u kojem i inače igra. Za konačan ishod utakmice puno je njegovih zasluga, ali i zasluga, da tako kažem, mojih igrača, njihovih pogrešaka. To su glavni razlozi onoga što se događalo. Kad si od protivnika samo malo sporiji, u nogometu često i dijelić sekunde donese prevagu. Teren je bio klizav, igrači Slavena Belupa su se tome bolje prilagodili, bili brži i pravovremeniji u reakcijama - rekao je Bjelica.

Ne bojim se igrica

Jedan od najiskusnijih vaših igrača Ivan Santini nije se u Koprivnici naigrao, a dojam je i da je nešto bio nervozan...

- On je kao i drugi, kao cijela momčad, imao je i boljih i lošijih nastupa. Ali, ne bih ja analizirao niti jednog pojedinca, jer ako bilo što u tom pravcu kažem za Santinija, morao bih i mogao i o drugima. A što se njega tiče, naglasit ću da sam s onime što nam je donio svojim dolaskom i dao do sada generalno zadovoljan. Nametnuo se, da tako velim, svlačionici. Od suigrača je prihvaćen i dao je ovaj puta koliko je mogao. Ne, neću ni o kome pojedinačno, to je priča za nas same, za analizu, ali dovoljno ću jasan biti kada kažem da u Koprivnici protiv Slavena Belupa nismo izgledali dobro - ispričao je Bjelica.

Prvenstvo je ušlo u četvrti krug, svakim završenim kolo sve je bliže svome kraju. Bojite li se mogućih igrica u raspletu?

- Ne, ne bojim se nikakvih igrica. Eto, primijetili ste i sami da sam vas presreo odgovarajući, a da nisam ni znao što ćete me pitati. Ničega se ne bojim. Imam maksimalno povjerenje u sve one koji su u nogometnom sustavu. To je sve, to je i najjasnija izjava koju mogu dati - iskreno je izjavio Bjelica.

U petak ste sa svojim učenicima gosti Hajduka na Poljudu. Opet je velika važnost bodova u igri.

- Jest, uvijek je važno poslije jedne lošije utakmice vratiti se i osvojiti bodove već u idućoj. Gostovanje kod Hajduka je velik izazov. U posljednjih pet utakmica osvojio je Hajduk poslije Dinama, a i uz nas, najviše bodova. To se mora uvažavati i na tome mu čestitati. Poštujem trenera Tramezzanija, dakako i njegove igrače, stvarno se pokazuju u dobrom svjetlu. Ove su zime dobro iskoristili prijelazni rok u Hajduku i doveli dobre pojedince, ali želim da moja momčad u našem nadmetanju bude bolja i izbori pobjedu - rekao je Bjelica.

Krznar najbolje zna

I dalje su vaši Bijelo-plavi jedini konkurent Dinamu u utrci za naslov prvaka. Kolega Damir Krznar s Modrima je još okupiran na tri kolosijeka. Što biste vi učinili da ste na njegovom mjestu, i dalje jednako vodili broj na tri fronta ili...?

- Krznar najbolje zna što mu je činiti. Nije moje da o tome dajem komentare i ne želim - kratak je i zasigurno svima jasan bio Bjeličin odgovor.

Inače, dugo već kruži priča da je u vrijeme školovanja trenerskog kadra na Akademiji baš Krznar bio onaj od kojeg su drugi prepisivali. Je li to istina ili mit?

- Bio je jedan od najboljih polaznika svoje generacije, a bilo je u njoj i niz u to vrijeme već etabliranih trenera, onih koji su radili u klubovima i imali iza sebe dosta toga, poput Tudora, N. Kovača, Bojka, da i mene, ali on je bio stvarno dobar, to je moj odgovor - objasnio je Bjelica.

Za kraj razgovora nakon tog od navijača kluba, od simpatizera Bijelo-plavih, razočaravajućeg neodlučnog ishoda na gostovanju u Koprivnici, morali smo strategu prvoligaša s Drave postaviti i pitanje što se događa s Brazilcem Igorom Silvom, čije igre nisu ni nalik onim jesenskima, a i protiv Slavena Belupa je djelovao kao izgubljen, i u vremenu i u prostoru.

- Iskreno rečeno, ne znam što mu je. Obavit ću s njim razgovor. U jesenskom nam je dijelu prvenstva bio jedan od najboljih igrača, a ovog je proljeća nestao. Želim u njemu opet imati onakvog krilnog braniča kakav je bio, ali izgleda da se teško nosi s nekim pritiskom, moguće i onim koji meni nije poznat. Ali, to su stvari, detalji u suradnji i procesu rada, koji se ne rješavaju putem medija - zaključio je Bjelica.

Moja evidencija o 500 trenerskih utakmica jedina je točna

Obznanjen je podatak kako je Nenad Bjelica do sada u karijeri čak 500 puta vodio svoje momčadi. Bilo je i onih koji su se dosjetili i postavili pitanje pribraja li u tu impozantnu brojku i one utakmice u kojima nije mogao sjediti na klupi zbog suspenzija...

- Svakako, sve je to u tom broju. Računao sam i sam sve te utakmice kada nisam bio na klupi. I one su moje, ja sam bio trener momčadi koje su igrale, spremao ih za nastupe. Ne poklapaju se o svemu ni podaci koji se mogu pronaći na Transfermarktu. Međutim, imam ja svoju evidenciju i ona je jedina točna - objasnio je Nenad Bjelica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. travanj 2024 19:23